Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
IZDVOJENO
Zoran Restović: Partizani jesu bili cvijeće i ostat će cvijeće

Zoran Restović:
Partizani jesu bili cvijeće i ostat će cvijeće

“Nepoželjni” paneli u Tehničkoj školi postavljeni u Muzeju pobjede

Na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Muzeju pobjede i oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu Šibenčani su večeras imali priliku vidjeti i dio izložbe “Anne Frank – povijest za sadašnjost” koji nije bio “poželjan” u Tehničkoj školi.

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije, započelo je čitanjem ulomaka iz Dnevnika Anne Frank , a uz dokumentarni film o njenom životu prikazana su i dva filma o koncentracijskom logoru u Jasenovcu
–  Sve ovo što smo danas napravili bilo je s jednim osnovnim ciljem: da skinemo nekakav sram sa svog lica jer nakon onoga što se dogodilo u Šibeniku, mene i mnoge od nas bilo je sramota. Vjerujem da smo s ovim tu sramotu makar malo skinuli jer to ne može tek tako proći. Danas smo htjeli napraviti još nešto, htjeli smo i prikazati te sporne panele koje je je netko organizirano imao namjeru skinuti. I to u predvečerje Dana sjećanja na više od 6 milijuna nevinih žrtava Holokausta. Pogledajte te panoe za koje ste mogli čuti kako su na njima partizani prikazani kao cvijeće, a ustaše kao zločinci. Taj dio je i najveća istina zbog koje smo se danas okupili. Točno je, ustaše su bili zločinci i cijeli svijet ih je nazivao zločincima, a partizani jesu bili cvijeće i ostat će cvijeće – kazao je Zoran Restović predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije.

Knjiga sa popisom žrtava koncentracijskog logora Jasenovac

 Restović je poručio kako oni koji žele tražiti “greške” partizana to mogu i učiniti:
– Ali volio bih da nađu nešto što smo mi večeras također postavili u Muzeju, a to je knjiga sa 83 tisuće ubijenih u Jasenovcu. Ja bih volio da od tih njihovih 400 ili 500 tisuća pobijenih, o kojima je govorio i ravnatelj Tehničke škole, barem 4 tisuće uspiju napisati po imenima, a za to bi valjda i mi mogli opravdati partizane koji su na takav način rješavali nešto 1945. nakon svega onoga što su prošli.
Kako bi se konačno sva sramota skinula sa naših lica šibenska ZUABA, kako je kazao Restović, podržava peticiju za smjenom ravnatelja Tehničke škole Josipa Belamarića koju je pokrenuo Forum mladih SDP-a.
– Pristali smo da se u ovom prostoru potpisuje peticija mladih Šibenika o zahtjevu za smjenom ravnatelja Tehničke škole. Ne mislimo da je to nešto, ali mislimo da time možemo jasno reći da takav čovjek ne zaslužuje da vodi školu i ne može odgajati generacije naše djece ili naših unuka- poručio je Restović.

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI