Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Novi predsjednik ŽO HSS-a Šibensko-kninske županije Marin Mikšić (Foto: Tris/H. Pavić)

Mikšić izabran za predsjednika ŽO HSS, Beljak obećao da neće određivati lokalne koalicije

Novi predsjednik ŽO HSS-a Šibensko-kninske županije Marin Mikšić (Foto: Tris/H. Pavić)
Novi predsjednik ŽO HSS-a Šibensko-kninske županije Marin Mikšić (Foto: Tris/H. Pavić)

Novi predsjednik ŽO HSS-a Šibensko-kninske županije Marin Mikšić (Foto: Tris/H. Pavić)

U Šibeniku je večeras održana izvanredna izborna skupština Županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke na kojoj je, umjesto suspendiranog Zorana Smolića,  za predsjednika izabran Marin Mikšić, dosadašnji potpredsjednik ŽO HSS-a koji je nakon Smolićeve suspenzije vodio organizaciju.

Potpredsjednici su  Zvone Radić, Toni Turčinov, Ante Šparica i Hrvoje Miljak. Podsjetimo kako je Krešo Beljak nakon izbora 11. rujna suspendirao 100 članova HSS-a, uključujući  Zorana Smolića, zbog, kako je rekao, ‘otvorene opstrukcije’ stranke u predizbornoj kampanji i nakon izbora.  – Večeras se dogodila jedna promjena,  izabrali smo jednu novu ekipu na čelu Županijske organizacije, ekipu koja predstavlja spoj mladosti i iskustva. To je jedan glas nove generacije u HSS-u i stranačkoj politici u Šibensko-kniskoj županiji koja će se ubuduće boriti za ideje, a ne za fotelje – rekao je u izjavi novinarima Marin Mikšić.

Izborna skupština ŽO HSS-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednik stranke Krešo Beljak rekao je kako se HSS priprema za lokalne izbore, te je istaknuo kako se s vrha stranke neće određivati koalicije u lokalnim sredinama.

– Svaka politička stranka bi se trebala boriti za ideje. Problem HSS-a je što zadnjih deset godina nismo imali politiku i zbog toga smo bili pali na najniže grane, što se tiče političkog rejtinga. Imamo sreće da smo se na posljednjim parlamentarnim izborima uspjeli pozicionirati s pet mandata u Saboru, a sljedeći izazov su lokalni izbori, koji će vrlo brzo doći. Ja se nadam da ćemo se tu još bolje pozicionirati s novim ljudima, s novom kvalitetom koje sigurno ima, a koja je dugi niz godina  bila potiskivana. Sve naše organizacije imaju apsolutnu slobodu odabira koalicijskih partnera. Na lokalnoj razini ne bi trebalo biti nikakvih prevelikih ideologija. Radi se o komunalnoj problematici, radi se o ljudima, tako da od općine do općine, od grada do grada i županija negdje se bolje surađuje s jednima, a drugdje s drugima, a to će lokalne organizacije znati same najbolje ocijeniti – rekao je Beljak.

Tvrdnje suspendiranog Zorana Smolića o tome kako je večerašnja izborna skupština nelegalna, Beljak nije htio komentirati.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak (Foto: Tris/H. Pavić)

– Ne bih komentirao Smolića. On je dovoljno komentirao sam sebe i stranku zadnjih deset godina – rekao je Beljak.

Nakon prozivke je ustanovljeno da je izbornoj skupštini pristupilo 28 od 37 delegata. No, jedan od delegata, bivši dopredsjednik ŽO HSS-a Ivan Božikov, tijekom utvrđivanja dnevnog reda napustio je skupštinu.

Ivan Božikov osporava legalnost skupštine

– U zadnje vrijeme se u Županijskoj organizaciji HSS-a događaju procesi koji nisu ni približno dio demokratske stečevine. Županijski odbori se ne sastaju, kandidacijski postupak nije proveden, a samim time je bilo kome, osim Marinu Mikšiću, oduzeto je pravo da se kandidira za predsjednika. Sve je rađeno u tajosti,  Županijski odbor nije potvrdio kandidature, skupština nema valjani kvorum… Prema tome, ova skupština nikako ne može biti regularna – rekao nam je Božikov.

Ivan Božikov (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivan Božikov (Foto: Tris/H. Pavić)

– Da je tu 28 od 37 delegata nije točno, jer ti ljudi nisu ni članovi, a kamoli delegati. Osim toga, puno delegata nije ni došlo jer nisu primili poziv. Pozivi su došli SMS-om, a u našem statutu jasno stoji da poziv treba doći osam dana prije i to pisanim putem. To nije napravljeno, kao što nije napravljen ni kandidacijski postupak. Htio sam zamoliti predsjednika stranke da zaustavi takve procese, ali nisu mi  dali priliku govoriti. Nakon što sam 23 godine član HSS-a, potpredsjednik aktualne Županijske organizacije, dugogodišnji predsjednik Općinske organizacije HSS-a Općine Murter-Kornati i načelnik, nisam imao pravo govoriti – rekao nam je Božikov.

Hoće li pokušati pravno osporiti pravovaljanost skupštine još ne zna.

– Skupit ćemo glave i odlučit ćemo što dalje. Nema smisla boriti se protiv vjetrenjača. Za sada sam odbio sudjelovatii i dati legitimitet ovakvom načinu rada. Očekivao sam da će predsjednik Beljak reagirati i zaštititi dignitet stranke, ali to se nije dogodilo – rekao je Božikov.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI