Neovisni novinarski portal
4.8.2021.
PRAVDOSUĐE
Novo ukazanje Tome Horvatinčića pred šibenskim sudom: Nikomu ne bi želio da se dogodi sinkopa …

Novo ukazanje Tome Horvatinčića pred šibenskim sudom:
Nikomu ne bi želio da se dogodi sinkopa …

Opet se sudi Tomi Horvatinčiću “Sinkopi”. Ponovo na šibenskom sudu, gdje je danas trebalo biti održano prvo ročište drugog ponovljenog suđenja zagrebačkom poduzetniku kojemu se sudi za smrt talijanskog bračnog para Salpietro. Ali, kako javlja ŠibenikIn, ročište je prekinuto na zahtjev Horvatinčićeve obrane koja je tražila izuzeće suca Ivana Jurišića. Zbog moguće neobjektivnosti u suđenju (?! )

Jurišić je trebao biti predsjednik sudskog vijeća, a Horvatinčićev odvjetnik je ocijenio da postoje razlozi koji njegovu objektivnost i nepristranost dovode u pitanje. Ne radi se o osporavanju osobe samog suca, objasnio je Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević, nego nekoj vrsti predostrožnosti kod strukturiranja sudskog vijeća pri čemu treba voditi računa o elementu nepristranosti suđenja i izbjeći sve što bi eventualno moglo omesti objektivnost u suđenju. O zahtjevu obrane odlučit će predsjednica suda, a do tada, sinkopični Horvatinčić ima priliku i dodatno se oporaviti i pribrati za nastavak suđenja u kojemu njegova obrana namjerava inzistirati na Tominoj medicinskoj dokumentaciji prije i poslije nesreće.
Horvatinčić na sud dolazi pun optimizma jer on vjeruje, kako je, piše Šibenikin, izjavio pred šibenskim sudom , i u svjedoke i u vještačenje, medicinske nalaze i hrvatsko pravosuđe. A tko ne bi da je na Horvatinčićevom mjestu?!
-Ovim putem htio bi poručiti gospodi koja se putem društvenih mreža izruguje mom zdravstvenom stanju da ne bi želio da im se dogodi što i meni. Želim im sve najbolje i puno zdravlja i sreće u životu- velikodušno će “osviješteni”  Horvatinčić.
Kontroverznom zagrebačkom poduzetniku u listopadu prošle godine sutkinja Maja Šupe u Šibeniku dosudila je oslobađajuću presudu, s naglaskom na stanje sinkope koja ga je na trenutak, baš onaj kobni kad se nesreća dogodila, dovela u stanje bez svijesti, radi čega je, navodno, bio neubrojiv.
Tužiteljstvo se žalilo na presudu, a vijeće Županijskog suda u Zadru, pod predsjedanjem suca Hrvoja Viskovića, presudu je u svibnju poništilo i postupak vratilo na početak. ŽS u Zadru ocijenio je da je sutkinja Šupe prilikom donošenja oslobađajuće presude počinila bitne povrede kaznenog postupka, te da su razlozi za oslobađajuću presudu bili proturječni. Jer, u presudi se tvrdi da Horvatinčićeva krivnja nije dokazana, ali istodobno se sutkinja poziva na zakonsku odredbu prema kojoj optuženik radi sinkope, dakle, gubitka svijesti, nije bio ubrojiv. Je li Tomo Horvatinčić bio “sinkopičan”, dakle, neubrojiv, ili nema dokaza da je kriv??? Na tu će dvojbu, valja vjerovati, odgovore donijeti novo suđenje.

Tomislav Horvatinčić na sudu (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI