Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
UKRATKO
Pušten u rad sustav video nadzora šumskih požara

Pušten u rad sustav video nadzora šumskih požara

 

Vatrogasna zajednica Šibensko -kninske županije danas je dobila sustav video nadzora šumskih požara. Na tri lokacije: brdu Kamenar, u Dubravicama i Srimi postavljeno je 6 kamera koje pokrivaju oko 500 kvadratnih kilometara županije.

Instalacija sustava video nadzora završni je dio  projekta “Holistički model integralne zaštite od šumskih požara-HOLISTIC”, strateškog projekta financiranog iz pretpristupnog fonda EU IPA Jadranska prekogranična suradnja, u kojem Šibensko-kninska županija sudjeluje uz još 19 partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke.
– Sustav je vrijedan gotovo 1,4 milijuna kuna i predstavlja primjenu modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija za preventivno i optimalno djelovanje u otkrivanju i nadzoru šumskih požara. Uvođenje ovog sustava bi trebalo omogućiti kvalitetno motrenje i zaštitu šuma od požara, bržu detekciju i djelovanje u slučaju nastanka požara – kazao je župan Šibensko-kninski Goran Pauk prilikom primopredaje sustava županijskoj vatrogasnoj zajednici.
Postavljene kamere, kako je istaknuto prilikom prezentacije sustava, mogu detektirati dim na 10 metara visine i na maksimalnoj udaljenosti od 10 kilometara te šalju zvučni ili svjetlosni alarm u operativni centar.
holistic2

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić

Osim kvalitetnog motrenja i zaštite šuma od požara, početak rada sustava video nadzora  znači i rasterećenje za dosadašnje motritelje koji u ljetnoj sezoni rade na 15 motrionica, istaknuo je zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić.
– Kad bi zaživio i projekt Hrvatskih šuma koji predviđa još 8 motriteljskih mjesta, onda bi video nadzorom imali pokriveno oko 85-90 posto prostora županije – dodao je Dukić.
U županijskoj vatrogasnoj zajednici također očekuju i kako će se uvođenjem video nadzora smanjiti požari koji nastaju nekontroliranim spaljivanjem biljnog otpada.
– Svi pričamo o ljetnoj protupožarnoj sezoni kada imamo velike požare no imamo i period u kojem je puno već broj požara koji nastaju prilikom spaljivanja biljnog otpada. Prije par godina smo na godišnjoj razini imali 20 – 30 prijava spaljivanja, a sada smo došli na oko 600. Samim ovim sustavom motrenja pretpostavljam da će se svijest ljudi povećati i da će biti još više prijava spaljivanja – zakjučio je Dukić.
Operativni motrilački centar iz kojeg se novim sustavom  nadzire stanje na terenu smješten je u  zajedničkim prostorijama  Županijskog vatrogasnog operativnog centra, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i  Županijskog centra 112.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI