Neovisni novinarski portal
24.10.2021.
REPORTAŽE
Obonjan danas (Foto: Tris/Hrvoslav Pavić)

Obonjan, nova mladost starog otočnog raja:
Izviđački toponim pretvoren u oazu svjetske mladeži

Obonjan danas (Foto: Tris/Hrvoslav Pavić)
Obonjan danas (Foto: Tris/Hrvoslav Pavić)

Obonjan danas (Foto: Tris/Hrvoslav Pavić)

Obonjan ponovo živi. Nakon osam- devet godina hibernacije otočkog „društvenog života“, ova se jedinstvena destinacija budi. Do kraja tjedna stižu i prvi gosti, a za njihov ugodan i kvalitetan odmor, provjerili smo to na licu mjesta, sve je spremno. Novi turistički proizvod na hrvatskoj mapi s novim trendovskim turističkim konceptom baziranim na kreativnoj i holističkoj ponudi , kako to kaže PR menadžer projekta Kristijan Gržetić, kreće u osvajanje gostiju iz cijeloga svijeta. Izviđači, koji su u desetljećima socrealizma Obonjan gradili i na njemu ljetovali, više ne stanuju tu. Nekadašnji skautski toponim nadomak Šibenika, dovoljno je blizu kopnu, a opet sasvim dovoljno od njega daleko, da se doima gotovo kao izolirana rajska oaza na kojoj je moguć, i sasvim zamisliv, iskonski spoj i prožimanje s prirodom, bijeg od preurbaniziranog života opterećenog dnevnim profesionalnim stresovima i trkom za novcem. Ovdje čovjek može istinski uživati a da ni priroda odveć ne pati.  Ipak, reklo bi se da je ovo sada oaza prevalentno svjetske klijentele…

Obonjan se i službeno predstavio u svom novom ruhu gradu domaćinu i njegovoj nomenklaturi koja mu je tijekom zadnjih godinu dana bila sustavno na dispoziciji, resornom ministarstvu i novinarima. Kud ćeš više, kad oni vide ovaj izniman otok, kao da ga je vidio cijeli svijet. Tako je to danas…Obonjan55

Projekt “tripartitne poslovne koalicije”

Na bivšem Otoku mladosti počela je prva sezona novog projekta“ tripartitne poslovne koalicije“- zagrebačke tvrtke Gratiosus, britanskog Sound Channela i slovenskog Collegium Mondial Travela ( CMT ). Dosad su investitori uložili preko 11,5 milijuna eura, a u naredne tri godine investirat će još toliko.
Gržetić posjet otoku i njegov obilazak započinje- isprikom. Ovaj je događaj planiran za prošli tjedan, ali se morao odgoditi radi „tehničkih razloga“. Dočim je riječ o otoku, sasvim sigurno vam odmah pada na pamet problem infrastrukture. Vode je čas bilo, čas nije, struja je tekla žicama dva sata, pa se negdje pod zemljom zagubila. – A mi smo preozbiljan investitor da bi u takvim uvjetima bilo koga ugostili. Sada su svi ti problemi otklonjeni, sve funkcionira i sezona može početi.  Potkraj tjedna na otok dolaze gosti iz Hrvatske, Velike Britanije, Skandinavije, SAD-a – objašnjavao je Gržetić pridošlicama u svojevrsnoj inspekciji. Radovi su na Obonjanu počeli krajem prošle godine, a bilo je angažirano nekoliko stotina domaćih tvrtki i izvođača s oko 500 radnika .  Borova šuma je uglavnom preživjela, no ponešto borova uzmaklo je pred šljunkovitom stazom oko otoka i naseljem šatorskih-bungalova. Asfalta, srećom, nema. Otokom dominira kamen i drvo, zemljani tonovi zanimljivih, luksuznih šatorskih nastambi, estetski i ekološki prihvatljivo. Moglo je biti  puno gore.

U prvoj sezoni koja će trajati šest tjedana, do kraja rujna, planiran je boravak 500-800 gostiju koliko je i raspoloživih ležajeva u oko 200 luksuznih šatora i bungalova. – Riječ je o glamping smještaju, tzv. glamuroznom kampingu, o „eko-friendly custom- dizajniranim i potpuno opremljenim sistemima smještajnih jedinica opremljenih s posebno dizajniranim namještajem – PR-ovski će zadovoljni Gržetić, posebno ukazujući da inkorporiranje prirodnih materijala u opremanje objekata na otoku. Od suhog granja i šiblja kao obloga za stupove amfiteatra, do stolića od drvenih paleta u bungalovima… Ovdje će biti zaposleno 150-200 ljudi već prve sezone, i to mahom iz lokalne zajednice. Narednih godina, uz dodatne investicije u apartmane, kućice na drveću, manji hotelski kompleks, bit će tu posla i za 250, možda i 300 radnika. Razvoj je planiran u petogodišnjem razdoblju. Trenutno, gosti na otoku borave u šatorima, radnici u hotelskom objektu…

 

Milijuni otišli “pod zemlju”

Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić i pomoćnik ministra turizma Robert Pauletić pred jednim od šatora (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić i pomoćnik ministra turizma Robert Pauletić pred jednim od šatora (Foto: Tris/H. Pavić)

Najveći troškovi prve investicijske godine su zakopani, otišli su “pod zemlju”, kako je to slikovito novinarsko – političarskoj delegaciji objasnio predstavnik zagrebačkog Gratiosusa Igor Roki. Trebalo je, naime, obnoviti kompletnu infrastrukturu, vodu, struju, internetsku mrežu, kanalizaciju…
Gradonačelnik Šibenika Željko Burić oduševljen je.- Danas počinje jedna predivna priča ne samo za Obonjan i Šibenik, jer od danas priča o turizmu u Dalmaciji i Hrvatskoj više nije ista. Danas smo na jednoj posebnoj destinaciji koja ima novi koncept turističke ponude. S Obonjanom, a uz revitalizirane tvrđave, nove plaže i hotele s kojima dočekujemo iduću sezonu, Šibenik definitivno postaje destinacija koja nadilazi nacionalne okvire i to me posebno veseli- govorio je pomalo euforično Burić . Projekt predstavlja, kako je kazao, nastavak koncesije na 50 godina  koji je dobila Obonjan Rivijera, pa Orco grupa, i konačno Sunčani Hvar , jer radi se o jednom od partnera koji je nastavio projekt i zadržao koncesiju. Ali sada se, naglasio je, radi o ozbiljnom partneru koji je u vrlo kratkom vremenu i nakon opsežnih, zahtjevnih radova na infrastrukturi, svemu što čini prihvatljivom ponudu jedne turističke destinacije, Šibenik s Obonjanom uključio u jednu krasnu priču. Ono što je devet godina bilo zaboravljeno u drači i šikari prirode, ali i pravnih zavrzlama koje smo naslijedili, oživjelo je i sada hodamo po jednom predivnom otoku- konstatirao je oduševljeni Burić izazivajući zadovoljne osmjehe investitora.
Bogme je u istom tonu klicao i „tehnički zamjenik“ ministra turizma, poznatiji kao avanturistički enigmatičar, Robert Pauletić koji je u svom stilu novinarima izjavio: Od početka sam upoznat s ovim projektom i rekao sam odmah: Ono što je Ultra za Split, to će biti Obonjan za Šibenik, i to ne samo Ultra, nego Ultra Plus! Pozlatilo mu se…

Obonjan12
Jedan od investitora , Igor Roki, još se nije sasvim oporavio od infrastrukturnih šokova. – Da sam znao da će biti ovako komplicirano, bili bi odmah odustali od pregovora s Gradom i Sunčanim Hvarom , jer, kad smo došli na otok ništa od zatečene infrastrukture nije bilo u funkciji.
Plan je uz dvadesetak milijuna eura investicija na Obonjanu osigurati tri tisuće ležajeva, kaže nam Roki. Ove godine 500-800, iduće oko tisuću, a za dvije godine još 1500. Računaju , uz 80-postotnu popunjenost kapaciteta, na bar 150 tisuća noćenja po sezoni. Trenutno je 120 zaposlenih, a do kraja projekta, za neke tri godine , bit će ih namanje 250. Kao i na Ultri, i u ovom projektu Britanci imaju 50-posto vlasništva. Ali Obonjan neće biti nova destinacija za Ultru, decidiran je Roki. Ovo će biti soft- varijanta, više hedonistička, s laganijom glazbom, vrhunskom hranom i pićima, filozofijom zdravog života kompiliranog s dobrom zabavom u sinergiji s prirodom. Što ne znači da jednom u sezoni na otoku neće glazbu puštati i slavni David Guetta – znakovito će Roki, uz opasku kako je ovakav tip turizma danas trend i „imamo sreću što su u projektu Englezi tako da ćemo sigurno držati korak sa svjetskim turističkim trendovima“.

Suživot s lokalnom zajednicom

I britanski investitori su zadovoljni postignutim već u prvoj godini. Dan Blackledge, jedan od suosnivača projekta Obonjan,  koncentriran je na programska pitanja i komunikacije otoka s kopnom. – Otok neće biti zatvorenog tipa, nikakva izolacija ne dolazi u obzir – tvrdi.

– Naprotiv, cilj nam je da se što bolje akomodiramo i povežemo s lokalnom zajednicom. Bit ćemo redovita točka na Jadrolinijinoj ruti, brod će dnevno pristajati na Obonjanu, a imat ćemo i privatne taxi-brodove. Što se programa tiče, bit ću puno dobre glazbe, lokalnih i stranih bendova, DJ-jeva, umjetničkih programa i radionica, treninga joge… Očekujem da se dobro uklopimo, da se svi ovdje dobro provedemo, da se naši gosti što bolje upoznaju sa Šibenikom i njegovom predivnom okolicom- reći će Dan Blackledge, posebno naglašavajući da se na otok može doći i radi kupanja, i radi dobre hrane i pića, ili zbog kulturnih i glazbenih večeri.

Dan Blackledge (Foto: Tris/H. Pavić)

Dan Blackledge (Foto: Tris/H. Pavić)

A što god izabrali kao povod da se iskrcate na Obonjanu, izgleda da nećete pogriješiti. Jedan od investitora, Igor Roki, najavio je skoro otvaranje nekoliko elitnih restorana na otoku, neke vrste ispostava kultnih zagrebačkih gastro-meka, pa se sve nekako čini da je ovdje akcent više na „iću i piću“ nego na glazbi i zabavi, kako se to standardno očekivalo. Kokteli su, to vam možemo reći iz prve ruke, iznimno osvježavajući, samo bi s njima trebalo u ovim vrelim ljetnim danima ipak opreznije. Hrana je zasad, više „vizualni doživljaj“, ali s obzirom da su čuveni britanski šefovi ovdje koji obučavaju naše buduće kuhare, kako bi kombinirali dalmatinsku i hrvatsku kuhinju s britanskim kulinarskim umijećem, a preferiraju naše masline i crno vino, mogli bi se opustiti i uživati. U svemu. Jer, i smještaj je vrhunski. Na raspolaganju su vam dvokrevetni i četverokrevetni bungalovi, svi su klimatizirani, svi imaju wc s tuš-kabinama, mini-kuhinje, impresivan pogled na modro more i nebesko plavetnilo koji se stapaju u jedno, per fin, imate  čak i makramee na pregradnim drvenim zaslonima ovih trendovskih ljetnih staništa. Jedino ne znamo koliko će vam biti prihvatljive cijene. Prosječno, dan na Obonjanu tijekom sezone stajat će vas oko sto eura, u četveroležajnom bungalovu- 356 eura dnevno. No, u cijenu su, ako vas to tješi, uključena sva događanja na otoku, joga-tretmani, wellnes i spa usluge, kompletan kreativni program na otoku. Onda, jeste li “ZA”?

Kako je izgledao Obonjan za jučerašnjeg posjeta novinara i predstavnika gradske uprave pogledajte u fotogaleriji autora Hrvoslava Pavića:  

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI