Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Šuma na Rokićima - foto TRIS

‘Rokanje’ šibenskih Rokića:
SDP upozorava kako vlast gura skuplji projekt kojime će se posjeći šuma, devastirati okoliš i povećati gužve

Šuma na Rokićima - foto TRIS

Šibenčani su u strahu od novih radova kojima ih namjerava zakopati gradska vlast, sudeći prema raspravama na društvenim mrežama. Pored dugotrajno raskopanog i djelomično odsječenog središta grada i drugih gradskih i prigradskih naselja, Brodarice, Zablaća, Jadrtovca, državne ceste D8 itd. usljed tzv. projekta aglomeracije (vodovod, odvodnja),  sada se radovi spremaju i na jednom od malobrojnih cestovnih prilaza Šibeniku, na tzv. čvoru Rokići. Naime, prema najavama iz šibenske uprave, tamo bi radovi počeli prije ljeta, što bi prema bojazni građana moglo značiti još nesnosnije prometne gužve te još jedan udar na ovdašnji turizam, jedinu značajniju preostalu gospodarsku djelatnost.

Čvor Rokići – foto TRIS

No, s obzirom na reakcije građana, još gore od namjere vlasti da pošto-poto započne nove radove u gradu koji je ionako preopterećen gradilištima, je činjenica kako je odabran projekt kojime je predviđena nepotrebna sječa šume na Rokićima i posve nehajan odnos prema vrijednom okolišu i omiljenoj rekreacijskoj zoni mnogih Šibenčana. S tim u vezi se danas javila i (inače rijetko aktivna) šibenska oporba, tj. SDP, čiji su čelnici na tom mjestu održali konferenciju za medije.

Uništavanje šume

-Tema je pristupni čvor Rokići. Vidjeli ste u novinama informaciju da je već proveden natječaj za jedno rješenje koje iz minimalno tri razloga po nama nije dobro. Prva stvar je financijski dio tog rješenja koje je je jedno od najskupljih rješenja za rješavanje ovakvog problema ulaska u bilo koji grad. Druga stvar je, što posebno naglašavamo, što ćemo u vrijeme kada zapravo svi relevantni čimbenici u Hrvatskoj, Europi i svijetu na prvo mjesto stavljaju ekologiju i  očuvanje okoliša i prirode, ovdje ćemo  – obzirom da je gradska vlast izabrala ovakvo rješenje – svjedočiti uništavanju velikog dijela ove šume u Rokićima koja je iza nas. A pritom sumnjam da ćemo dobiti kvalitetno rješenje – kazao je je Tonči Restović, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Šibenik.

I. Rajić i T. Restović – foto TRIS

Restović smatra kako će nakon takvog rješenja prometne gužve biti još veće.

-Zašto to kažem? Ako je predviđeno da će se povećati promet ovdje na Rokićima za nekih 5000 automobila koji će ulaziti i izlaziti iz grada, primjećujemo da su gužve velike i sad, a onda možemo zamisliti što će onda biti bez nogostupa i kvalitetnih popratnih rješenja. Treća stvar koju valja spomenuti su i privatni vlasnici parcela na kojima je predviđeno ovo građenje. Izvlaštenje ili otkup, koji već model će gradska vlast izabrati, mislim da svejedno privatni vlasnici neće biti sretni s takvim rješenjem. Zbog čega je ovo rješenje izabrano i zašto, za to su više definitivno pozvani da govore gradski čelnici. Nekoliko tehničkih stvari oko ovog projekta će reći Ivan Rajić – rekao je Tonči Restović. 

S današnje pressice – foto TRIS

A jedna od tehničkih stvari koje se tiču svih nas je kako je vlast nije odabrala neke ranija prometna rješenja koja su bila daleko manje invazivna i štetna po okoliš, te znatno jeftinije rješenje zagrebačkog Građevinskog fakulteta, a čija stručnost i povoljnija ponuda ne bi trebala biti razlog da se prihvati za upola skuplja ponuda.

Odabrali skuplje

– Gradska je vlast imala nekoliko projekata da između njih izabere ono najpovoljnije i ono, jasno, najjeftinije. Ona je odabrala projekt kojeg je radila firma iz Zadra koji toliko radikalno ulazi u šumu i sječu šume da je to nevjerojatno. Drugi projekt koji je jednako tako kvalitetan, stručno izrađen, koji daleko manje radikalno ulazi u šumu jeste projekt Građevinskog fakulteta iz Zagreba. I zamislite: gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Burićem   i njegovim zamjenikom Miletom odluči se za takav projekt koji će u dobroj mjeri posjeći šumu ovdje uokolo nas, a da se ne odluči za projekt koji će biti daleko kvalitetniji, jeftiniji i nudi brži izlaz – rekao je Ivan Rajić, potpredsjednik Gradskog odbora SDP Šibenik.

Ivan Rajić – foto TRIS

Podsjetio je i kako je prije sedam godina postojao projekt (vidi shemu) koji je minimalno zahvaćao okolnu šumu i zelene površine.

– Mi smo u našoj kampanji za prošle lokalne izbore imali također projekt koji je još manje radikalan i koji također osigurava nesmetan i brz izlaz iz grada Šibenika. Odabir ovoga projekta od strane gradske vlasti je vrlo radikalan i loš i, ponovit ću, oni sami znaju zašto su takav projekt izabrali. Očekujemo, zapravo, jer još uvijek ima vremena,da će gradska vlast odlučiti poništit ovaj natječaj i razmotriti sve ostale mogućnosti rješenja ovog čvora i odlučiti se na projekt koji će omogućavati da šuma bude i dalje u blizini Šibenika, da ne bude taknuta i da izlaz bide vrlo kvalitetno izrađen – nada se Rajić, uz napomenu kako je projekt Građevinskog fakulteta koštao 20, a ovaj odabrani – 30 milijuna kuna (!).

Projekt Građevinskog fakulteta u Zagrebu

Čini se kako aktualna gradska vlast smatra kako će otvaranjem što većeg broja gradilišta u gradu, makar ona bila neaktivna i zapuštena, lakše osvojiti vlast u Šibeniku, budući da građani uglavnom šutke trpe smanjenu kvalitetu života. No okolnosti se ipak mijenjanju, pa građani već otvoreno kritiziraju nerazumnu praksu da se prema okolišu i javnom novcu odnosi barbarski i rasipno,  te se provođenje nužnih projekata ne provodi inteligentno i šažljivo kako bi što manje utjecalo na normlanaživot Šibenčana. ‘Najvažije im je dat posla i naših para svojima građevinarima, a mi možemo lajat na misec’, slikovito komentira jedan ojađeni Šibenčanin na Facebooku.

‘Taj prostor je u svojoj biti predivan…’

-Ako sad tamo prođe cesta taj prostor je nepovratnoj izgubljen , možda će iza nas doći svjesnije generacije pa će ga privesti svrsi kakvu je ima prije 20 godina, svakodnevni izleti vrtića , balote , socijalizacija… Taj prostor je u svojoj biti predivan, stabla , proplanci , livade, nije baš uobičajen za naše borove šume i šteta bi bila to tek tako pustit. E sad pitam se što radit dalje , koliko ja znam nekakvi zeleni u Šibeniku ni ne postoje pa da zaštite stoljetnu šumu.. – ogorčen je jedan žitelj Rokića u Šibeniku.

Odabrani projekt koji planira sječu šume…

Što je nekome predivno, drugima je nepotrebna šikara i prostor na kojemu se može zaraditi. Lokalne vlasti su u više navrata pokazale kako vrlo slabo mare za aspekt okoliša, što se vidi i u provođenju aktualnih radova, gdje odabrani izvođači nerijetko bez ikakve svijesti o važnosti svrhe vegetacije nekažnjeno nemilice sjeku i čupaju stabla i drugozelenilo zbog najbanalnijih razloga, a iza njih ostaje nered, odbačeni materijal, razvaljene stijene, hrpe zemlje, nauljene kante… itd.

Evidentno je kako je vlastima na prvom mjestu uposliti podesna građevinska poduzeća, a koja kasnije, bez straha od sankcija i zbog logičnog manjka sposobnosti i kapaciteta, i najmanje građevinske zahvate produljuju mjesecima i tako mnogima onemugućuju normalan život (Jadrtovac, Zablaće, Brodarica, centar Šibenika), te sad već ozbiljno ugrožavaju i narednu turističku sezonu vlasnicima apartmana, kampova i sl.

Radovi na čvoru Rokići gdje će u dužini od dva i pol kilometra biti rekonstruirano raskrižje magistrale i lokalne ceste na ulazu u Šibenik mogli bi početi do ljeta, a radovi na samom čvoru neće stvarati problem nadolazećoj turističkoj sezoni, kako tvrdi za Šibenik.in šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta uz napomenu kako se ‘ čeka evaluacija tri pristigle ponude.’

Stariji projekt koji je predviđao najmanje zahvata u okoliš

Ignoriranje glasa naroda ili…

– U suradnji s Hrvatskim cestama smo izabrali najkvalitetnije prometno rješenje koje u potpunosti financiraju Hrvatske ceste. A što se tiče povećanja prometa na navedenom čvoru logično je da se grad razvija što uključuje veći broj automobila na svim ulazima/izlazima, zbog čega se i treba ići u ovakve infrastrukturne zahvate. Što se tiče samog projekta vodili smo računa oko rješenja spojeva sa sporednim ulicama. Put prvog šibenskog partizanskog pokreta ne postaje slijepa ulica, nego prakički zona smirenog prometa. Iz smjera Zadra se bez problema ulazi u Put prvog šibenskog partizanskog pokreta, Pulsku i Mažurice, a za za Put Dubrave imamo projekt za priključak – rekao je dogradonačelnik Danijel Mileta, kako prenosi Sibenik.in.

Šuma na Rokićima – foto TRIS

Ističe se i kako su na natječaj za izvođača radova pristigle su tri ponude poduzeća Strabag d.o.o., Sarađen d.o.o. i Colas Hrvatska d.d. s cijenama od 31 milijun kuna do 37,4 milijuna kuna pri čem je rok izvođenja radova 12 mjeseci. Bit će zanimljivo vidjeti tko će biti odabran i hoće lito biti neka od vlastima omiljenih tvrtki.

No puno zanimljivije i važnije od toga će biti vidjeti hoće li gradska vlast ikako reagirati na prijedloge oporbe i savjesnih građana, te će promjeniti odluku i odabrati projekt koji neće nanijeti nesagledivu i nepopravljivu štetu jednoj od posljednjih zelenijih predjela na rubu Šibenika. Projekt koji neće ‘izrokati’ , tj. devastirati Rokiće. 

Ili će ignorirati glas naroda i ostati zauvijek zapamćena po barbarskom i neprosvijećenom odnosu prema gradskom i prigradskom zelenilu i okolišu.

Šuma… foto TRIS

‘Čvor Rokići’ – foto TRIS

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI