Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
književno / kulturno
Autori knjige:  Krešimir Krolo, Željka Tonković i Sven Marcelić - foto Facebook)

Izašla knjiga za čitanje i promišljanje:
“Klasika, punk, cajke:
kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali”:

Autori knjige: Krešimir Krolo, Željka Tonković i Sven Marcelić - foto Facebook)

“Klasika, punk, cajke: kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali” – naslovljena je knjiga  koju je objavilo Sveučilište u Zadru, a priredili je marljivi docentica i docenti Odjela za sociologiju SUZ-a: Željka Tonković, Krešimir Krolo i Sven Marcelić.

-Knjiga donosi pregled najvažnijih rezultata anketnog istraživanja koje je provedeno na uzorku većem od 2600 učenika i učenica završnih razreda srednjih škola u šest najvećih obalnih gradova Jadranske Hrvatske: Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. U knjizi se analiziraju i interpretiraju kulturne potrebe i prakse, kao i različiti pokazatelji vrijednosti srednjoškolaca. Pritom se posebno razmatraju obrasci kulturne potrošnje, glazbenog ukusa i preferencija televizijskih sadržaja kao specifični indikatori kulturnog kapitala. Rezultati istraživaja upućuju na važnost međugeneracijskog prijenosa kulturnog kapitala te na povezanost vrijednosnih tipova s kulturnim ukusom – opisuje se sadržaj knjige “Klasika, punk, cajke: kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali”.

Naslovnica knjige

Inače, još tijekom 2017. godine je troje autora predstavljalo u priobalnim gradovima parcijalne rezultate svojih istraživanja.

-Sviraju li iz mobitela šibenskih srednjoškolaca češće Ceca, cajke i turbofolk, Zečić, Rozga i domaće poskočice ili pak alternativni rock, klasična glazba ili nešto sedmo? – zapitali smo se u najavi tribine na kojoj će biti objava rezultata opsežnog sociološkog istraživanja o kulturnim potrebama i preferencijama mladih koje su proveli: dr. sc. Krešimir Krolo, dr. sc. Sven Marcelić i dr. sc. Željka Tonković sa Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Premda se u svakodnevnom životu može zaključiti drukčije, budući da cajke nerijetko trešte iz parkova uokolo šibenskih srednjih škola, kafića u koje zalaze, te im se  (s izuzetkom šibenskog kluba Azimut)  u neljetnim periodima najčešće nude koncerti šund glazbe, istraživanje sociologa je pokazalo nešto bolje rezultate.

Autori knjige: Krešimir Krolo, Željka Tonković i Sven Marcelić – foto Facebook)

-U odnosu na svoje vršnjake u susjednim gradovima šibenski srednjoškolci su: tolerantniji prema manjinskim skupinama u društvu, liberalniji, manje religiozni ali i najnezadovoljniji kulturnom ponudom svog grada… rezultati o prevladavajućim glazbenim ukusima šibenskih srednjoškolaca, a koji su pokazali kako na njihovim “play listama” ne prevladavaju ni turbo folk, ni domaći zabavnjaci poput Severine i Jelene Rozge ali ni punk ili heavy metal… No u odnosu na srednjoškolce iz ostalih 5 gradova, šibenski u najmanjoj mjeri posjećuju koncerte turbo folk glazbe. To čini njih tek 6,6% , a rekorder je Split sa 14,5%. – izvjestili smo u tekstuSociološko istraživanje o kulturnim potrebama mladih – Šibenski srednjoškolci najzainteresiraniji za kino i glazbene festivale strane glazbe, u kojemu se možete pobliže upoznati s istraživanjima koji se tiču Šibenika.

Biciklist prolazi pokraj natpisa (foto TRIS/G. Šimac)

A čitavu knjigu na 319 stranica možete kupiti po cijeni od 50 kuna, pa je onda u cijelosti pročitati i upoznati se s vrlo važnim podacima koji svjedoče u vremenima u kojima živimo, a koje su dijelom produkt (ne)kulturne politike u Hrtvatskoj tijekom posljednjih desetljeća.

-Publikacija ima relevantnost koja izlazi iz uskih akademskih okvira i smješta se u područje šire javne rasprave, otvarajući potencijal donositeljima javnih politika kao i svima koji se bave kulturom, a na neki su način vezani uz mlade, da dobiju vrijedan izvor informacija i promišljanja o mladima i njihovom doprinosu zajednici. Proučavajući kulturne prakse, stavove i kulturni kapital, autori donose bogat opis aktualnog kulturnog trenutka srednjoškolske populacije u Jadranskoj Hrvatskoj, čime otvaraju mogućnost široj javnosti za sagledavanje problema, ali i potencijala ove populacije. To je osobito relevantno u promišljanju javnih politika za mlade, kako onih vezanih uz kulturu, tako i onih obrazovnih, osobito u smislu učinka obrazovanja u kulturi na stvaranje publike za pojedine kulturne oblike i prakse. – stoji na stranicama Sveučilišta u Zadru o knjizi za čitanje i ozbiljno promišljanje, a koju bi svakako trebalo kao obavezno štivo dati ministrima i ministricama kulture u Hrvatskoj, kao i ostalima koji su za kulturu odgovorni u vladajućim strukturama, a kojima je kultura daleko izvan fokusa i interesa.

Tribina u Šibeniku 2017. godine: Na slici Sven Marcelić, Željka Tonković i Krešimir Krolo/Foto:Tris/ J. Krnić

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI