Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
SCENA
Joe Corre (Foto: YouTube)

Sin Malcolma McLarena spalit će pet milijuna funti vrijednu punk memorabiliju

Joe Corre (Foto: YouTube)

Pedesetogodišnji Joe Corre tek je sad shvatio da je punk mrtav.

Joe Corre (Foto: YouTube)

Joe Corre (Foto: YouTube)

Joseph Ferdinand Corre, sin majke i oca punka, Vivienne Westwood i Malcolma McLarena, u subotu 26. studenog napravit će vjerojatno najpankerskiji potez u životu. Javno će spaliti vlastite punk „suvenire“, kolekciju koja se procjenjuje na pet milijuna funti. Memorabilije uključuju rijetka LP izdanja Sex Pistolsa, odjeću Johnnyja Rottena i lutku Sida Viciousa „ukrašenu“ svastikom, nacističkim simbolom koji je krajem sedamdesetih bio ultimativna provokacija londonskih pankera kontra establišmenta.
– Punk je mrtav. Dosta je bilo varanja mladih – izjavio je Corre za The Guardian. Ono što je Joeu Correu (prezime su mu dali roditelji u spomen na McLarenovu prabaku, Židovku iz Portugala) posebno diglo živce je proslava 40. obljetnice od izlaska prvog singla Sex Pistolsa „Anarchy in the UK“, kojoj je generalni sponzor sama kraljica, prirodni neprijatelj britanskih punk prvoboraca.
– Punk je postao brand poput McDonald’sa u rukama države, elita i korporacija. Vrijeme je da sve spalimo i počnemo ispočetka – rekao je razočarani Joe, čiji je otac Malcolm izmislio i menadžerirao Sex Pistolse, a majka Vivienne ih je odijevala stvarima iz svog butika Sex.
Podršku će mu dati i majka Vivienne Westwood, koja će prije paljenja održati i kratak govor. Njih dvoje su uvjereni da bi i Malcolm McLaren, koji je umro 2010. u Švicarskoj, podržao ovaj performas.
Oglasio se i nekadašnji vokal Pistolsa, John Lydon, otprije poznat kao Johnny Rotten, koji je Correu savjetovao da ne pali kolekciju, već da je proda i iznos pokloni nekoj humanitarnoj organizaciji. Ili, sugerirao je Lydon, neka za tih pet milijuna funti kupi 28 tisuća gitara i donira ih mladim glazbenicima da restartaju punk pokret.
– Humanitarne organizacije su već odavno pod kontrolom države, a njihovi čelnici zarađuju velike novce. A budući da bit punka nikad nije bila muzika, stvarno ne znam koliko bi 28.000 gitara moglo pomoći – odbio je Joe Corre Lydonove savjete.
Lokacija spaljivanja još uvijek je tajna, jer Corre ne želi da se okupe sentimentalno nastrojeni pankeri, koji će ga pokušati spriječiti u njegovoj namjeri.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI