Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
KULTURA
Kristijan Juran (Foto: Jozica Krnić)

Promocija knjige Kristijana Jurana:
Kako razlikovati Šibenčane od Morlaka?

Kristijan Juran (Foto: Jozica Krnić)

Naslov knjige nije u naslovu jer je ovoliki: “Stari i novi stanovnici Šibenika i njegovih predgrađa u drugoj polovici 17. i početkom 18. stoljeća”.

Kristijan Juran (Foto: Jozica Krnić)

Kristijan Juran, doktor znanosti i profesor na Odsjeku za povijest Sveučilišta u Zadru, zakasnio je točno 12 dana. Naime, njegova treća knjiga pozamašnog naslova “Stari i novi stanovnici Šibenika i njegovih predgrađa u drugoj polovici 17. i početkom 18. stoljeća”, bila bi idealna za uklapanje u beskonačnu obljetnicu 950 godina od prvog spomena Šibenika, kojoj je, eto, sa zadnjim danom 2016. ipak konačno došao kraj.
A možemo to gledati i s pozitivne strane: Juranova knjiga prva je u obilježavanju 951. godišnjice spominjanja Šibenika, a sasvim se dobro uklopila i u obljetnicu 400 godina od smrti Fausta Vrančića, proslavu koja samo što se nije zahuktala. Faust je, jednostavnom matematikom, umro na 551 godišnjicu spomena Šibenika, a njegovo se prezime sasvim sigurno krije stručnoj analizi ukoričenoj u novoj knjizi Kristijana Jurana. Sve smo povezali.
Juranova knjiga zapravo nije posvećena ničemu od nabrojanog, nego… – …popisima stanovništva grada Šibenika i njegovim predgrađima od 1684. do 1713. godine – rekao nam je autor. Kad kaže predgrađa, misli da Varoš, Crnicu i Mandalinu.
– Pokušao sam povezati podatke o prezimenima i rodovima iz tih popisa sa starijim podacima do kojih sam došao u svojim prijašnjim istraživanjima te eventualno uspostaviti kontinuitete rodova, pogotovo onih koji su živjeli prije kuge 1649. godine i koji su opstali do danas – kaže Juran, otkrivši nam da su, nakon što je kuga poharala i dotukla Šibenik, grad naselili Morlaci i Vlasi.
Kristijan Juran rođen je u Njemačkoj, ali se smatra Murterinom, u Murteru, uostalom, i živi. Zato mu proučavanje Šibenika donedavno i nije bilo na pameti, više je istraživao stanovništvo i povijest murterskog kraja. No, onda se dogodilo ono neočekivano, Juran je u Državnom arhivu u Šibeniku slučajno naišao na neoznačenu i nekatalogiziranu kutiju: – U njoj su se nalazili popisi šibenskih stanovnika s kraja 17. i početka 18. stoljeća. Budući da nigdje u literaturi nisam pronašao da se ti popisi spominju, u razgovoru s ravnateljicom Arhiva došao sam na ideju da te popise usustavimo i objavimo – otkriva Juran.
Knjiga je obimna, nakladnik joj je Državni arhiv u Šibeniku, a cijena joj je 200 kuna. Ali, oprezno, možda otkrijete da ste Morlak.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI