Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
hadeze / sabor
Krešo Beljak ( HSS ): Apsolutno, iste sekunde bi zabranio HDZ!

Krešo Beljak ( HSS ):
Apsolutno, iste sekunde bi zabranio HDZ!

HSS-ov predsjednik i saborski zastupnik Krešo Beljak, gostujući na N1 televiziji komentirao je izbor novog ravnatelja HRT-a koji je ujedinio parlamentarnu oporbu. Ali i presudu Vrhovnog suda HDZ-u kojeg bi, kako je rekao, zabranio trenutno!

Na temu “udružene oporbe” Beljak je izjavio kako više nitko ne zna koliki je točan broj birača, te da je Zagreb 1995. namjerno podijeljen u četiri jedinice kako bi se razbilo lijevo biračko tijelo. Jedina mogućnost, rekao je, kako pobijediti HDZ je da se opozicija ujedini.

Ako se ne mogu ujediniti oko svjetonazorskih pitanja, kazao je, mogu oko toga da treba mijenjati izborna pravila, i da treba razgovarati može li pravomoćno osuđena politička stranka uopće egzistirati u hrvatskom političkom prostoru.

Na izravno pitanje znači li to da bi on zabranio HDZ, Beljak je kao iz topa ispalio:

-Apsolutno da! Istu sekundu. Nemamo što. Možemo li se oko toga složiti i Zekanović i Raspudić i ja i svi ostali? Možemo.

A objasnio je i kako bi se to praktično izvelo. Formirala bi se prijelazna Vlada kad se dobije povjerenje birača na izborima, a HDZ strpa u ropotarnicu povijesti, dobije se privremena Vlada i donese novi izborni zakon. To ne mora, ističe, trajati četiri godine, može trajati i godinu dana, dok se ne pripreme normalni parlamentarni izbori.

– O tome je Raspudić govorio kad je rekao nakon presude Vrhovnog suda HDZ-u da misli kako bi to mogao biti kraj prve i početak druge Republike,  meni se čini da je to kraj druge Republike- zaključio je Beljak.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI