Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Palacin, budući Sveučilišni kampus ili studentska spavaonica (Foto: šibenik.hr)

Pešić:
Gradonačelnik Burić degradira projekt šibenskog sveučilišta; Burić:
To su nebuloze!

Palacin, budući Sveučilišni kampus ili studentska spavaonica (Foto: šibenik.hr)

‘Burić je pokopao sveučilište energetike, ekologije i marikulture’, naslovio je svoje Otvoreno pismo Zvonko Pešić, nekadašnji vlasnik šibenske privatne gimnazije. Gradonačelnik Željko Burić tvrdi da projekt Sveučilište u Šibeniku nije stao.

Palacin, budući Sveučilišni kampus ili studentska spavaonica (Foto: šibenik.hr)

“Kako ste gradonačelniče Burić uspjeli pokopati sjajnu ideju o samostalnom sveučilištu i studentskom kampusu u Šibeniku i time dokazati da Šibenik nije dorastao tom projektu – zato što mu Vi niste dorasli!?”, počinje svoje Otvoreno pismo gradonačelniku Šibenika, Zvonko Pešić, donedavni koordinator projekta Sveučilišta u Šibeniku i vlasnik bivše šibenske privatne gimnazije.
Pešić tvrdi da je gradonačelnik Burić degradirao projekt osnivanja samostalnog Sveučilišta u Šibeniku te da će vojarna Palacin, “umjesto da postane vodeći regionalni centar izvrsnosti u području održive energetike i zaštite okoliša postati spavaonica za studente”.
“Uz dužno poštovanje prema studentima Veleučilišta, ali, zar nije zamišljeno da međunarodnim kampusom Palacin trebaju šetati budući inženjeri energetike, zaštite okoliša i akvakulture, te njihovi profesori koje bi upravo samostalno sveučilište i studentski kampus doveli živjeti u Šibenik. Zar nije zamišljeno da u kampusu na Palacinu moraju biti zgrade – predavaonice i laboratoriji sveučilišnih studija obnovljivih izvora energije, zaštite prirode i okoliša i akvakulture”, pita se nadalje u pismu Zvonko Pešić.
“Prekinuli ste komunikaciju sa znanstvenicima i sa mnom, inicijatorom projekta i višegodišnjim koordinatorom, s kojim su svi ti znanstvenici, gospodarstvenici i čelni ljudi fakulteta i Sveučilišta Zagreb, Instituta Ruđer Boškovića, Instituta Hrvoje Požar i Ekonerg…  osam godina ustrajno gradili projekt koji ste dobili na dlanu, kao dar s neba”, nastavlja Pešić.
“Ovo što sada radite”, obraća se nadalje Pešić gradonačelniku, “degradacija je projekta, prilagođavanje veleučilišnoj razini, pretpostavljam s ciljem daljnjeg uhljebljavanja političkih kadrova jer sa sveučilišnom razinom to ne bi išlo. Cijeli projekt ste redizajnirali po mjeri onih vaših suradnika kojima očito profesionalizam smeta, a zajednički vi naprosto niste kalibri za daljnje vođenje i razvoj zamišljenog projekta koji ste tako pompozno otvorili govoreći da je to Vaš san”.
“Ovo je poraz obrazovne i strateške politike Grada i Županije. Svjedoci smo još jedne kratkovidnosti, neambicioznosti i zadovoljavanja mrvicama onih koji vode Grad. Turizam ne može i ne smije postati jedini jamac za budućnost našeg grada”, naglašava Zvonko Pešić, te nastavlja: “Akademskom Šibeniku je potreban razvoj, a ne spavaće sobe. Od projekta sveučilišta na Palacinu ostala je samo ljuštura, sadržaj je likvidiran.”
Pešić na kraju napominje da je Studij obnovljivih izvora energije u Šibeniku održiv jedino “ako se projekt realizira u cjelini, a to je samostalno Sveučilište u Šibeniku sa studentskim kampusom na Palacinu, u protivnom Studij će se povući u Zagreb, projekt propasti i sve ostaje po starom, na razini današnjeg Veleučilišta”.
Otvoreno pismo Zvonka Pešića u cijelosti možete pričitati ovdje: pismo pešić

 

Željko Burić, gradonačelnik Šibenika: Projekt nije stao, a Zvonko Pešić može otvoriti svoje privatno sveučilište

Prozvani gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, za TRIS je prvo rekao ovo: – Nikad nebulozniji tekst od ovoga nisam pročitao! Uopće ne razumijem te termine “moj i tvoj projekt”. U razvoju ove ideje sudjeluju ozbiljne institucije, a gospodin Pešić mora znati da postoje i privatna i javna sveučilišta, pa mu predlažem da krene sa svojom pričom i osnuje privatni univerzitet. No, tužna je činjenica da Zvonko Pešić nije znao organizirati ni svoju privatnu gimnaziju.
Pa onda nastavio: – Cijela priča oko šibenskih sveučilišnih studija, koja je na moju sreću pokrenuta, bazira se na javnom sveučilištu kojemu je nositelj Sveučilište u Zagrebu. Formirati jedno sveučilište, a što nam je konačni cilj u Šibeniku, proces je koji će trajati godinama. To zahtijeva tri samostalna sveučilišna programa, zatim prostor te obrazovanje vlastitog kadra.  Šibenik je od ta tri uvjeta zasad formirao prvi sveučilišni program, a naši stručnjaci su već u dva navrata bili u Norveškoj s ciljem razvoja i druga dva sveučilišna programa, koji imaju radne nazive Razvoj marikulture i Razvoj zelenog okoliša.
Burić tvrdi da će budući Sveučilišni kampus na Palacinu prema planu biti mjesto za obrazovanje i boravak, te da je taj projekt prošao četvrtu fazu evaluacije. – U ožujku očekujemo potpisivanje ugovora vrijednog 85 milijuna eura europskog novca za razvoj visokog obrazovanja – kaže gradonačelnik Šibenika.
– Projekt dakle nije stao. U njega su, kako sam već naglasio, uključene ozbiljne institucije, poput norveškog iNavisa i tri naša ministarstva. A ova priča koju danas iznosi gospodin Pešić je ustvari u svrhu predizborne kampanje, u kojoj on očito ima namjere sudjelovati. Sve je to legitimno, no za svaku izgovorenu javnu riječ morate imati određeni dignitet i argumente. Ovo pismo Zvonka Pešića ja bih nazvao zagađenjem javnog prostora, pogotovo ako vam je meta nešto ovako ozbiljno kao što je projekt Sveučilište u Šibeniku.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI