Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
KULTURA / UKRATKO
Večeras  u HNK premijera dokumentarno-igranog filma “950 godina grada Šibenika”

Večeras u HNK premijera dokumentarno-igranog filma “950 godina grada Šibenika”

film

Na slici Karmelo Kursar, Sunčana Kunić, Nikola Grubić i Mate Gulin/Foto:Tris/J.Krnić

Dokumentarno-igrani film “950 godina grada Šibenika”, nastao u koprodukciji Društva Juraj Dalmatinac i HTV-a, premijerno će večeras biti prikazan u šibenskom kazalištu. Film govori o Šibeniku i njegovom identitetu, odnosno o ljudima koji su ga svojim djelovanjem oblikovali, kazao je na konferenciji za novinare Nikola Grubić predsjednik Društva Juraj Dalmatinac.

 

Uz njega film su predstavili snimatelj Karmelo Kursar, producentica Sunčana Kunić i glumac Mate Gulin koji je narator u filmu.
-Društvo je prije dvije godine pokrenulo inicijativu za snimanje dokumentarno-igranog filma kojim ćemo obilježiti veliku obljetnicu 950 godina od prvog spomena Šibenika. Od tada smo prošli trnovit put do same realizacije filma koji je značajan kako za Društvo Juraj Dalmatinac tako i za grad Šibenik – istaknuo je Nikola Grubić koji je posebno zahvalio svim građanima Šibenika koji su statirali u filmu.
-Ovaj film govori o Šibeniku i njegovom identitetu, odnosno o ljudima koji su svojim djelovanjem oblikovali današnji Šibenik. Film je povijesni prikaz različitih tema od baštine, preko poznatih ličnosti do sporta i kulture – dodao je Grubić.
-Snimljeno je dosta materijala tako da uz film ima dovoljno minutaže i za seriju. Film je toliko dobar da bi se trebao prikazivati u svim šibenskim školama, jer sam ja snimajući saznao puno toga o Šibeniku što prije nisam znao- istaknuo je glumac Mate Gulin.
Snimatelj filma Karmelo Kursan istaknuo je kako nije bila namjera snimati samo lijepe kadrove.
 – Nismo htjeli da film bude samo lijepa razglednica nego da to bude pravi dokumentarac koji će pokazati kakav je Šibenik. Nadam se da smo u tome uspijeli.
Producentica filma Sunčana Kunić zahvalila je svima u Šibeniku koji su pomogli tijekom 12-dnevnog snimanja filma. Istaknula je kako su  uz redatelja Zorana Budaka i snimatelja Karmela Kursara na filmu radili: pomoćnica redatelja Ana Radmilović, montažer Mladen Radaković, skladatelj Dalibor Grubačević, kostimografkinja Jasna Zvonković, šminka Kruno Grguljak, koloristkinja Iva Blašković te drugi snimatelj Krešo Vlahek.
Dokumentarno-igrani film “950 godina Šibenika” premijerno će biti prikazan večeras u šibenskom kazalištu u 19 sati, a još jedna projekcija bit će i u 21 sat(za koju se besplatne ulaznice mogu preuzeti na blagajni kazališta od 18 do 20 sati).
Šibenska publika večeras će gledati kraću verziju filma (u trajanju od 54 minute), a duža 70-minutna verzija filma bit će prikazana 26.prosinca u 21:30, na 1. programu HTV-a.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI