Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Senat Sveučilišta u Zagrebu ne priznaje odluke Vijeća Filozofskoga fakulteta:Plenum fakulteta večeras odlučuje o blokadi ?

Senat Sveučilišta u Zagrebu ne priznaje odluke Vijeća Filozofskoga fakulteta:
Plenum fakulteta večeras odlučuje o blokadi ?

filozofski

Foto:Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Nema mira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Velika očekivanja, od današnje sjednice Senata Sveučilišta, razbila su se o kordon interventne policije i službeno očitovanje Senata te krizu na Filozofskom dovelo do moguće blokade o kojoj će se večeras odlučivati na Plenumu.

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Zagrebu okupljeni u Inicijativu za Filozofski, u povorci su na današnju sjednicu Senata Sveučilišta ispratili nove članove koje je imenovalo Vijeće Filozofskog fakulteta. Povorka je krenula od Filozofskog fakulteta, a pred zgradom Rektorata čekala je interventna policija sprečavajući njihov ulazak u dvorište zgrade. Dvjestotinjak sudionika povorke ostalo je tako pred ogradom s transparentima pjevajući studentsku himnu “Gaudeamus”. Uoči sjednice Inicijativa za Filozofski ponovila je svoje zahtjeve upućene Senatu:
-priznanje odluka o opozivu dosadašnjih i odluka o izboru novih predstavnika Filozofskog fakulteta u Senatu Sveučilišta i Vijeću društveno-humanističkih znanosti te nazočnost njihovih predstavnika sjednici Senata
-priznanje Odluke o usvajanju Deklaracije o upravljanju Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu,
-usvajanje odluke o razrješenju o. d. dekana Željka Holjevca zbog njegova višekratnog nezakonitog postupanja i nepoštivanja Vijeća FFZG-a te prijetnji kaznenim progonom kolegama profesorima
– usvajanje odluke Vijeća FFZG-a kojom se predlaže imenovanje Nevena Budaka za novog vršitelja dužnosti dekana do izbora novog dekana.
filozofski-4

Foto:Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Velika očekivanja

Eppur si muove!-pisalo je na transparentu koji je jučer bio postavljen na zgradu Filozofskog fakulteta, i koji je s tračkom nade očekivao održavanje sjednice Senata i očitovanje o odlukama Fakultetskog vijeća FF-a. Još jedan tračak nade pojavio se i kada je interventna policija na sjednicu propustila predstavnike Filozofskog, no tu su sve nade prestale.
Nedugo nakon početka sjednice Senata pred okupljene studente i profesore Filozofskog nakratko je izašao Neven Budak te izvijestio kako rektor Boras ne priznaje izabrane članove Filozofskog fakulteta.
“Rektor nam je dopustio da budemo na sjednici Senata bez prava glasa. Ne priznaje nas kao legitimne predstavnike Filozofskoga fakulteta, a točka o Filozofskome fakultetu uvrštena je na sam kraj sjednice”, izjavio je tada  Budak, ne znajući još kako Senat na sjednici neće uvažiti baš ništa od onog za što se “bori” većina profesora i studenata Filozofskog.

Senat: Zahtjevi neformalnoga skupa se ne mogu smatrati pravovaljanim

Naime to se jasno vidi u zaključcima sa današnje sjednice Senata objavljenim na stranicama Sveučilište u Zagrebu, a u kojima između ostaloga stoji:
  1. Senat Sveučilišta u Zagrebu je primio na znanje obavijest o održavanju sastanka članova i bivših članova Fakultetskog vijeća održanog 21. studenoga 2016., o deklaraciji i zahtjevima prisutnih djelatnika i studenata, koji uključuju zahtjeve za smjenom obnašatelja dužnosti dekana izv. prof.dr. sc. Željka Holjevca i pet obnašatelja dužnosti prodekana, prijedlog za imenovanje prof d.r, sc. Nevena Budaka novim obnašateljem dužnosti dekana, te za smjenu predstavnika Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Senatu Sveučilišta u Zagrebu i njihovim zamjenjivanjem drugim profesorima.
  2. Senat Sveučilišta u Zagrebu naglašava da se taj sastanak ne može smatrati sjednicom Fakultetskog vijeća Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu jer je sazvan protivno odredbama Statuta Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i jer mu je sastav bio nepropisan. Iz toga slijedi da se ni zahtjevi ni prijedlozi toga (u smislu Statuta i zakona) neformalnoga skupa ne mogu smatrati pravovaljanim zaključcima ni odlukama Fakultetskog vijeća.
U svojim zaključcima(POVEZNICA) također pozivaju o.d. dekana Filozofskog  Željka Holjevca da sazove regularnu sjednicu Fakultetskog vijeća u što kraćem roku nakon što novoizabrani Studentski zbor u skladu sa statutom Fakulteta izabere svoje predstavnike u Fakultetsko vijeće. Senat očekuje kako će se na toj  sjednici  riješe nagomilane točke tekućih poslova i pokrenuti postupak za izbor dekana Filozofskoga fakulteta. Senat je, na kraju, sve profesore, djelatnike i studente Filozofskoga fakulteta pozvao “da poštuju zakonsku i statutarnu proceduru unutar koje mogu ostvariti sve svoje zadaće i postići sve ciljeve za koje se na regularnim tijelima u okviru njihovih ovlasti demokratskim postupkom i voljom većine odluče”.

Plenum Filozofskog večeras odlučuje o blokadi?

Na Filozofskom fakultetu večeras se održava Plenum na kojem će se, kako je najavljeno, raspravljati o blokadi dekanata:
 “Ovisno o sjednici, večeras ćemo odlučiti o daljnjem djelovanju. Ako ishod sjednice Senata bude poražavajući za Filozofski, ako profesor Holjevac ostane o.d. dekana, raspravljat će se o blokadi dekanata! Boras ne priznaje volju Filozofskog fakulteta i negira odluke Vijeća. Danas se radi o nametanju uprave, sutra o štetnim ugovorima, preksutra o školarinama. Sve to uz pokušaje ušutkivanja i primjenu gole sile – jučer na Filozofskom zaštitari, danas na Sveučilištu interventna policija. SVI NA PLENUM DANAS U 20H U D7!”, stoji u pozivu na facebook stranici Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
filozofski-3

Foto:Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Pismo studenata: Rektore, mi, studenti, osjećamo duboki sram što studiramo na Sveučilištu kojem ste Vi na čelu

Na stranici Plenuma objavljeno je i pismo studenata Filozofskog fakulteta rektoru Sveučilišta Damiru Borasu kao reakcija na današnju sjednicu Senata. Pismo prenosimo u cijelosti:
JAD I BIJEDA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
Danas je na sjednici Senata uz 8 suzdržanih glasova prihvaćeno pravno mišljenje jednog privatnog odvjetničkog ureda, kojega rektor valjda plaća od studentskih školarina: Vijeće Filozofskog fakulteta nije legalno pa shodno tome nisu legalne ni odluke koje je Vijeće donijelo. Radi se o sljedećim odlukama koje je Vijeće donijelo, a koje je Senat danas, zaobišavši sveučilišni Odbor za statutarna pitanja, proglasio nevažećima: razrješenje o. d. dekana Holjevca, imenovanje profesora Nevena Budaka o. d. dekana, razrješenje starih i imenovanje novih članova Senata te pokretanje postupka izbora novog dekana.
Predstavnici Filozofskog pušteni su na sjednicu Senata, ali nisu imali pravo glasa, ni pravo na sudjelovanje u raspravi. Ispred zgrade Sveučilišta postavljen je kordon interventne policije koja je štitila rektorat od mirnog prosvjeda studenata i profesora Filozofskog fakulteta za vrijeme sjednice Senata.
Rektore Boras, uskoro ćete javnosti i svojim kolegama morati pogledati u oči i preuzeti odgovornost za svu štetu koju ste nanijeli Filozofskom, Sveučilištu i visokom obrazovanju u cjelini. Najveći diktatori u povijesti pozavidjeli bi Vama i vašim bliskim suradnicima na uzurpiranju položaja i manipulacijom čitavom jednom velikom institucijom kao što je Sveučilište u Zagrebu. U povijesti ćete ostati zapisani kao najgori rektor koji nad studentima provodi nasilje u vidu gole sile interventne policije, kao i rektor koji ne samo da je dopustio, nego nijednom riječju nije osudio dovođenje privatne zaštitarske tvrtke na Filozofski fakultet koja je zatvorila čitavo krilo zgrade Fakulteta, uključujući knjižnicu i referadu, usred ispitnih rokova i upisa.
Sredstva kojima se služite za ostvarivanje vlastitih materijalnih povlastica i blagodati, kako osobnih, tako i Vaših suradnika, za svaku su osudu i u najnovijoj hrvatskoj povijesti neviđena. Da imate imalo savjesti, odstupili biste s dužnosti i prestali se kompromitirati i kaljati si obraz. Ovako, ostaje vam gackanje u blatu pravnog kaosa koji ste sami proizveli, a svakim Vašim novim postupkom i korakom postajete apsolutno najomraženija figura Sveučilišta u Zagrebu. Pitanje je dana kada će sve Vaše malverzacije izaći na svjetlo dana iz mračnih hodnika i soba u rektoratu gdje se okupljate u kasnim noćnim satima sa svojim suradnicima.
Utješna je činjenica da na Filozofskom nećete dobiti produženje za još jedan mandat i da Vas uskoro očekuje mirovina. Pobijedit će logika čiste biologije i svijet će ostati na nama, studentima, koji za razliku od Vas, osuđujemo nasilje i nasilno djelovanje te se vodimo visokim moralnim i etičkim principima i načelima brige za opće dobro, pri čemu smo svoje greške spremni priznati u svakom trenutku.
Rektore, mi, studenti, osjećamo duboki sram što studiramo na Sveučilištu kojem ste Vi na čelu.
Zar sumnjate u svoju djecu?
Mislite da ne pamte?

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI