Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
IZDVOJENO
Šibenik slavi struju: Laserska harfa u čast prve hidroelektrane

Šibenik slavi struju:
Laserska harfa u čast prve hidroelektrane

U povodu obilježavanja velikog šibenskog datuma – 120. godina javne rasvjete na izmjeničnu struju, jutros su ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka Krešimir Šakić, direktor Ureda Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić kao organizatori predstavili prigodni program koji će se održati u petak, 28. kolovoza, na dvije lokacije.

17073-v

Ove godine Šibenik veliki datum obilježava svečanošću koja će se održati na Trgu Republike Hrvatske, a sam program obilježavanja 120. obljetnice puštanja u rad prve hidroelektrane na rijeci Krki i elektrifikacije Šibenika započet će otvaranjem izložbe u organizaciji NP Krka u 18 sati u vodenici na Skradinskom buku.
– Riječ je o velikom datumu ne samo u šibenskim i hrvatskim, već i svjetskim okvirima. Obilježavanje ove 120. obljetnice samo je jedna kockica u mozaiku koji treba složiti kako bi i ova, u nizu velikih šibenskih priča bila dignuta na razinu prepoznatljivosti koju zaslužuje – kazao je gradonačelnik Željko Burić zahvalivši se Nacionalnom parku Krka i Turističkoj zajednici Grada Šibenika na organizaciji prigodnog programa.
– Unatrag šest godina počeli smo obilježavati ovaj veliki datum, a 2015.g. godina, kao okrugla obljetnica potakla nas je u  Nacionalnom parku Krka na korak više; Park  dobiva i stalni postav na jednoj od mlinica na Skradinskom buku, s bogatim arhivskim materijalom, fotografijama, dokumentima i nacrtima, kao i s maketom prve hidrocentrale – pojasnio je ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka Krešimir Šakić.
Direktor Ureda TZ Dino Karađole predstavio je program na Trgu Republike Hrvatske koji počinje u 20.30 sati:
– Želja nam je bila, s obzirom na okruglu obljetnicu, spektakularnije obilježiti ovaj datum s obzirom da je to i dan HEP-a, no zbog nedostatka financijskih sredstva složili smo program u manjem opsegu, ali isto vrlo atraktivan.
– Program je i adekvatan i atraktivan, a predstavlja retrospektivu glazbe u zadnjih stotinjak godina. Počinje s Doris Karamatić koja će izvesti performans na klasičnoj, a poslije i laserskoj harfi, zatim tu je klapa Sebenico, a program završava sa Grupom MI – rekao je Željko Petreš, zadužen za glazbeni dio programa.
Ovoj manifestaciji tradicionalno nazoče i članovi obitelji Šupuk, potomci nekadašnjeg gradonačelnika Šibenika  Ante Šupuka, zaslužnog za elektrifikaciju i modernizaciju Šibenika.
Prije 120 godina, 28. kolovoza 1895., samo dva dana nakon što je prema patentima Nikole Tesle puštena u rad prva svjetska hidroelektrana na slapovima Niagare, u pogon je pušten i prvi hrvatski, te jedan od prvih svjetskih, elektroenergetskih sustava: Hidroelektrana Krka, kasnije nazvana Jaruga I (vidi TRIS).
Iako je puštena u rad prije Jaruge I., iz hidroelektrane na Niagari tek se iduće, 1896. godine uspjelo dovesti struju do 43 kilometara udaljenoga Buffala, pa se može reći da je Šibenik prvi grad u svijetu sa cjelovitim zatvorenim sustavom proizvodnje, prijenosa i distribucije izmjenične struje (struja se prenosila 11,5 km dugim dalekovodom na drvenim stupovima do Šibenika).
17069-v (1)

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI