Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
EKOLOGIJA
Kljuc... njam... (foto Z. Wilson)

Hladno je… Nahranite ptice – uzvratit će vam protuuslugom…

Kljuc... njam... (foto Z. Wilson)

Kljuc… njam… (foto Z. Wilson)

Sretni kao ptice – zna se reći…, a ptičice su zasigurno sretne i zbog toga jer ne gledaju informativne emisije nacionalnih televizija i ne čuju katastrofične vremenske prognoze i jezive prijetnje sveopćim zamrzavanjem. No nisu sretne jer su zbilja podložnije smrzavanju i ugibanju na hladnoći negoli su to ljudi. Zato im treba pomoći, na što svake godine upozoravaju u u vrijednoj udruzi: Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode, nevladinoj i neprofitabilnoj organizaciji koja je posvećena zaštiti ptica te zaštiti prirode u Hrvatskoj.

– Ptice stanarice već milijunima godina uspješno preživljavaju zime bez ljudske pomoći, a zapise o zimskom hranjenju nalazimo tek prije oko 200 godina. Ptice u prirodi većinom pronalaze dovoljne količine hrane da prežive zimu, naravno, broj ptica koje će doživjeti proljeće ovisi i o tome koliko je zima bila jaka. No, mi smo u posljednjih nekoliko stoljeća drastično promijenili, devastirali ili uništili mnoga prirodna staništa, te su se prirodni izvori hrane za ptice znatno prorijedili. Tijekom zime, doba gladovanja, s dugotrajnim snježnim pokrivačem i velikim minusima, uspjeh preživljavanja ptica se smanjuje te mnoge ne nalaze dovoljno hrane i ugibaju – upozoravaju u HDZPP-u.
Detaljne upute o tome kako i gdje možete pomoći pticama, čime ih trebate nahraniti, te zašto ih ne smijete častiti starim kruhom pronađite u informativnom tekstu na stranicama HDZPP-a, gdje jamče i kako će ptice zimsko hranjenje vratiti protuuslugom u proljeće.
– Vašu pažnju i brigu ptice će kasnije, u proljeće i ljeto, zahvaliti i vratiti uslugu uništavanjem mnogih nametnika u Vašim vrtovima i voćnjacima (potpuno besplatno i bez i jedne kapi otrova), te svojim raznolikim i prekrasnim pjevom koji je neizostavni dio proljetnog ugođaja. Jer kada ptice pronađu Vaše dvorište kao zimski izvor hrane, mnoge će ostati tu cijelu godinu, odgojiti svoje mladunce i štititi Vaše voće i povrće od svih vrsta nametnika. Da li ste znali da mala sjenica, vrabac…. tijekom perioda odgoja mladunaca pojede nekoliko tisuća crvića, ličinki i ostalih štetočina koje napadaju Vaš voćnjak i povrtnjak? – kažu.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI