Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / UKRATKO
Podzemni susret na najvišoj razini: Predsjednica i Predsjednik sastali se u špilji

Podzemni susret na najvišoj razini:
Predsjednica i Predsjednik sastali se u špilji

Podzemni susret na najvišoj razini (foto: predsjednica RH)

Vijest o susretu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom otprije nekoliko dana (21. veljače) u Grgasovoj špilji u selu Otruševcu kod Samobora i Bregane, blizu hrvatsko-slovenske granice, i nije previše zapažena. Zato je mi prenosimo, radi informiranja javnosti. Dvoje visokih državnih čelnika se pritom fotografiralo usred pećine, u jeku podzemnog bilateralnog susreta na najvišoj razini, nedaleko od restorana Kod špilje. Smisao njihova druženja je bio, kako kažu na internetskim stranicama predsjednica.hr,  ‘redovita razmjena mišljenja‘.

 -Razgovarali su o globalnim sigurnosnim prijetnjama, o trenutku i budućnosti Europske unije te o stanju u europskom susjedstvu, naročito u jugoistočnoj Europi. Posebnu pozornost posvetili su sljedećim aktivnostima u sklopu zajedničke inicijative Procesa Brdo-Brijuni. Složili su se kako je u uvjetima dinamičnog međunarodnog okruženja, posebno značajno održati odlične dobrosusjedske odnose i redoviti dijalog među državama na najvišoj političkoj razini – kako se pojašnjava.
A mi ćemo ovaj visoki susret iskoristiti za pomociju te prirodne atrakcije kod Samobora, koju je prije 44 godine slučajno pronašao Josip Grgas, kopajući.

– Nalazi se na početku sela Otruševec, 5 km od Samobora. Špilja ima dvije dvorane, a visinska razlika od ulaza do dna iznosi 19 m. Špilja je dugačka oko 30 m i bogata sigama. Kroz nju je izgrađen put i postavljena električna rasvjeta. Na ulazu su vrata, a ključ je u gostionici “Špilja”, vlasnika Josipa Grgosa, koji je – kopajući kamenje za gašenje vapna – 1973. god i otkrio špilju. Bogatstvo sigama (stalaktitima i stalagmitima) pridonijelo je da Grgosova špilja – najljepša špilja sjeverozapadne Hrvatske – već 1974. god. bude proglašena zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode. Špilja je otvorena od uto-ned od 10-17 sati, a vođenje se organizira svaki puni sat. Cijena ulaznice: odrasli 15 kn, djeca 10 kn – kako ističu na stranicama samoborske Turističke zajednice.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI