Neovisni novinarski portal
10.12.2022.
UKRATKO
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković dao je izjavu za medije u Banskim dvorima.foto HINA/ Damir SENČAR

Udruga Franak podnijela prekršajnu prijavu protiv premijera Oreškovića

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković dao je izjavu za medije u Banskim dvorima.foto HINA/ Damir SENČAR
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković dao je izjavu za medije u Banskim dvorima. foto HINA/ Damir SENČAR

Tihomir Orešković/Foto: HINA/ Damir SENČAR

Udruga Franak podnijela je prekršajnu prijavu protiv Vlade RH, odnosno premijera Tihomira Oreškovića kao odgovorne osobe, s prijedlogom za izricanje maksimalne propisane kazne jer Vlada tri mjeseca nije dala informacije Udruzi o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske u sklopu ‘svojih prijetnji za pokretanjem arbitražnog postupka’.

Udruga Franak u ponedjeljak je priopćila kako je prije pet mjeseci, 1. travnja, tražila od Vlade konkretne informacije o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske u sklopu svojih prijetnji pokretanjem arbitražnog postupka.
U Franku smatraju da ne postoji nikakav valjani razlog zbog kojeg bi se traženja banaka držala tajnom, pogotovo što, kako navode, zahtjevi poslovnih banaka ‘očito sadrže potraživanja i ustupke, bilo financijske bilo druge prirode, a koja su usmjerena na teret državnog proračuna, dakle javnih sredstava Republike Hrvatske’.
Držimo kako se radi o iznimnom javnom interesu i pravu hrvatskih građana imati pristup informacijama o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske, ističu u  Udruzi.
” Nakon što Vlada RH nije u roku od čak tri mjeseca odgovorila na zahtjev Udruge Franak, Povjerenica za informiranje je 5. srpnja 2016., po žalbi Udruge, donijela zaključak kojim se nalaže Vladi Republike Hrvatske da u roku 8 dana od zaprimanja zaključka riješi u potpunosti zahtjev za pristup informacijama Udruge Franak, sve sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.
Ali očekivano, Vlada RH nije postupila niti po tom rješenju! Do danas Vlada RH nije odgovorila na zahtjev Udruge Franak! Takvo ponašanje baca veliku sumnju na to da Vlada RH štiti banke i da joj nije u interesu da njeni građani znaju što se zaista pregovara iza zastora pozornice”, navodi Franak u svom priopćenju.
Stoga su podnijeli prekršajnu prijavu protiv Vlade RH, točnije protiv premijera Tihomira Oreškovića kao odgovorne osobe, s prijedlogom za izricanje maksimalne propisane kazne.
Iz udruge Franak zaključuju kako Vlada, kao izvršna vlast, umjesto da promiče transparentnost svog rada, služi građanima te bude primjer odgovornosti, stručnosti i poštivanja zakona – negira temeljna načela pravne države i same demokracije.

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI