Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
UKRATKO
Bogato kulturno ljeto na obalama Krke

Bogato kulturno ljeto na obalama Krke

zvuci krke

Tradicionalna kulturna događanja na obala rijeke Krke ove godine spajaju umjetnost i ekologiju. Od lipnja do rujna, “Krkino kulturno ljeto”, donosi niz koncerata, izložbi, predavanja, radionica, performansa, projekcija filmova…

NP Krka nije samo mjesto za uživanje u prirodnim ljepotama, ovoga ljeta  postaje i mjesto raznovrsnog i bogatog kulturnog programa kroz niz tradicionalnih manifestacija kao što su Zvuci Krke, Burnumske ide i  Noć šišmiša ali i nekih novih poput “LegendFesta” i “Krka Nature Film Festivala“.
Sva događanja  ovog ljeta nose jaku ekološku poruku, ističe ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić:
– Krkino kulturno ljeto ove godine održava se s posebnom temom prenošenja jasne ekološke poruke. Svjesni smo da je potreba očuvanja prirode neminovna i da svaki pojedinac u tom procesu ima odlučujuću ulogu. Kako bismo potaknuli čovjeka na odgovorno ponašanje tijekom cijelog ljeta senzibilizirati ćemo posjetitelje i lokalnu zajednicu na skladan odnos prema prirodi kroz različite i redovite manifestacije koje okupljaju brojne vrsne umjetnike, stručnjake i zaljubljenike u prirodu.
Bogato kulturno ljeto na obala Krke otvara već tradicionalna manifestacija “Zvuci Krke – The sounds of the river” koja se organizira već petu godinu za redom. Od 26.lipnja do 26. kolovoza brojni će umjetnici nastupiti u čarobnom ozračju Roškoga slapa i Visovca- Edin Karamazov, Meri Cetinić, Goran Karan…  Manifestacija je ove godine posvećena je prenošenju ekološke poruke kao “glazba s porukom”. Prije svakog koncerta će posjetiteljima biti predstavljen niz izložbi, radionica i ekoloških akcija.
Prvi koncert, u nedjelju, 26. lipnja u 20 sati na Roškom slapu, održat će Puhački orkestar Primošten, a posjetitelji koncerta moći će razgledati i izložbu karikatura Ekološke zavrzlame autora Svete Bjelića.
U cilju promocije klapskog pjevanja i tradicionalnih plesova te limene glazbe  za posjetitelje Skradinskog buka će tijekom ljetnih mjeseci redovito biti organizirani nastupi i druženje s Kulturnom udrugom „Šuštine“ iz Šibenika (tradicionalni šibenski ples uz pjevanje), Zborom sv. Mihovil iz Šibenika (klapsko pjevanje) te Gradskom glazbom Skradin i klapom Skradinke.

Legend fest 3

Brojne zabavne sadržaje svim posjetiteljima NP Krka, ovog će ljeta pružiti LegendFest– festival mitova, legendi i priča koji će se na Roškom slapu održati 9. i 10. srpnja. Prvi put u Šibensko-kninskoj županiji, obiteljski festival LegendFest uključuje – koncerte, predavanja, kazališne predstave, izložbe, radionice, performanse, videoprezentacije/projekcije – na nekoliko lokacija na Roškome slapu, koji će, kroz interaktivni pristup, posjetitelje uvesti u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča.
X. Burnumske ide održat će se 13. kolovoza na Burnumu u Ivoševcima. Burnumske ide tradicionalno se održavaju od 2011. na jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj. Cilj održavanja ove manifestacije je upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s izuzetnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum kroz uprizorenje života rimskih legionara koji su na ovim prostorima boravili prije dvije tisuće godina.
Noć šišmiša održat će se 27. kolovoza . u Skradinu u cilju razbijanja predrasuda, potaknutih brojnim narodnim legendama, o šišmišima kao opasnim životinjama, koje dovode do ugrožavanja njihovih staništa i samih šišmiša. Manifestacija prvenstveno namijenjena djeci sastoji se od dječjih likovnih radionica, interaktivnih igara i predstave kako bi osvijestili važnost šišmiša i njihove uloge u očuvanju svjetskih ekosustava.
Krka Nature Film Festival, festival ekologije i zaštite okoliša održat će se početkom rujna, na različitim lokacijama u NP Krka, s ciljem razvoja svijesti o prirodi, ekologiji, aktualnim ekološkim problemima, globalnom zatopljenju, onečišćenju okoliša i izumiranju životinjskih vrsta kroz projekcije filmova, radionice, predavanja i izložbe.
– Glazba, film, razna uprizorenja, izložbe, akcije, radionice i festivali na prekrasnim lokalitetima dočekuju posjetitelje Parka na ovogodišnjem kulturnom ljetu, čime će se NP Krka afirmirati i predstaviti kao atraktivna i sadržajno bogata destinacija za posjetitelje ali i lokalno stanovništvo. I ove godine su s nama izuzetno kvalitetni izvođači koji će prvi put nastupiti na glazbenim večerima uz Krku i bogatstvo svog glazbenog izričaja stopiti s prelijepom prirodom – najavio je Željko Petreš, producent projekta Zvuci Krke – The Sounds of the River.

Zvuci Krke

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI