Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA / UKRATKO
Vječno razminiranje uz županijsku ‘žilu kucavicu’ – 21 godinu poslije rata

Vječno razminiranje uz županijsku ‘žilu kucavicu’ – 21 godinu poslije rata

mine-tabla

Ilustracija (foto TRIS/G. Šimac)

Iz šibensko-kninskog Županijskog centra 112 dojavljuju važnu obavijest: u periodu od 15.12.2016. do 18.12.2016. godine privremeno se zatvara za sav promet državna cesta D33, dionica 3, kod mjesta Žitnić, radi nesmetanog obavljanja radova razminiranja.

– Navedena dionica se zatvara svakodnevno, u vremenu od 08:00 do 13:00 sati s povremenim propuštanjem prometa svaki puni sat u trajanju od 15 minuta. Za vrijeme zatvaranja ceste promet će se regulirati privremenom vertikalnom signalizacijom. Mole se vozači za strpljenje i poštivanje privremene regulacije prometa za vrijeme izvođenja radova razminiranja – kažu u ŽC 112.
Nije to neobična vijest: slične možemo čuti već desetljećima. Ipak, teško je ne primjetiti kako se u ovoj obavijesti ogleda sveukopna otužna desetljetna aljkavost naših vlasti i institucija: punu 21 godinu nakon završetka ratnih operacija u Hrvatskoj, nakon oslobođenja Knina i Drniša u kolovozu 1995.  područje uz glavnu županijsku prometnicu još uvijek nije očišćeno od mina.
Vlasti na lokalnoj i državoj razini, nisu našli za shodno ubrzati proces vječnog razminiranja područja oko te ‘žile kucavice’ Šibensko-kninske županije, kako je nazivaju, ceste od zbiljskog vitalnog značaja koja spaja Šibenik s Drnišem, Kninom i ostatkom ionako, usljed nebrige, gospodarski i demografski devastiranog šibenskog zaleđa.
Kako bi stvar bila još tužnija, cesta je to čiju rekonstrukciju već više desetaka godina spektakularno najavljuju prije svakih lokalnih, parlamentarnih i predsjedničkih izbora, nazivajući je budućom brzom cestom Šibenik-Drniš-Knin.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI