Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
KULTURA
‘Rupa u glavi’: Pala prva klapa igrano-dokumentarnog filma u Šibeniku

‘Rupa u glavi’:
Pala prva klapa igrano-dokumentarnog filma u Šibeniku

Glume šibenski srednjoškolci, dugogodišnji polaznici glumačke radionice Virko.

MyGen - konferencija za novinare 220316 - Zeljko Petres (Foto H. Pavic) (5)

Dio producentsko-glumačke ekipe filma ‘Rupa u glavi’ (Foto: Hrvoslav Pavić)

Film i TV serijal “Rupa u glavi” ekranizacija je kazališne predstave “MyGen”, za koju najviše odgovornosti snosi Sergej Mioč, voditelj glumačke radionice Virko, inspicijent u šibenkom HNK i povremeni redatelj. On je autor dramskog teksta, te koautor filmskog sinopsisa.
– Kao mlad sam se vrzmao po Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i nekih sedam, osam godina radio za Televiziju Zagreb, a i na filmovima – opravdao je Mioč svoj angažman oko ovog filma. A ima toga i još: uz svojoj filmskoj karijeri surađivao je s oskarovcima, od Branka Lustiga i Susan George do Roda Steigera i Toma Contija. Doduše, ovaj zadnji je bio “samo” nominiran za Oscara.
Doveo je Sergej Mioč na današnju presicu i veći dio mlade glumačke ekipe. Radi se o dvanaest glumaca koji u predstavi i na filmu predstavljaju dvanaest problema. Pa su tako dobili i nadimke: Plačljivica, Gay, Mokrosnovka, Volonterka, Sportaš-Diler, Crkvenjak, Seksača, Šminkerica… Iza tih likova kriju se: Paula Jurković, Lovre Gracin, Matea Skelin, Franka Štrkalj, Mia Bura, Ana Acalin, Sven Ćurković, Kristina Ćaleta, Marija Dražić, Petar Pavasović, Lucija Lovrić i Ana Petrić.
Ideja za snimanje filma došla je od Željka Petreša, režisera i koautora sinopsisa “Rupe u glavi”. – Kad sam pogledao premijeru predstave lani u prosincu, prepoznao sam elemente za jedan dobar igrani film o mladoj generaciji, za čije probleme društvo uglavnom nema razumijevanja – rekao je Petreš.
Film “Rupa u glavi”, odnosno udruga Virko, novac je dobio od Vijeća za elektroničke medije i to dan prije nego što su svi skupa smijenjeni, na čelu s predsjednicom Vijeća Mirjanom Rakić. Ovaj igrano-dokumentarni film, čija je prva klapa pala već danas, bit će gotov do jeseni, a do ljeta bi trebalo biti snimljeno i dvanaest epizoda, koje će biti prikazane na TV Šibenik.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI