Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
UKRATKO
Pripreme za 50. obljetnicu kanonizacije sv. Nikole Tavelića

Pripreme za 50. obljetnicu kanonizacije sv. Nikole Tavelića

Na slici : fra Ivan Bradarić, šibenski biskup Tomislav Rogić i fra Josip Blažević/Foto:Tris/J.Krnić

Šibenski samostan sv. Frane koji je ujedno i Hrvatsko nacionalno svetište Nikole Tavelića inicirao je obilježavanje 50. obljetnice kanonizacije tog  prvog hrvatskog proglašenog sveca, franjevca i Šibenčanina.

Do velikog  jubileja, koji se navršava u  2020. godini, u Šibeniku će se održati niz kulturno-znanstvenih i  liturgijskih događanja, najavili su na konferenciji za novinare  članovi Organizacijskog odbora proslave: gvardijan samostana sv. Frane fra Ivan Bradarić, biskup šibenski Tomislav Rogić i  fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske Provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca.
Kroz naredne tri godine različitim će se događanjima obilježiti kanonizacija sv. Nikole Tavelića, koji je proglašen svecem 21. lipnja 1970.godine, istaknuo je šibenski biskup Tomislav Rogić koji je ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora koji je danas održao prvu sjednicu.
– Ovo je bio prvi sastanak na kojem su prelistane ideje kako i na koji način u gradu Šibeniku, Šibenskoj biskupiji, pa i na nacionalnoj razini proslaviti i prenijeti svjedočanstvo i mučeništvo svetog Nikole Tavelića, jer 2020. godine bit će 50 godina od proglašenja Nikole Tavelića svetim, kazao je šibenski biskup Tomislav Rogić.
Potpredsjednik Odbora provincijal fra Josip Blažević je istaknuo kako je sv Nikola Tavelić zapostavljeni svetac, a proslava 50. godina od njegove kanonizacije bi trebala doprinijeti njegovoj vidljivosti ne samo na nacionalnoj nego i na međunarodnoj razini.
–  On je svetac koji govori našem vremenu, izazovan je i ima puno toga reći današnjem čovjeku, kazao je fra Josip Blažević koji obilježavanje velike obljetnice vidi i kao priliku za predstavljanje bogate riznice samostana svetog Frane i Hrvatskog nacionalnog svetišta Nikole Tavelića u Šibeniku.
Kako je najavio fra Ivan Bradarić u programu trogodišnjeg obilježavanja 50-te obljetnice kanonizacije sv Nikole Tavelića, planirano je održavanje znanstvenih skupova, likovnih kolonija te vjerskih hodočašća.
– Prvi znanstveni simpozij održat će se 20. i 21. listopada ove godine, kada će znanstvenici, povjesničari i teolozi približiti vrijeme u kojem je živio Nikola Tavelić te njegov odlazak u Bosnu i u Jeruzalem. Među prijedlozima za hodočašća su Jeruzalem, koje bi organizirala Šibenska biskupija u 2019. godinu, te hodočašće ‘Nikolina Bosna’  tijekom 2018. godine, a u godini velikog jubileja želja nam je otići u Rim, najavio je fra Bradarić, koji je dodao kako je u planu i postavljanje kipa svetog Nikole Tavelića u Šibeniku.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI