Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
IZDVOJENO
Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta izglasalo smjenu v.d. dekana Željka Holjevca

Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta izglasalo smjenu v.d. dekana Željka Holjevca

filozofski

Filozofski je njihov! i očekuju kako će tako i ostati. Umorni od višemjesečne krize upravljanja, protu statutarnih i nezakonitih odluka, koje su demokratsko upravljanje ustanovom pretvorili u institucionalno nasilje i samovolju pojedinaca, članovi Vijeća Filozofskog fakulteta odlučili su “stvar istjerati do kraja”.Natpolovičnom većinom izglasali su smjenu v.d. dekana Željka Holjevca. Kako je novinare izvijestio profesor Dean Duda, za novog v.d. dekana Vijeće je predložilo profesora Nevena Budaka.

Zbog višemjesečne krize upravljanja Filozofskim fakultetom koja je prijetila  potpunom blokadom funkcioniranja fakulteta,  članovi  Fakultetskog vijeća  održali su danas  prvu izvanrednu sjednicu.
– Dovedeni u situaciju da zbog opstrukcije v.d. dekana sami aktivno poduzmemo korake potrebne za razrješenje krize upravljanja, članovi Fakultetskog vijeća su, u skladu s meritornim mišljenjem pravnih stručnjaka i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te na temelju gotovo 300 potpisa koji izražavaju volju profesora Filozofskog fakulteta, učinili  sve potrebne proceduralne korake da se ovom sjednicom napokon uspostavi normalno funkcioniranje fakulteta – izjavio je novinarima, u ime Vijeća Fakulteta, prof. dr. sc. Dean Duda.
Na izvanrednoj sjednici, uz prisutnost 60 od 89 članova, Vijeće je jednoglasno usvojilo Deklaraciju o upravljanju Filozofskim fakultetom kojim se određuje pravni okvir i sadržaj kojim se omogućuje razrješenje višemjesečne krize.
– Vijeće je razriješilo Željka Holjevca funkcije v.d. dekana zbog opstrukcije rada Vijeća, zbog odluka koje su produbile krizu upravljanja te zbog prijetnji kaznenim progonom koje je uputio članovima Fakultetskog vijeća, kazao je Duda.

Izabrani i novi članovi Senata

Dodao je i kako je Vijeće  izglasalo i opoziv dosadašnjim članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu koji su  u tom tijelu predstavljali Filozofski fakultet.
– Izabrani su novi članovi koji će točno, pravodobno i istinito informirati članove Senata o stanju na Filozofskom fakultetu, dodao je Duda.
– Vijeće Filozofskog fakulteta Senatu Sveučilišta, kao izraz demokratske volje članova Vijeća i zaposlenika FF-a, predlaže novog v.d. dekana i traži hitno očitovanje i potvrdu predloženog kandidata- kazao je Duda te najavio kako je Vijeće pokrenulo i postupak izbora novog dekana.

Za v.d. dekana predložen Neven Budak

Na pitanje novinara, mogu li njihove odluke biti pravno osporene, Duda je odgovorio kako su danas donesene odluke pravno utemeljene.
-Naše odluke jesu pravne i vidjet ćemo kako će ih pravno osporavati. Deklaracija je utemeljila sve pravne procedure: zakonske i satutarne odredbe na temelju kojih je ovo moguće napraviti, kazao je Duda.
Za v.d. dekana Fakultetsko vijeće je predložilo  profesora Nevena Budaka, bivšeg dekana Filozofskog.
– Njega mora potvrditi Senat Sveučilišta i mi očekujemo da će to Senat i učiniti u  propisanom roku, dodao je profesor Dean Duda.

Holjevac: Vijeće je nelegalno

– Samo v.d. može pripremiti, sazvati i voditi sjednicu Fakultetskog vijeća, poručio je novinarima Željko Holjevac. Naglasio je kako ga je imenovao Senat te da je rektor Sveučilišta taj koji se mora očitovati o zbivanjima na Vijeću.
– Sad je sve u njegovim rukama, da se vidi može li se na sjednici sazvanoj mimo odredaba statuta donijeti ovakva odluka, kazao je Holjevac.

Pismo ministru Barišiću

Članovi Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta uputili su danas i pismo ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću u kojem ga pozivaju da hitno objavi nalaz upravnog nadzora nad odlukama Senata Sveučilišta u Zagrebu.
Pismo prenosimo u cijelosti:
” Poštovani gospodine Ministre,
želimo Vas podsjetiti da sutra istječe zakonski rok od 60 dana od podnošenja zahtjeva za upravnim nadzorom nad Odlukom o poništavanju izbora za Studentski zbor Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta te provođenju novih izbora od 13. rujna. Smatrajući neprimjerenim dosadašnje odgađanje donošenja odluke koja bi Filozofskom fakultetu omogućila izlazak iz krize upravljanja, dan prije isteka zakonskog roka za donošenje odluke (sukladno čl. 101 st. 2. Zakona o općem upravnom postupku) ovim pismom pozivamo Vas da se hitno objavi nalaz upravnog nadzora nad odlukama Senata.
Vjerujemo da je zahtijevani upravni nadzor nad navedenom Odlukom proveden, s obzirom da je Vaše Ministarstvo pokazalo kako raspolaže potrebnim administrativnim i stručnim kapacitetima za brzo djelovanje na primjeru provođenja upravnog nadzora po zahtjevu bivšeg dekana prof. dr. sc. Vlatka Previšića iz srpnja ove godine u roku kraćem od sedam dana.
Vi kao Ministar odgovorni ste za poštivanje zakona od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, što je dovoljan razlog za donošenje odluke u roku predviđenom Zakonom o upravom postupku, čak i kada ne biste bili zainteresiran za izlazak Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu iz institucionalne krize u kojoj se našao zbog osporavane odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu.
S poštovanjem,
Članice i članovi Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu”

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI