Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
UKRATKO
CESI: Zakon koji regulira pobačaj nije neustavan

CESI:
Zakon koji regulira pobačaj nije neustavan

 

epa05568430 Protesters during the nationwide women strike in Zamkowy square in Warsaw, Poland, 03 October, 2016. The strike is an expression of the opposition to strengthen the regulations on the abortion law. Black-clad opponents of government plans to ban abortion staged a 'Black Monday'. Thousands of women took a day off from work to express their solidarity and fight for the entitlement to legal abortion, sex education, contraception and in vitro conception.  EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Širom Poljske, 3.listopada ove godine, deseci tisuća Poljakinja prosvjedovale su zbog prijedloga zakona koji bi uveo gotovo potpunu zabranu pobačaja/Foto:EPA/RADEK PIETRUSZKA

Nakon što je Ustavni sud RH najavio kako će uskoro donijeti odluku o ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) podnio je Ustavnom sudu stručno mišljenje u kojem obrazlaže međunarodne standarde po pitanju regulacije pobačaja, recentne trendove u zakonodavstvu i ustavnosudskoj praksi u Europi, te razmatraju negativne posljedice koje restriktivni zakoni o pobačaju imaju na zdravlje i živote žena.

U podnesku CESI-ja zaključuje se da bi tumačenje prava na život na način da uključuje fetus te posljedično ukidanje Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, bilo u suprotnosti s međunarodnim standardima, trendovima u komparativnom pravu te bi imalo negativne posljedice na zdravlje i živote žena.
“Analiza međunarodnopravnih standarda pokazuje je da fetus nema status nositelja ljudskih prava. Naime, pripremni materijal dokumenata koje jamče pravo na život na globalnoj razini (Opća deklaracija o ljudskim pravima, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima,) pokazuje da se o pitanju raspravljalo te da je odlučeno da prava pripadaju samo rođenim osobama. Čak i Konvenciju o pravima djeteta, koja u preambuli sadrži odredbu o potrebi zaštite djeteta i prije i poslije rođenja, prema pripremnom materijalu treba tumačiti na način da se odnosi na obveze države da štiti kapacitet djeteta da preživi i razvija se nakon rođenja kroz zaštitu i potporu trudne žene kroz npr. zdravstvene mjere prenatalne skrbi”, navodi CESI u svom podnesku Ustavnom sudu.
Analiza zakona i ustavnosudske prakse u Europi također ne upućuje na zaključak da je hrvatski zakon neustavan, ističu iz CESI-ja te dodaju kako velika većina država u Europi (27) dopušta pobačaj na zahtjev u ranim stadijima trudnoće.
“Recentna ustavnosudska praksa u Europi sve veću pozornost posvećuje pravima žena. Ustavni sudovi Slovačke i Portugala, na primjer, odbili su fetusu dati status subjekta ustavnih prava te razmatrali pitanje zaštite prenatalnog života kao pitanje vrijednosti, koje se ostvaruje prvenstveno zaštitom žena. Godine 2010. portugalski Ustavni sud je presudio da je pobačaj na zahtjev u skladu s Ustavom te ustvrdio da se zaštita prenatalnog života ne postiže kriminalizacijom pobačaja, već kroz edukaciju i uspostavu socijalnih politika koji podržavaju želju za nastavkom trudnoće. Slovački je Sud 2007. naglasio da zaštitu fetusa prvenstveno treba realizirati mjerama zaštite žena (u području zdravstvene, socijalne i radno pravne politike), a ne mjerama protiv njih. Zaključio je da zakon o pobačaju ne krši Ustav, koji za razliku od hrvatskog Ustava sadrži odredbu koja navodi da je ljudski život vrijedan zaštite i prije rođenja”, stoji u priopćenju CESI-ja.
Također ističu da posljedice restriktivnih zakona govore u prilog zakonodavnog rješenja koje dopušta pobačaj na zahtjev jer se prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) godišnje obavi oko 22 milijuna nesigurnih pobačaja, a 98% tih pobačaja događa se u zemljama u razvoju koje imaju restriktivne zakone o pobačaju.
“Oko 47.000 smrtnih ishoda povezanih s trudnoćom posljedica su komplikacija nesigurnog pobačaja, dok 8 i pol milijuna žena godišnje doživljava komplikacije zbog nesigurnog pobačaja i potrebna im je zdravstvena njega. SZO smatra da su se ti ishodi mogu spriječiti kroz seksualnu edukaciju, planiranje obitelji, osiguranje sigurnog, legalnog induciranog pobačaja i medicinsku skrb za komplikacije nakon prekida trudnoće. Osim toga, u državama koje imaju restriktivne zakone (npr. Poljska, Irska) liječnici katkad odbijaju pravovremeno provesti dijagnostiku te neophodno liječenje što može rezultirati trajnim oštećenjima, pa i smrću trudnica. Sve navedeno govori u prilog tome da Zakon nije neustavan’, zaključuju u CESI-ju.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI