Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
IZDVOJENO
Pravda - policija i hitna pomoć ispred doma Anite Kovač i Vinka Gulina (Foto: Tris/H. Pavić)

Deložacija bračnog para u Tribunju:
Zar je pravda toliko ružna da ne smije pred kamere?

Pravda - policija i hitna pomoć ispred doma Anite Kovač i Vinka Gulina (Foto: Tris/H. Pavić)

Pravda – policija i hitna pomoć ispred doma Anite Kovač i Vinka Gulina (Foto: Tris/H. Pavić)

Pravosudni i bankarski sustav pokušali su danas u Tribunju sakriti svoje ružno naličje: Obitelj je izbačena na ulicu iz kuće vrijedne 480.000 eura koja je prodana na dražbi u bescjenje kako bi se pokrio dug od 100.000 eura. Za izbacivanje ljudi na ulicu čekalo se da novinari odu.

Na ulicu je izbačena bivša miss Jugoslavije i bivša supruga pjevača Mate Miše Kovača  Anita Kovač, ali estradna pozadina za ovu priču ne znači ništa. Ostala je na ulici zajedno sa svojim životnim partnerom Vinkom Gulinom. Njih dvoje 2003. godine su podigli kredit u iznosu od 92.000 eura i imali su 9.000 eura duga prema jednoj talijanskoj tvrtci. Njihova kuća, procijenjena je na 3,8 milijuna kuna prodana je na dražbi za 1,14 milijuna, a nakon što su izbačeni, ostali su dužni još dva milijuna.
– A šta da vam kažem. Sinoć sam se vratila iz bolnice gdje sam bila odvezena zbog tlaka koji mi je bio 220. Ovrhovoditeljica je inzistirala, unatoč upozorenjima za moje zdravlje. I što sam mogla? Pokupila sam nužne stvari u jedu torbu i evo me u autu na putu za Split. Sve su nam stvari izbacili i ukrcali u kamione. Ne znam gdje će s njima. Ja idem majci, a koliko dugo ću tamo moći biti ne znam, jer je majka podstanarka i ni sama ne zna što će. Ne želim se više nervirati. Važno mi je samo sačuvati još ovo malo zdravlja i života što mi je ostalo – ispričala nam je Anita Kovač nakon što su je izbacili.

Vinko Gulin s novinarima (Foto: Tris/H. Pavić)

Deložacija je trebala biti obavljena u 10 sati ujutro. No, kako se pred kućom okupilo mnoštvo novinara i mještana, ovrhovoditeljica se s Kovač i Gulinom dogovorila kako će ovršiti samo prizemlje u kojem se nalazi restoran, a da oni ostati na katu barem još jedan dan. Kad je to obznanjeno, novinari povukli. To je bio znak sudskim službenicima i policiji da kuća može biti ‘oslobođena od stvari i osoba’.
Vinko Gulin i odvjetnica Doris Košta objasnili su nam što se dogodilo, iz svog kuta gledanja.
– Kredit Reiffeisen zadruge uspijevali smo vraćati jer je restoran u prizemlju kuće dobro radio. Vratili smo oko 75.000 eura i dalje bi ga vraćali, da se nije dogodila epizoda s kupovinom vanjskog šanka u obliku atomobila, Cadillaca. Dogodilo se da je Anita s jednim Talijanom po imenu Franco, ili njegovom tvrtkom ‘American Old Collections’,  potpisala kuprodajni ugovor na talijanskom jeziku. A Talijan je znao što će s njim. Taj je potpis njegova odvjetnica bez Anite ovjerila kod svoje svekrve, javne bilježnice. I onda je sjela ovrha i krenuli su problemi s plaćanjem svih drugih obveza – ispričao nam je Gulin.
Novi vlasnici, obitelj Grbeša iz Zagreba, i njihov odvjetnik nisu htjeli pred novinare. Anita Kovač dulje vrijeme nije izlazila, osim k liječniku. Kako je kazao Gulin, nepokretna je i prikovana za krevet zbog bolesti srca, viskokog tlaka i nedavno preboljene upale pluća.

Za dom zdravlja – kuća Anite Kovač i Vinka Gulina pod opsadom policije (Foto: Tris/H. Pavić)

– Pokrenuli smo određene postupke kako bi dokazali da se konkretna dosuda temelji na kaznenom djelu. U ovom trenutku ovrhovoditelj vodi 1:0, ali nećemo se predati. Ustrajat ćemo na svim institucijama, sve do suda u Strasbourgu. Deložiraju se zbog dugova koje su imali prema kreditnim zadrugama, među ostalim i prema ovrhovoditelju – tvrtci koja nije ni postojala u trenutku kada je podnio prijedlog za ovrhu – rekla nam je Košta.
– Koliko vrijedi naša pravna država najbolje pokazuje činjenica da mi stojimo ispred nekretnine koja tržno vrijedi 3,8 milijuna kuna i koja prelazi u ruke novog vlasnika za 1,14 milijuna kuna, a Anita Kovač i njen suprug i dalje moraju banci nadomjestiti još milijun i pol kuna, kamate, troškove vještačenja, postupka… Nakon deložacije ostaju dužni još dva milijuna kuna! To je Republika Hrvatska i načelo pravičnosti i pravednog suđenja! – zgrožena je odvjetnica Košta.
Njihova dugovanja od sto tisuća eura s kamatama, izračunala je Košta, mogla su narasti na najviše 1,4 milijuna kuna.
– Stavili smo žalbu i zahtjev za ukidanje klauzule pravomoćnosti na rješenje o ovrsi i dosudi. Podnijeli smo kaznenu prijavu Uskoku smatrajući da su tri vrlo bitne osobe u pravnom sustavu, javni bilježnik, odvjetnik i sudac, počinili radnje koje imaju obilježja kaznenog djela – rekla je Košta.

Novinarima je rečeno da će danas biti ispražnjeno samo prizemlje kuće, a da će se s deložacijom osoba pričekati srijeda. No, čim su novinari otišli, Anita Kovač i Vinko Gulin su izbačeni. Zar je pravda toliko ružna da ne smije pred kamere?

Odvjetnica Doris Košta (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI