Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
EKOLOGIJA / KULTURA
Rambo Amadeus: Ja sam strogo protiv eksploatacije nafte u Jadranu

Rambo Amadeus:
Ja sam strogo protiv eksploatacije nafte u Jadranu

rambo3

Rambo Amadeus (foto Milan Josipović – izvor Facebook)

Grozničavo nastojanje za bušenjem Jadranskog mora i podmorja radi eksploatacije nafte i(li) plina nije svojstveno samo hrvatskim vlastima i onima koji ih na to upućuju. Slično je i u susjednim državama, primjerice u Crnoj Gori i Albaniji, još od ranije u Italiji i Sloveniji, a u mrežu multinacionalnih naftnih kompanija željnih profita lukavo vabe i (kopnenu) BiH.

No, zajedničko svim navedenim državama je i to što se, u manjoj li većoj mjeri, iz dana u dan javljaju građani i udruženja koja se protive tim nakanama, smatrajući ih štetnima i pogibeljnima po svoj narod, a onda, logično, i stanovništvo svih država koje se naslanjaju na Jadransko more.

Neurozno bušenje

Svoje protivljenje bušotinama na Jadranu tako iskazuju brojni istaknuti pojedinci, koji se i inače u svojem životu nisu libili jasno i glasno izraziti svoje stajalište o negativnim društvenim zbivanjima i potencijalno lošim odlukama vlasti. Među takve se zasigurno ubraja Rambo Amadeus, osebujni umjetnik, jedan od najkreativnijih i najzabavnijih glazbenika s prostora bivše države, a koji je svoju karijeru nastavio i nakon raspada te tvorevine, te danas nastupa na još širem prostoru diljem EU-e i država izvan tzv. EU-zone.
Ramba poznavateljima glazbenih zbivanja u protekla tri i kusur desetljeća ne treba posebno predstavljati, a prije par godina ga je upoznalo i šire EU-gledateljstvo posredstvom Eurovizije na priredbi Eurosong, a na kojoj je za Crnu Goru nastupio s pjesmom više nego znakovitog naziva – Euro neuro. Za oni koji ga nisu vidjeli: klikom ispod ove rečenice možete pogledati spot za Euro neuro koji je, ako to nekome nešto znači, pogledan oko 1,7 milijuna puta. A ima i neke veze s ovom temom, s obzirom da priča s bušenjem podmorja u pozadini ima zgrtanje eura, te zbog svoje besmislenosti kod mnogih izaziva ozbiljnu neurozu i tjeskobu.

No vratimo se nafti i Jadranu. S obzirom da je Rambo Amadeus rođen kao Antonije Pušić u crnogorskom gradu Kotoru na obali Jadranskog mora, tako je i ljubitelj mora, brodova, jedrenja itd. Zbog toga je posebno zainteresiran za to što se namjerava s Jadranom. Premda je u svojim pjesmama sa svojstvenim humorom obradio mnoge društvene nebuloze, u slučaju bušenja nafte se baš i ne šali. Evo i njegove kratke izjave za naš portal.

‘Protiv nuklearnih elektrana i termolektrana na ugalj’

– Ja sam strogo strogo protiv eksploatacije nafte na Jadranu, kao i protiv nuklearnih elektrana, kao i termoeletrana na ugalj. Izlaz je u energetskoj efikasnosti. Balkan troši pet puta više energije po domaćinstvu i po zarađenom dolaru, tu bahatost ne treba dodatno stimulirati novim energetskim postrojenjima – kazao je za TRIS Rambo Amadeus.
Rambo je i ranije javno istupao izražavajući svoje protivljenje toj zamisli, uglavnom posredstvom svoje Facebook stranice.
– Evo i međunarodne peticije protiv bušenja Jadrana. Za tri dana skupljeno 90 000 potpisa. Plus moj, to je 90 001. More po svojoj prirodi ne može da ima granice, samim tim je ovaj ekološki problem medjunarodni. Regionalni, kako god – ustvrdio je prije tjedan dana i postavio link na peticiju koju je pokrenuta s talijanske strane Jadrana.
Podsjetimo, peticije ‘za spas Jadrana’ su započele u Hrvatskoj, a onda i daleko od njezinih granica: u SAD-u, Njemačkoj, Italiji itd. Ova talijanska je tek jedna u nizu, koja je u svega četiri dana premašila brojku od 100 tisuća popisa.

‘Ko je ovo dozvolio i u čije ime?’

– Da se zna, ja sam izričito protiv bušenja. Smatram da je to protiv interesa naroda koji živi u priobalju. Ko je ovo dozvolio i u čije ime? – zapitao se Rambo Amadeus.
Zanimljivo, s gotovo istovjetnim primjedbama kao i građani u Hrvatskoj, na poteze tamnošnje vlasti počele su istupati i ekološke udruge u Crnoj Gori, kako javlja crnogorski internetski portal Vijesti.me .
– Odluka Vlade da započne dogovore sa ponuđačima za istraživanje nafte je nedopustiva u uvjetima kada strateška procjena utjecaja na životnu sredinu za istraživanje nafte i plina u podmorju nije završena niti je prošla javnu raspravu – istupili su prije nekoliko dana u crnogorskoj ekološkoj udruzi NVO Green Home.
Zvuči poznato? Jednaki igrokaz se prikazuje i u Hrvatskoj.
Rambo s gitarom, Amadeus sa šeširom (foto Facebook)

Rambo s gitarom, Amadeus sa šeširom (foto Facebook)

– Ne može se procjena donositi nakon što je Vlada donijela odluku koliko područja će biti dato u koncesiju i kojim kompanijama. Time je unaprijed odlučena ključna dilema o tome koji dio Jadrana je eventualno prihvatljivo staviti na tender za takvo rizično istraživanje, koja udaljenost od obale i osjetljivih područja se mora ispoštovati, kakve razvojne alternative se nalaze ispred Crne Gore… Od građana Crne Gore se kriju sve bitne stavke ovog procesa – rekla je Nataša Kovačević, programska direktorica za zaštitu životne sredine u NVO Green Home.

NVO Green home: ‘Iživljavanje energetskog lobija’

I crnogoski susjedi su došli do zaključka kao u Hrvatskoj, a kako bi se ‘o tim pitanjima građani trebali izjašnjavati na javnoj raspravi ili još bolje na građanskom referendumu”. Kod nas je bar u tijeku tzv. javna rasprava (do 16. veljače), dok se ‘crnogorskoj javnosti nije pružio ni elementarni nivo informacija o posljedicama koje istraživanje i ekspolatacija nafte i plina iz podmorja nosi sa sobom’, kako kažu u NVO Green Home.
– Iživljavanje energetskog lobija nad građanima i privrednim granama od kojih Crna Gora zavisi, kao i prirodnim vrijednostima i resursima našeg podmorja postaje nedopustivo i visoko rizično za cijeli društveni sistem. Navodi nadležnih da je riječ o kompanijama koje posluju na visoko standardiziranom nivou nemaju svoje utemeljenje, s obzirom na to da je većina od ponuđača na crnim listama raznih institucija i zemalja – upozorava N. Kovačević, s kojom je portal H-Alter objavio intervju koji možete pročitati OVDJE.
Nadalje, upozorava kako nije jasno tko kontrolira cijeli proces, s obzirom da u Crnoj Gori ‘ne postoji Uprava za ugljovodike, kao ni kadar koji je obučen i iskusan u organiziranju, kontroli i zaštiti od rizika curenja nafte i plina’.
I ovaj navod u značajnoj mjeri ima veze s prilkama u Hrvatskoj, s tom razlikom kako mi, eto, ipak imamo Agenciju za ugljikovodike.

Projekt uništavanja životne sredine

Nadalje, U Green Homeu navode kako se ‘potpuno proizvoljno i bez otvorenog javnog dijaloga ulazi u projekt uništavanja životne sredine, turizma i ribarstva kao najvažnijih privrednih grana u zemlji’.
– Istraživanja su predviđena svega na 3 km od obale što podrazumijeva da će naftne platforme biti vidljive s obale gotovo svih naših primorskih gradova. U Hrvatskoj je predviđena udaljenost od minimalnih 10 km od obale i 6 km od otoka. Drugim riječima, ukoliko se blokovi za istraživanje nafte i plina operacionaliziraju, slogan „divlje ljepote“ i ekološke države kao ideje naših predaka, možemo u potpunosti zaboraviti. Najozbiljni udarac će već, kroz višegodišnja istraživanja nafte, biti zadat turizmu kao našoj najstabilnijoj privrednoj djelatnosti – upozorava N. Kovačević.
Na koncu, imaju i zaključak s kojim će se trenutačno složiti mnogi u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Italiji, BiH, Sloveniji, ali i svim drugim zemljama gdje žive ljudi koji su svjesni važnosti Jadrana.
– Smatramo kako je od projekta istraživanja nafte i plina iz podmorja Crne Gore ali i cijelog Jadrana potrebno u potpunosti odustati, za što se ovih dana sve snažnije zalaže stručna i laička javnost u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Italiji, te poziva na suradnju i podršku za ovakav stav sve zainteresirane strane – zaključila je na kraju Nataša Kovačević.
Dodajmo tome i kako sve navedeno nisu samo puka naklapanja, te kako se za ovo proljeće u svim navedenim zemljama uistinu već spremaju sveobuhvatni zajednički koordinirani prosvjedi protiv bušotina na Jadranu. Takva koordiniranost je jedini mogući način, smatra se, s obzirom na očitu koordiniranost i umreženost  vlasti navedenih država koje tijesno vezuje i zajednička podanička politika prema naftnim kompanijama.
Ovo nije dobro... (foto Wikipedia)

Ovo nije dobro… (foto Wikipedia)

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI