Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA
Horvatinčić na sudu u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

Ukinuta uvjetna presuda Horvatinčiću:
U Šibeniku mu opet sudi sutkinja Maja Šupe

Horvatinčić na sudu u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)
Horvatinčić na sudu u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

Horvatinčić na sudu u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

Ukinita je presuda sutkinje Maje Šupe koja je na Općinskom suda u Šibeniku 18. studenog prošle godine na uvjetnu kaznu osudila Tomislava Horvatinčića zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginulo dvoje Talijana. Županijski sud u Zadru odlučivao je o žalbama DORH-a i Horvatinčićevih branitelja  te je presuda Općinskog suda u Šibeniku kojom je Tomislav Horvatinčić proglašen krivim, ukinuta te je spis predmeta vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje,

Zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčiću (69), koji je prošle godine na Općinskom sudu u Šibeniku osuđen na uvjetnu kaznu jer je 16. kolovoza 2011. godine kod Primoštena gliserom u punoj brzini udario u jedrilicu Santa Piacenza i usmrtio supružnike iz Padove Francesca Salpietra i Marinelu Patella Salpietro, ponovno će se suditi na istom sudu. Opet će mu suditi Maja Šupe, sutkinja koja mu je 18. studenog prošle godine izrekla uvjetnu kaznu.
– Odlukom Županijskog suda u Zadru br. 17 Kž-91/16 od 04.listopada 2016.godine  prihvaćene su žalbe državnog odvjetnika i opt. Tome Horvatinčića, te  je, povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti, ukinuta prvostupanjska presuda Općinskog suda u Šibeniku broj 31 K-15/12 od 18. studenoga 2015.godine i spis predmeta vraćen prvostupanjskom sud na ponovno suđenje. Nova oznaka spisa predmeta je K-340/16 u poziciji suca Maje Šupe – odgovorila  nam je glasnogovornica Općinskog suda u Šibeniku Melina Gulin Pavlaković na upit o ponavljanju postupka i imenu suca koji će Horvatinčiću suditi.

Na presudu sutkinje Maje Šupe koja je Horvatinčića proglasila krivim i osudila na uvjetnu  kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci na rok kušnje u trajanju od tri godine zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272 st. 4. i 2. Kaznenog zakona/97 DORH je podnio žalbu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja kao i zbog odluke o kazni i sigurnosnoj mjeri.

Branitelji Tomislava Horvatinčića, odvjetnici Branko Baica, Velimir Došen i Veljko Miljević su najavili žalbu odmah po donošenju presude, smatrajući kako je tijekom postupka zapravo utvrđeno da su Talijani sami skrivili nesreću u kojoj su nastradali.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI