Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
POLITIKA
U Kninu 70.000 ljudi: Umjesto da slave pobjedu Hrvatske, neki su plakali zbog poraza tzv. NDH

U Kninu 70.000 ljudi:
Umjesto da slave pobjedu Hrvatske, neki su plakali zbog poraza tzv. NDH

Koncert Marka Parkovića Thompsona (Foto: Tris: Hrvoslav Pavić))

Na koncertu Marka Parkovića Thompsona (Foto: Tris: Hrvoslav Pavić))

Proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te dana Hrvatskih branitelja jučer su opet naružili oni koji u Knin nisu došli slaviti pobjedu u VRO Oluji kojom je 5. kolovoza 1995. oslobođena Hrvatska.

Na ovogodišnjoj proslavi Dana pobjede tijekom dana se u Kninu se okupilo oko deset tisuća ljudi, dok ih je u vrijeme koncerta Marka Perkovića Thompsona bilo oko 70.000. Procjena je to policije, koja je prošle godine iznosila 25.000 i 100.000 ljudi. Na žalost, i ove su godine obljetnicu hrvatske pobjede u oslobodilačkom Domovinskom ratu pojedinci i skupine iskoristili za demonstraciju svog nezadovoljstva zbog poraza kvislinških snaga u prethodnom, Drugom svjetskom ratu. Već od ranog jutra tijekom derneka po kninskim kafanama i ulicama, koji je trajao usporedo s proslavom Dana pobjede, moglo se čuti uzvikivanje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ i sporadično pjevanje i puštanje s razglasa ustaških poskočica.

Marko Perković Thompson (Foto: Tris/H. Pavić)

Marko Perković Thompson (Foto: Tris/H. Pavić)

Policija je protiv izgrednika za sada podnijela pet prijava po zakonu po čl. 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji kaže da će se onaj ‘tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana’. Također, dvojica pripitih ‘slavljenika’, u dobi od 27 i 44 godine, zapalila su zastavu Republike Srbije. Snimku su k tome stavili na YouTube, pa ih je policija lako našla i privela. Oni su zaradili kaznene prijave zbog kaznenog djela povrede ugleda strane države.   Nekadašnji zapovjednik nekadašnje 9. bojne HOS-a Marko Skejo i nekolicina njegovih ‘bojovnika’ tek se istražuju zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava. Policija ih sve tek treba identificirati, pa će ih krenuti privoditi ili im uputiti obavijest o počinjenom prekršaju. Broj izgreda, privedenih i prijavljenih nije konačan. Policija je snimala javni skup kamerama, pa će sljedećih dana pregledavati snimke i kažnjavati one za koje se utvrdi da su počinili kakad prekršaj ili kazneno djelo.

Djeca i mladi na koncertu Marka Perkovića Thompsona (Foto: Tris/H. Pavić)

Djeca i mladi na koncertu Marka Perkovića Thompsona (Foto: Tris/H. Pavić)

Među onima koji su kažnjeni zbog klicanja ‘Za dom spremni’ opet je i popularni pjevač iz Čavoglava Marko Perković Thompson. On se na postupanje policije u tri sata ujutro požalio na svom službenom FB profilu.

– Odmah po silasku s bine nakon kninskog koncerta, kninska policija je na putu do bakstagea iz nepoznatih razloga presrela Thompsona u namjeri da ga privede na stranu, Thompsonovo osiguranje nije to dopustilo pa su policajci kasnije došli do bekstagea da bi Thompsonu uručili OBAVIJEST o prekršaju, jer je GLASNO pjevao “ZA DOM SPREMNI” – napisao je Thompson ili netko u njegovo ime.
– Cijeloj javnosti je jasno da je Thompson pjevao pjesmu “Bojna Čavoglave”, koja u svom dijelu ima stih ZA DOM SPREMNI i kako logika nalaže, GLASNO, jer koliko je nama poznato ne postoji tiho pjevanje, a isto tako znamo da ta pjesma nije zabranjena.
Ista ta policija u svojoj se prekršajnoj OBAVIJESTI poziva na članak 5. Zakona o prekršajima protiv JRM-a., koji ni u jednom djelu ne govori o pjevanju ZA DOM SPREMNI.  Očito nekima smeta i Oluja i veličanstvena proslava pobjedonosne Oluje u Kninu, a i ova večer u Kninu koja je posvećena gradu heroju, Vukovaru.

Thompson je prijavu objavio na svojoj FB stranici

Thompson je prijavu objavio na svojoj FB stranici

Je li policija svjesna što radi? Je li i ovo u svrhu izborne kampanje i u čijem interesu? I konačno, je li policija imala namjeru, svjesno izazvati kaos? – stoji na Thompsonovom profilu, kao da pjevaču nije jasno, ili mu nije drago, da je 5. kolovoza 1995. godine u Kninu uspostavljen ustavno-pravni poredak RH i da od tada hrvatsko redarstvo i ovdje provodi, ili bi barem trebalo provoditi hrvatske zakone prema svima jednako.

Evo i fotogalerije sa sinoćnjeg koncerta:

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI