Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO / POLITIKA
Ilustracija: Sveti Stefan s naftnim platformama (izvor Naš Jadran)

Budva na pjeni od nafte?

Ilustracija: Sveti Stefan s naftnim platformama (izvor Naš Jadran)

Ilustracija: Sveti Stefan s naftnim platformama (izvor Naš Jadran)

Ilustracija: Sveti Stefan s naftnim platformama (izvor Naš Jadran)

Neutaživa glad za profitom i gramzivost naftnih kompanija, uz potporu političara kojima je više stalo do svojega džepa nego do vlastite zemlje i svog naroda, stalna je prijetnja narodima diljem svijeta. I dok znanstvenici baš danas upozoravaju kako možda više neće biti moguće zaustaviti ubrzane klimatske promjene, rast temperature, pa moguće nove ratove za vodu i hranu, naftaška pošast se sada širi i na susjednu Crnu Goru.

Nakon što su to uz pomoć kvarnih političara činili u Hrvatskoj (Slavonija…), sada su se okomili i na morski dio Crne Gore, jer zasad na hrvatskom moru (zasad) nisu uspjeli provesti svoj naum u kojem su im pomagale domaće vlasti, dijelom i zbog velikog otpora građana.
cg
Karta ‘istražnih polja’ u crnogorskom moru
Dakle, uz standardne floskule o boljitku, prezapošljavanju, medu, mlijeku, preporodu i Crnoj Gori kao novoj Norveškoj,  tamnošnje glavešine su s talijansko-ruskom  naftaškom konzorcijem Eni-Novatek potpisali ugovore o dugoročnom istraživanju i eksploataciji nafte i plina u crnogorskim vodama.
Dakako, nitko od hrvatskih vlasti nije u tome našao ništa sporno, premda bi jače jugo eventualno zagađenje iz Crne Gore naftne mrlje u Dubrovnik dovelo u vrlo kratko vrijeme. Glas su podigli tek neke hrvatske ekološke organizacije, uključene u koaliciju takvih udruga iz više jadranskih zemalja nazvanu – Jedan Jadran (One Adriatic).
29684020201_343af365fd_z
S nedavnog prosvjeda u Crnoj Gori (foto One Adriatic)
Nakon konferencije za medije u Dubrovniku,  u Baru u Crnoj Gori je dan poslije održana konferencija za medije radi potpisivanja ugovora između Vlade Crne Gore i konzorcija Eni-Novatek, a tamo su bili  predstavnici NVO Green Home, MANS, Legambiente Onlus iz Italije, Greenpeace Hrvatska, Zelena akcija / FoE Croatia, Udruga Zelena Istra kao dio mreže Jedan Jadran.
– Osuđujemo potpisivanje ugovora kojim se potpisuje i smrtna presuda obalnom turizmu i sa čijim ekološkim i ekonomskim posljedicama nije upoznato više od 80% građana na primorju – kazala je pritom Nataša Kovačević iz crnogorske eko-organizacije Green Home,a potom se dio ekologa brodom uputio prema Albaniji koja je također odranije na udaru naftaša.
Suočeni s kritikom crnogorskih građana koji su, kao i u Hrvatskoj, svjesni kako tamnošnje gopodarstvo uvelike ovisi o čistom okolišu i turizmu, te kako bi naftni biznis mogao biti svojevrsno samoubojstvo za crnogorsku ekonomiju, priopćenjima su počeli javnost zasipati iz crnogorske Vlade.
 – Istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori ne predstavlja novu aktivnost u području Jadranskog mora, s obzirom na činjenicu da se ovaj resurs u Jadranu istražuje punih 40 godina. Tokom čitavog tog perioda, Jadranska obala nije prestala da bude prepoznatljiva turistička destinacija, a mnoge zemlje koje istražuju i proizvode naftu i gas, poput Hrvatske i Italije, prepoznate po kvalitetnoj industriji proizvodnje i prerade ribe – odmah su propćili iz crnogorskog Ministarstva ekonmije, uz uobočajenu tvrdnju kako su naftaške kompanije ‘ izdale garancije kojima se pokriva bilo kakva eventualna šteta ili gubitak direktno uzrokovan njihovim aktivnostima u Crnoj Gori’.
soso-crna-gora

S.O.S. za Jadran je upućen iz Kotora, no malo tko od političara ga čuje (foto One Adriatic)

I tamnošnji vječni državnik Milo Đukanović je rekao svoje o ‘naftnom preporodu’ Crne Gore.
– Koristeći norveški sistem, stvorićemo fond za naftu i gas čime ćemo odvajati sredstva za državni budžet. Izrazio bih zahvalnost našim partnerima koji će uložiti značajna sredstva u ovo istraživanje i pri tome će snositi sav rizik. Zemlje koje su energetski nezavisne imaju svoju stabilnost. Potpisivanjem ovog ugovora otvoren je put za istraživanje gasa i nafte, na šta smo čekali vekovima – rekao je Đukanović.
I tako se doznalo kako Crnogorci na naftu čekaju stoljećima, te da je još knez Vojislav u 11. stoljeću možda maštao o tankerima prepunim nafte, a Petar II. Petrović Njegoš samo što nije napisao vizionarski epski spjev o rafinerijama nafte na Svetom Stefanu.
Ipak, nisu baš svi u Crnoj Gori toliko oduševljeni vjekovnim naftaškim snovima, primjerice poznati Crnogorac Rambo Amadeus je jasno kazao što misli o tome (vidi TRIS), a bilo je tu i drugih akcija, apela, pisama upozorenja itd., no očito je kako takvo što nije previše uznemirilo crogorske vlasti.
Ugrozom obalne crte Crne Gore, a koja bi mogla nastati eventualnim naftnim havarijama, dogodio bi se strašan udarac stupu tamnošnje ekonomije: turizmu, pribojavaju se Crnogorci. Osim toga, morali bi mijenjati i ime sapunske crnogorske TV-serije, sapunice koja se emitira po hrvatskim televizijama.
U slučaju zagađenja mora s platformi, umjesto Budva na pjeni od mora, ta TV-tvorevina bi se trebala zvati  u Budva na pjeni od nafte.
eni-cg

Isječak iz objave o ugovorima s Vladom Crne Gore na stranicama talijanske kompanije

 

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI