Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
POLITIKA
Predsjednici je na kninskoj tvrđavi bilo vruće, pa nije išla na misu (Foto: Tris/H. Pavić)

Crkva i Država:
Hostija kao atest hrvatstva

Predsjednici je na kninskoj tvrđavi bilo vruće, pa nije išla na misu (Foto: Tris/H. Pavić)

Kad je u Kninu u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti cijeli državni vrh nakon mise koju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, stajao smjerno u redu kako bi primio hostiju i “nahranio dušu”, nitko na to nije reagirao, jer Hrvatska, iako po slovu Ustava sekularna država, odavno prakticira tzv. politički katolicizam koji je svakim danom u svakom pogledu sve više desekularizira.

Uostalom, kod nas je postalo već uvriježeno kazati kako je Hrvatska katlička država što je u izravnom sukobu sa Ustavom. Izostala je i bilo kakva reakcija na policijsko ministriranje biskupu Rogiću tijekom mise.

Policijsko “ministriranje”

Naime, policajci u službenim odorama i s bijelim svečanim rukavicama, kao kakvi ministranti pomagali su biskupu u obredu. Sekularna društva takav prizor smatrala bi apsolutnim incidentom. Kod nas je to normalno, prirodno i gotovo općeprihvaćeno.

Baš zato i opskurni sisački biskup Vlado Košić bez imalo kompleksa ili distance, po tko zna koji put žestoko komentira na svom FB profilu društvena i politička događanja. Ovog puta se zapjenjeno oglasio zbog privođenja ratnog zapovjednika IX bojne HOS-a, Rafael vitez Boban, Marka Skeje i njegovih kolega, koji su u Kninu, za obljenticu Oluje “svečano i ponosno” klicali ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Interventna policija trenutno je Skejinu skupinu potrpala u “maricu” i otpremila na “hlađenje”. Košić je tim “protudržavnim, antihrvatskim” činom konsterniran.

– Je li moguće da hrvatska policija hapsi hrvatske branitelje? Kakva je sad opet ova protuhrvatska vlast koja se usuđuje to činiti u Kninu na proslavi Dana pobjede? Pozivam ministra Božinovića da podnese ostavku!!!- zapisao je Košić na Facebooku, u maniri koja ne trpi pogovora, izravno pozivajući ministra da odstupi. Dakle, nema se premijer tu što ni misliti ni pitati. Božinović ima otići! Ekstremni desničar u katoličkoj crkvenoj hijerarhiji koji prijateljuje s ratnim zločincima ( Dario Kordić) , i klanja im se do poda kao dokazanim “hrvatskim vitezovima”, ne dvoji oko prihvatljivosti ustaškog pozdrava ZDS, koji je, vjerojatno, za njega izraz domoljubnog ushita i predanosti “nacionalnim svetinjama”.

Na vrh kninske tvrđave popeo se državni, vojni i crkveni vrh (Foto: Tris/H. Pavić)

Plenkovićev nalog ministrima: Svi na misu!

Košića je u javni prostor gurnuo HDZ-ov establishment koji godinama, sustavno radi na desekularizaciji društva i jačanju političkog utjecaja Katoličke crkve u državi. Crkvi se u Hrvatskoj političari,  na desnici i ljevici, udvaraju, podilaze joj i na svaki način joj nastoje ugoditi, tretirajući je kao instituciju iznad i izvan države.
Sjetit ćemo se kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković za Dan državnosti bez ustezanja,  pozvao sve svoje ministre na misu za Domovinu. Kao kakve školarce, gotovo im je priprijetio i pozvao ih na red. Samo što ih u katedrali nije prebrojavao, i odsutnima upisao “neopravdane sate” zbog “picavanja”. Kao da vjera nije privatna stvar, intimni čin svakog pojedinca koji je slobodan prakticirati je ili ne. To je izravno zadiranje u slobodu građana i njihova temeljna ljudska prava.  Znači li to da je vjera u HDZ-u “stranačka obaveza”? Je li Plenković svjestan što radi?
Je li i na trenutak , dok je u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta ( kako pompozno!) promatrao iz prvog reda policajce kako asistiraju biskupu Rogiću, pomislio da je to neprimjereno? Zar vojska i policija u laičkoj državi i sekularnom društvu ne bi trebali biti depolitizirani, a ne izloženi besprizornoj kristijanizaciji?
Umjesto sekularizacije društva mi imamo na djelu sakralizaciju politike koja na svaki način želi svjedočiti svoju privrženost Crkvi kao čuvaru nacionalnog identiteta i nacionalne povijesti , ma koliko ona bila iz crkvenih redova ekstremistički interpretirana. Posljedica je to dugogodišnje vladavine komunističkog ateizma koji je 1990. transponiran u državni katolicizam, konzekventno čemu su ateisti dobili status antihrvatskih i antidržavotvornih elemenata. Ali i sveprisutnog primitivizma. Pa se danas desnica upinje dolazati svoju potpunu posvećenost vjeri predajući benevolentno Crkvi političku moć ili je makar s njom dijeleći, dok ljevica, više poniznim negoli liberalnim, stavom spram Katoličke crkve nastoji oprati savijest svojih prethodnika čije povijesno djelo baštini, ali i skinuti stigmu navodnog antihrvatstva.

Tranzicija iz svjetovne u vjersku državu

Ova je država 90-ih u tranziciji sa svjetovne, komunističko-ateističke, prešla, de facto, u vjersku, odričući se svojih svjetovnih sekularnih karakteristika. Iako Ustav, tek da se zna, kaže nešto sasvim drugo. U članku 41. Ustava stoji: “Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države. Vjerske zajednice slobodne su , u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.”
Sve vjerske zajendice, naravno, kod nas nisu jednake pred zakonom, nema nikakvog spora da je Katolička zajednica dominantna i privilegirana, da prima ogromnu financijsku potporu države, donacije,  državna zemljišta, poklone višemilijunskih vrijednosti ( jedan je nedavno dobila odlukom Vlade u Kninu – Vilu Idola u Puli, vrijednu dvadesetak milijuna kuna) ,  itd. Još manje je točno, kako Ustav nalaže, da je Crkva odvojena od države. Naprotiv. Nikad Crkva i Država nisu bile sjedinjenije nego danas. A ona hostija, s početka teksta, koju je hrvatska vlada na čelu s premijerom Plenkovićem, prvim vladinim farizejom, posvećeno u Kninu primila u usta, napajajući dušu vjerom, zapravo je atest hrvatstva. Jer, recite mi, koji je to pravi Hrvat koji će odbiti Tijelo Kristovo ( hostiju )?

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI