Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
UKRATKO
Festival hrvatskog otočnog proizvoda na Krapnju

Festival hrvatskog otočnog proizvoda na Krapnju

HOP logo

Na otoku Krapnju, 19. i 20. kolovoza, održava se 4. Festival hrvatskog otočnog proizvoda koji će okupiti nositelje oznake HOP (Hrvatski otočni proizvod) iz Šibensko-kninske županije te sa Hvara, Pelješca, Korčule i Dugog otoka.

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ dodjeljuje se proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije. Projekt je pokrenut 2007. godine, a do sada je oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dobilo 219 proizvođača s 23 otoka. Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima. Rade se uglavnom u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.
Na festivalu koji je izložbeno-prodajnog karaktera svoje proizvode i proizvodne linije predstavit će devet izlagača nositelja oznake HOP iz Šibensko-kninske županije:
OPG MARIO ŠMIT (PRVIĆ ŠEPURINE) – ekstra djevičansko maslinovo ulje „Ulika“
FAUST VRANČIĆ poljoprivredna turistička zadruga (PRVIĆ LUKA) – ulja za njegu tijela, prvinsko maslinovo ulje, hobotnica na salatu u maslinovom ulju, prvinski prirodni sapun, prvinska hobotnica, masline u soli
ARGONAUTA (MURTER), udruga za zaštitu prirode i okoliša – eko edukativne slikovnice
SALVIA d.o.o. (KORNATI) – prirodna kozmetika
OBRT LIPA (PRVIĆ ŠEPURINE) – muška i ženska narodna nošnja (košulja-tunika, muški pojas, ženski pojasevi, muške i ženske platnene košulje, muška tradicijska kapa
TURISTIČKA AGENCIJA „BISAGE“ (MURTER) – suveniri, rukotvorine od maslinovog drva
OBRT „RIBAR“ (PRVIĆ ŠEPURINE) –  suvenir kartilo i karte
LJUBICA ADUM (ZLARIN) – likeri od ruža, breskvi i mandarina
BISAGE, turistička agencija (MURTER) –  suveniri od maslinova drva
DAMEX D.O.O. (MURTER) – „Murterski baul“, „Šibenski baul“ (škrinjice)
Svoje proizvode predstavit će i izlagači nositelji oznake HOP s otoka iz drugih  županija:
OBRT ŠKATULA (KORČULA) – tradicionalni kolači, bruštulani mindeli, džem od naranče i krema od limuna
ANEL – TBT d.o.o. (JELSA/HVAR) – keksi s rogačom (hvarski rogačić, ribarski kolačić)
DARINKO KARINJA, domaća radinost (SALI/DUGI OTOK) – eterična ulja, macerati
NEDJELJKA JURIN OPG (Pelješac) – kreme za njegu lica i tijela, hidrolati, ulja za masažu, proizvodi od gline, čajevi
Prvog dana u petak, 19. kolovoza održati će se i prigodni kulturno-zabavni program, a posjetitelji će imati prilike pogledati video prezentaciju “Blago mora – Krapanj”. Početak Festivala je u 18 sati, a na Trgu Loža, s početkom u 18:30 sati Zadruga “Spužvica” održati će  kreativnu radionicu izrade suvenira i čipke.
Organiziran je besplatan prijevoz brodom “Gradskog parkinga Šibenik” od 17:50 do 24 sata. Polasci brodova sa Brodarice:  17:50, 19:35, 20:35, 22:05 i 23:05. Povratak sa Krapnja: 19:30, 20:30, 22:00, 23:00 i 23:59.
Drugog dana Festivala u subotu, 20. kolovoza 2016. u 9:30 sati u Muzeju uljara sv. Lovre na Krapnju održati će se video prezentacija “Stari način prerade maslina”, a u 10 sati prof. dr. sc. Velimir Srića održati će prezentaciju na temu „Otoci-neotkriveni dragulji Hrvatske“.
4. Festival hrvatskog otočnog proizvoda održava se u organizaciji Šibensko-kninske županije i suorganizaciji Grada Šibenika, Udruge Poslovni Klaster „Hrvatski otočni proizvod“, Mjesnog odbora Krapanj, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice Grada Šibenika i Turističke zajednice Krapanj-Brodarica.

otocni proizvod

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI