Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Deset novih otočnih proizvoda dobilo oznaku „HOP“

Deset novih otočnih proizvoda dobilo oznaku „HOP“

 

hop

Oznaku HOP (Hrvatski otočni proizvod) u Šibensko-kninskoj županiji dobilo 7 proizvođača za 10 proizvoda.

Proteklog vikenda otok Lošinj bio je domaćim obilježavanju 10. godišnjice projekta „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP). U okviru projekta oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ za 2016. godinu, dodijeljena za 68 otočnih proizvođača odnosno 111 proizvoda.
Oznaku HOP iz Šibensko-kninske županije dobilo je 7 proizvođača za 10 proizvoda. Oznaku su dobili OPG Mario Šmit za ekstra djevičansko maslinovo ulje „Ulika“;  Obrt LIPA za žensku bluzu; OPG Ljubica Adum za liker od ruže, breskve i mandarine; Obrt „Ribar- Jere Cukrov“ za suvenir kartil o, karte; OPG Tomica Osredečki za ocat od meda, hidrolat lavanda i etrično ulje od lavande; KUD Koledišće Jezera za slasticu Jezerski zelenjak i suvenire: košulja i nakit i PTZ „Faust Vrančić“ za masline u soli.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije proizvođačima dodjeljuje oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ kao poticaj otočnim proizvođačima u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Oznaka se dodjeljuje proizvodima koji su uspješno objedinili tradiciju, istraživački rad, inovaciju i natprosječnu kvalitetu, a pritom udovoljili i brojnim kriterijima izvrsnosti, izvornosti i tradicije.
Do sada je oznaku dobilo ukupno 249 otočnih proizvođača za 739 proizvoda i proizvodnih linija s 24 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba, Zlarin) i poluotoka Pelješca. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI