Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Greenpeace u Hrvatskoj poziva osnovne škole da se prijave na natjecanje „Krovove na sunce“

Greenpeace u Hrvatskoj poziva osnovne škole da se prijave na natjecanje „Krovove na sunce“

Print

Greenpeace u Hrvatskoj poziva osnovne škole da se prijave na natjecanje „Krovove na sunce“  u kojem će učenici igrati računalnu igru i imati priliku osvojiti vrijednu nagradu za svoju školu: solarni kiosk – mobilni fotonaponski sustav.

Pokretanjem ovog natjecanja Greenpeace nastavlja promicanje obnovljivih izvora energije ovaj put među osnovnoškolcima koji će kroz igru učiti o energiji sunca i njenoj iskoristivosti.
“Hrvatska obiluje čistim prirodnim resursima, pogotovo energijom sunca. Kao jedna od najsunčanijih europskih država može u potpunosti prijeći na vlastite obnovljive izvore energije do sredine stoljeća.  Unatoč tome, nalazimo se na začelju EU po korištenju solarne energije”, ističu iz Greenpeaca i pozivaju škole da se uključe u natjecanje te tako pomognu u izračunavanju solarnog potencijala Hrvatske!
Cilj računalne igre “Krovove na sunce” je označiti što više krovova diljem Hrvatske čime se automatski računa njihov solarni energetski potencijal. Aplikacija potom prikazuje koliko električne energije pojedini krov može proizvesti kada bi se na njega instalirali solarni paneli.
Škola koja označi najviše krovova kao nagradu osvaja solarni kiosk – mobilni fotonaponski sustav snage oko 500 vata s bežičnim internetom, hladnjakom zapremnine 108 litara, radio uređajem i zvučnicima. Ovaj sustav proizvodi električnu energiju iz solarnih panela i može se koristiti na raznim događajima u školi; za puštanje glazbe, rasvjetu, punjenje mobitela ili rashlađivanje sokova.
Prijave na natjecanje traju do 20.12.2016.  Mogu se prijaviti samo osnovne škole u Republici Hrvatskoj, putem web obrasca na internetskoj stranici Greenpeace Hrvatska.
Natjecanje i igranje računalne igre započinje u ožujku, a završava krajem travnja 2017., kada se planira i proglašenje dobitnika.

Print

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI