Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
'zašto ne napišete...?' / (NE)RED
Aglomeracija oko Zablaća (foto TRIS)

Zablaće nije Amerika:
Zablaćani u ljetnoj izolaciji zbog tzv. radova

Aglomeracija oko Zablaća (foto TRIS)

-Napišite što su ovo ljeto uradili Zablaću. Blokirali su prilaze sa svih strana radi radova. A na gradilištima nema nikoga, samo ujutro njih par. Usred sezone. Ovo je moguće samo u nas. U Americi bi ovo napravili za tri dana. Ode im treba godinu dana. Sramota za naš Šibenik i Hrvatsku… – napisao nam je, među ostalim, u poduljem pismu, osjetno ogorčen, jedan čitatelj iz Zablaća pored Šibenika.

Eto, poslušali smo ga i napisali. Doista, onaj tko ovoga ljeta krene prema Zablaću, mjestu nedalekom od Šibenika, morat će se voziti ili pješačiti nekoliko puta više nego li je to uobičajeno. Razlog za to su radovi na sustavu odvodnje zbog kojega su zatvorena i raskopana dva osnovna prilaza Zablaću: onaj najkraći iz pravca Mandaline, odnosno dio ceste od skretanja prema hotelskom naselju Solaris prema mjestu. Zbog toga Zablaćani i veći dio ljeta moraju do svojih kuća obilazno, cestom uzduž velikog jezera Soline, nekadašnje solane i hraniteljice Šibenika, a danas zapuštene i smećem i otpadom zatrpane plitke vodene površine.

Primjedbe Zablaćanina s početka teksta su se pokazale opravdanima. Obilaskom gradilišta uočili smo kako je jedno od njih potpuno mrtvo, a građevinski strojevi su ugašeni mirovali na parkiralištu kod ulaza u bivšu vojarnu. Nigdje nikoga, iako je bio radni dan.

Na onom manjem gradilištu između Solarisa i Zablaća uočili smo jednoga bageristu i još jednoga radnika s lopatom.

No to nije sve, kao i obično u sličnim slučajevima, građevinske tvrtke koje dobivaju unosne poslove najčešće u potpunosti ne mare za okoliš gradilišta, uokolo su kamene gromade, plastične ambalaže, motorna ulja i kojekakvi otpad nehajno razbacan uokolo po grmlju i šipražju. Bez potrebe su oborena stabla, raslopane zelene površine… Nikoga ne zanima kako je taj dio Šibenika zapravo jedna od rijetkih preostalih rekerativnih tona za Šibenčane i glavni put između Solarisa, Zablaća i grada.

Treba vidjeti hoće li se netko sjetiti usput urediti i pješačke i biciklističke staze na tom potezu, budući da su pješaci i biciklisti tamo u stalnoj pogibelji.

Kako je moguće da s čitavo jedno mjesto tako zanemari u ljetnoj sezoni otvaranjem radova na kojima se očito nije namjeravalo ništa ozbiljno učiniti tijekom ljeta? Ništa neuobičajeno za Hrvatsku i za traljave, nekompetentne i nemarne vlasti, a koje kao da se naprežu da ugroze ugled Hrvatske i turistički posjet i tu jedinu preostalu gospodarsku granu, te da zagorčaju život vlastitom stanovništvu.

Srce ga boli, veli naš čitatelj, kada vidi kako se vlasti ponašaju prema Zablaću, tim više jer je više od pola života proveo u SAD-u, a u Hrvatskoj je htio proživjeti mirnu starost, no izgleda kako to neće biti moguće.

Zbog čega je Zablaćanin tako uznemiren, pogledajte na sljedećim fotografijama:.

Fotografije: TRIS

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI