Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
KULTURA / UKRATKO
Novi broj časopisa “Juraj”: Posvećen 950. godišnjici od prvog spomena grada Šibenika

Novi broj časopisa “Juraj”:
Posvećen 950. godišnjici od prvog spomena grada Šibenika

juraj1

Gustav Červar i Nikola Grubić predstavili peti broj časopisa “Juraj”

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac predstavilo je peti broj časopisa Juraj koji je dar društva 950. godišnjici prvog spomena Šibenika.

– Zaokružujemo godišnji rad društva u kojem osim snimanja dokumentarnog filma veliku važnost ima i objavljivanje petog časopisa “Juraj” koji je posvećen 950-toj godišnjici od prvog spomena grada Šibenika. Novi broj časopisa donosi sažetak ovogodišnjeg ciklusa predavanja o šibenskoj kulturnoj baštini u organizaciji društva koji je okupio renomirane predavače znanstvenike kod kojih prevladavaju šibenske teme- kazao je predsjednik Društva Juraj Dalmatinac Nikola Grubić.
Časopis je tiskan u 500 primjeraka, a njegovo objavljivanje, kao i održana predavanja, financiralo je Ministarstvo kulture.
– Ministarstvo je podržalo i naš projekt obnove gotičkog portala i grba Orsini, obiteljskog grba Jurja Dalmatinca, sa 30 tisuća kuna. Konzervatorska restauracija portala završena je krajem studenog, a Društvo će i u idućoj godini nastaviti raditi na obnovi povijesnih detalja u gradu – dodao je Grubić.
Gustav Červar, urednik petog broja časopisa “Juraj”, istaknuo je kako je časopis prilog Društva velikoj šibenskoj obljetnici, a u njemu su pojedini autori “otkrili” i neke nove spoznaje iz povijesti Šibenika.
– Naš sugrađanin Ivo Glavaš donosi nove spoznaje i istraživanja o šibenskim fortifikacijama; dr.sc. Andrej Žmegač sažeo je poznato o tvrđavi sv. Nikole; dr.sc. Boško Knežić o Nikoli Tomasseu govori kao hrvatskom, a ne samo talijanskom književniku. Nova saznanja o Kandijskom ratu i tom povijesnom razdoblju dao je profesor Josip Vrandečić. O Šibeniku kao jednom od važnih središta gotičkog slikarstva piše profesor Emil Hilje što je vrlo važno istaknuti jer je ta tema dosad bila zanemarena u literaturi. Tu je još i profesor Zoran Roca koji je svojim prilogom donio nove pojmove topofilija i terrafilija, a koji pojednostavljeno rečeno znače zavičajnost ili znanost o zavičaju. Njegov prilog je vrijedan  kao poticaj da se dalje istražuju odnosi stanovnika, građana prema svome kraju – kazao je Červar dodajući kako će Društvo “Juraj Dalmatinac” i u sljedećoj godini nastaviti s predavanjima o šibenskoj baštini.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI