Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
dizzajn / In memoriam
Vivienne Westwood

Odlazak Vivienne Westwood, kraljice punk mode, zagovornice zelenih politika…

Vivienne Westwood

Piše: Margita Maričić

Cijeli svijet se oprašta od Vivienne Westwood, pionirke punka – dizajnerice koja je ’70  „oblačila“ Sex Pistolse i definirala punk stil po čemu se najviše pamti.

Radikalno, nekonvencionalno, buntovnički, mimo svih društvenih pravila i normi, piratski, poganski, anglomanski, androgeno, povijesno, aktivistički, riječi su kojima se može približiti modna ostavština jedne od najutjecajnijih svjetskih modnih dizajnerica.

Mijenjala je estetiku od punkerskih poderotina do preciznog kroja, njenom pistom hodali su top modeli ’90, inspirirali su je povijesni kostimi pretvoreni u modernu odjeću, koristila se kariranim škotskim uzorkom još od vremena punka, uvela je postmodernizam… njezini dizajnerski odjevni predmeti izložbeni su eksponati svjetskih muzeja, ona je ikona i neiscrpna tema.

Vivienne Westwood – Kraljica punk mode

I bez obzira na njezin buntovni stil koji je definirao punkersku modu ’70, koja je bila u suprotnosti sa svim dotad viđenim jer punk poziva na bunt protiv vladajućeg establišmenta i krune, ipak Vivienne Westwood više je puta odlikovala kraljica Elizabeta II. Mnogi će Vivienne pamtiti po majicama provokativnih slogana, najpoznatija je s natpisom Good save the queen – Sex Pistols, s printom kraljice Elizabete. Može se reći da je Vivienne uvela punk stil u mainstream. Njezino stvaralaštvo je nesagledivo, dala je velik doprinos svijetu mode, i ne samo mode jer može se reći da je spajala modu i aktivizam, oduvijek.

Odrekla se krzna, slijede je drugi dizajneri

Vivienne Westwood 2007. godine odriče se krzna nakon što se sastala s članovima globalne udruge People for the Ethical Treatment of Animals Europe (PETA Europe) koji su joj prezentirali patnje životinja koje se uzgajaju kako bi njihovo krzno postalo modnim predmetom. Životinje se hvataju u zamke, uzgajaju se na farmama i njihovim patnjama nema kraja. Zato je Vivienne donijela suosjećajnu odluku i od tada je zabranila korištenje krzna u svojim kolekcijama, a njezin primjer su slijedili i drugi progresivni modni dizajneri. Pridružuje joj se Ralph Lauren, Betsey Johnson, Stella McCartney, Tommy Hilfiger, Comme des Garçonsu, Marcu Bouwer i drugi koji su zabranili krzno u svojim modnim kolekcijama.

Calvin Klein ukinuo je korištenje krzna još 1994. godine, Giorgio Armani 2016., a nakon njega su uslijedili Versace, Michael Kors, Victoria Beckham i Gucci. Burberry je slijedio taj pokret 2018. godine.

Vivienne Westwood, Stella McCartney i drugih šest dizajnera zajedno s luksuznom robnom kućom Selfridges, supotpisali su pismo Borisu Johnsonu u kojem zahtijevaju zabranu prodaje krzna u UK. Dizajneri izražavaju svoju potporu kampanji Humane Society International (HSI) #FurFreeBritain, koja na svojoj web stranici detaljno opisuje kako, unatoč tome što je Britanija prva zemlja koja je zabranila farme krzna 2000. godine, nastavlja uvoziti krzno iz inozemstva.

U pismu dizajneri izražavaju kako je korištenje krzna nepotrebno modnoj industriji budući da dizajneri zadržavaju mogućnost kreiranja odjeće bez upotrebe “patnje uzrokovane trgovinom krznom”. U pismu stoji: “Prodaja krzna jednostavno nije usklađena s etičkom putanjom većine trgovaca, dizajnera i tvrtki koje čine britansku modnu maloprodajnu industriju.” Jasno su dali do znanja da se neće prestati boriti sve dok se prodaja krzna u Velikoj Britaniji zauvijek  ne zabrani.

Politički se opredijelila za zelene

Vivienne Westwood pridružuje se zelenima, promovirala ih je i pozivala je mlade Britance da glasaju za Zelenu stranku.

Spajala je modu i politiku pa je iskoristila reviju Red Label AW15  kako bi pozvala sve da glasaju za Zelenu stranku, čak je kolekciju naslovila Vote Green.

Izjavila je:

– U ovom trenutku nas kontrolira 1% svjetske populacije koji su na vlasti, propovijedaju potrošnju, propovijedaju rat i vode nas u katastrofu. U nevjerojatnoj smo opasnosti. Nema smisla glasati za druge.

Bila je zagovornica i borbe protiv globalnog zatopljenja, za očuvanje voda, zagovarala je vegetarijanstvo, ustvari sve zelene politike.

Za kraj

Da je Vivienne Westwood preminula u dobi od 81 godine objavio je njezin tim 29. prosinca 2022 godine:

“Vivienne je nastavila raditi stvari koje je voljela do posljednjeg trenutka, dizajnirajući, radeći na svojoj umjetnosti, pišući svoju knjigu i mijenjajući svijet na bolje. Vodila je nevjerojatan život”, stoji u priopćenju.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI