Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
KULTURA
Borna Erceg (Foto: Jozica Krnić)

‘Turia i Plamenko’:
Najavljena premijera opere 20-godišnjeg Šibenčanina

Borna Erceg (Foto: Jozica Krnić)

Bili smo na predstavljanju opere pijanista Borne Ercega, koja će premijerno biti izvedena u četvrtak, 1. prosinca, u Šibeniku.

Borna Erceg (Foto: Jozica Krnić)

Borna Erceg (Foto: Jozica Krnić)

Mail je glasio: “Pozivamo vas na posebno predstavljanje nove hrvatske komične opere ‘Turia i Plamenko’, skladatelja Borne Ercega i libretistice Jelene Pletikose u produkciji tvrtke Leon Trade.”
Upali smo u tu zamku. Svojom krivicom, jer se nismo malo pobliže raspitali što bi značila riječ “posebno” u pozivu. A posebno je bilo to što je Borna Erceg, taj 20-godišnji student klavira na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, promociju vlastite opere zamislio kao predavanje o povijesti opere.
Nije bilo dosadno kao što zvuči. Dapače. Borna nam je u pola sata, uz pomoć klavira, opernih pjevačica i jednog projektora, objasnio o operi sve ono što nam dosad nije bilo ni stalo da znamo. Što je recitativ, što je komična opera, što je tremolo, tijekom kojeg je čina aristokracija dolazila na operu i zašto, čemu su služili konobari u kazalištu, i zašto su baš “Carmen” i “Čarobna frula” u njemu probudile ljubav prema operi. Upali smo u zamku, ali na kraju nam nije bilo žao. Uostalom, pogledali smo i desetominutni isječak iz “Amadeusa” Miloša Formana, a to se uvijek isplati.
Bornina operna ekipa (Foto: Jozica Krnić)

Bornina operna ekipa (Foto: Jozica Krnić)

Borna Erceg ima, dakle, 20 godina i napisao je operu. Zove se “Turia i Plamenko” i spada u komične opere. Da ste bili na večerašnjem predavanju, znali biste kako su komične opere nastale i koliko je Mozart morao riječi izgovoriti na bečkom dvoru kako bi dobio kraljevsko dopuštenje za postavljanje “Figarovog pira”.
– Cijela je opera zasnovana na jednom muzičkom motivu – objasnio je Borna Erceg, odsviravši potom motiv.
Opera “Turia i Plamenko” svjetsku će premijeru doživjeti u Borninom rodnom Šibeniku, u HNK-u, u četvrtak 1. prosinca. Borna Erceg je skladatelj, Jelena Pletikosa libretistica, a Željko Petreš producent. Jelena Pletikosa nastupit će u ulozi Turije, Marin Vitas i Vjekoslav Kaštelančić igrat će Plamenka, Sunčicu će utjeloviti Valnea Vretenar i Petra Crnjac, Paža igraju Tea Požgaj i Mila Ždero, a zbor i orkestar čine polaznici Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku.
Radnja je smještena u kraljevski dvor gdje je svatko zaljubljen u svakoga, pa iz toga izlaze razni zapleti i raspleti. Četvrtak, 1. prosinca, HNK u Šibeniku.

turia-i-plamenko-5

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI