Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
PRAVDOSUĐE
Tomislav Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt talijanskog bračnog para

Tomislav Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt talijanskog bračnog para

Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić oslobođen je krivnje na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku gdje mu se sudilo zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. godine kod Primoštena smrtno stradali talijanski supružnici Francisco i Marinella Salpietro.

Obrazloženje presude pročitala je danas sutkinja Maja Šupe, koja je Horvatinčiću prije dvije godine izrekla osuđujuću presudu od 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. Tada je istaknuto da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.
– Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. Obzirom da se nije sa sigurnošću utvrdila namjera, sud je donio oslobađajuću presudu. Imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe. Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja – rekla je danas sutkinja Maja Šupe.
Sud je prihvatio navode Horvatinčića i njegove obrane da je u trenutku udesa on bio u stanju sinkope, odnosno da je izgubio svijest.
Na današnjem izricanju presude u Šibeniku nije se pojavio nitko od obitelji stradalog bračnog para Salpietro.
Tomislav Horvatinčić je nakon izricanja oslobađajuće presude dao kratku izjavu novinarima: – Kao i uvijek koristim priliku da izrazim sućut obitelji poginulih. Rekao sam i prije prve presude, a i onakon ove, da ću pokušati što prije dogovoriti sastanak s obitelji pogunulih, da pokušamo ublažiti ovu nesreću u kojoj sam i sam sudjelovao. Isto tako, već sedam godina nosim zdravstvene i psihičke tragove ove nesreće.
Horvatinčićev osvjetnik Veljko Miljević novinarima je rekao: – Ovakva presuda se mogla nazrijeti već i nakon rješidbe drugostupanjskog suda u Zadru, koji je doveo u pitanje samo jednu stvar – a to je da nije do kraja razriješeno pitanje subjektivnog odnosa okrivljenika u vrijeme počinjenja djela, odnosno je li bilo sinkope ili nije i, ako jest, kakve posljednice na optuženika to stanje ima – kazao je Miljević te nastavio: – Budući da je drugostupanjski sud izrijekom zahtijevao da se ispita kakve su posljednice tog stanja na kaznenu odgvoronost, odnpsno skraćenu ubrojivost, morao je biti angažiran psihijatar. A psihijatar je rekao da ukoliko je postojalo stanje sinkope, tada takva osoba nije ubrojiva. Vjerojatno niste primijetili da je opunomoćenik oštećenika sam u jednom trenutku kazao da se očito onda radi o situaciji kad određene odlučne činjenice u kaznenom postupku nisu s potpunom sigurnošču utvrđene da se onda primjenjuje dokazno načelo u korist okrivljenika. To je sud i obrazložio.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI