Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
POLITIKA
Hrvoje Hribar u Nu2: ‘Morao sam iz HAVC-a da se ne probudim s konjskom glavom u krevetu’

Hrvoje Hribar u Nu2:
‘Morao sam iz HAVC-a da se ne probudim s konjskom glavom u krevetu’

Nu2 – Hrvoje Hribar (Snimka zaslona)

Gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva donedavni čelnik Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar je ustvrdio kako je nalaz revizije tendenziciozan, neprincipijelan, cenzorski i zastrašujući, te da je centar napustio zbog straha za sigurnost.

– Kad me netko pita zašto sam podnio ostavku nakon nalaza revizije koji je tendenciozan, neprincipijelan, ideologičan, cenzorski i ja bih rekao zastrašujuć, rekao sam da moram dati ostavku jer ću se jednog dana probuditi s konjskom glavom u krevetu ili će mi netko podmetnuti neku stvar u auto, u moju Mazdu 3, pa ću nadrapati. U jednoj atmosferi gdje država gubi kontrolu nad procesima i gdje jedna ovakva, huškačka kampanja može ići dalje i dalje svašta je moguće. Međutim, ja sam sasvim siguran, iz pravne analize čitave priče i iz dosadašnje korektnosti onih čvrstih dijelova hrvatskog sustava, da ne mogu imati problema tog tipa – rekao je Hribar na pitanje računa li da će jednog dana završiti u pritvoru kao Saucha.
– Tijekom 2015. raspolagao je temeljem zaključenih ugovora sredstvima u iznosima iznad 200.00 kuna bez suglasnosti osnivača, Ministarstva kulture – pročitao je Stanković optužbu iz nalaza Državne revizije na što je Hribar odgovorio:  ‘To je točno. HAVC je upravo zbog toga i osnovan. Hvala.’

Kako je ovakva praksa bila uobičajena za prijašnjih ravnatelja HAVC-a i za prijašnjih ministara kulture, za pojašnjenje su s HRT-a pokušali kontaktirati i bivše ministre Božu Biškupića i Jasena Mesića, ali se oni, rekao je Stanković,  ‘nisu šteli mešati’. Hribar je ocijenio da se oni povlače pred harangom.
– Tendencioznim i nasilniim revizijskim izvješćem zahtijeva se uvođenje ovlasti Vlade nad raspolaganjem programskim sredstvima za hrvatsku kinematografiju, dakle uvodi se politički nadzor, mogućnost političke cenzure  – rekao je Hribar.
Pojasnio je da Hrvatsko-audiovizualno vijeće odlučuje o sredstvima, da postoji mehanizam nadgledanja troškova te da je revizija pobrkala lončiće.
Pojašnjavajući svoje mišljenje usporedio spomenuo je HRT, koji je je javna ustanova pod ingerencijom Ministarstva kulture baš kao i HAVC. – HRT potpisuje ugovore u iznosima od devet, deset milijuna kuna, ne samo bez suglasnosti Ministarstva kulture ili Agencije za elektroničke medije, nego čak bez ikakvog natječaja, bez ikakve procedure. Nedavno ste potpisali jedan takav ugovor bez ikakvog projekta. Prema tome, treba malo pogledati širu sliku. Ja govorim o devetogodišnjoj praksi – rekao je Hribar.
Pojasnio je da je HAVC stvoren upravo zbog toga da Ministarstvo ne donosi odluke o programskom poslovanju.
– HAVC nikad u svom dijelovanju nije isplatio ništa bez pravovaljanog naloga i bez potpisanog ugovora – ustvrdio je Hribar.

Pojašnjavajući odnos njega i Zlatka Hasanbegovića ispričao je kako je izgledao njihov prvi sastanak.
– Hasanbegović nas je na prvom sastanku napao. Postrojio je sve činovnike i napao nas je zbog prevelikog koeficijenta jedne kolegice. Otvorio je jedan fail s imenima, prezimenima i projektima rekao ‘to su sve Srbi’. Moramo naći način da prekinemo projekte. Objasnio sam mu da mi imamo procedure koje moramo poštovati, ali možemo napraviti pravilnik da Srbi ne mogu dobiti sredstva. On me je pogledao i rekao: Pa bi se šalite? Ja sam rekao ‘da ministre’. I to je bila naša zadnja šala. I nakon toga smo ozbiljni – prepričao je jedan od radnih susreta s Hasanbegovićem.
Bolje nije prošla ni druga Hribarova kritičarka, redateljica Ivona Juka.
– Kolegica Ivona Juka koja govori o mom bahatom mandatu je jedna vrlo uspješna korisnica HAVC-ovih sredstva. Vijeće joj je dodjeljivalo sredsta u kategorijama serija, novih scenarija, novih filmova,  međunarodne suradnje… – prisjetio se Hribar, pokušavajući neke njene istupe pravdati zdravstvenim problemima.
Koordinaciju udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata koja si uzima pravo suditi o hrvatskom filmu i  funkcioniranju HAVC-a nazvao je “paragrupicom”.

Iskazao je zadovoljstvo usponom hrvatskog filma. Hrvatski filmovi koji su nakanili biti komedije imali su dobro gledanost. Raste gledanost hrvatskog filma općenito u domaćim kinama. Novost je da ulaze u svjetsku produkciju. Vidljivost tih filmova je mnogo bolja nego prije. Na pitanje što će raditi nakon odlaska iz HAVC-a, Hribar je nastojao biti optimist.
– Od sljedećeg tjedna sam na burzi. Znam kuhati, dobar sam na tunju. Imam jednu ponudu da pišem župnicima nedelnje propovjedi, krećem se u toj zoni – rekao je na kraju.
Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI