Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
EKOLOGIJA
Početak staze na Lastovu - sada... (foto Udruga Sunce)

Lastovo dobilo stazu ‘Preko sadašnjosti u prošlost’:
Ovo što imate nema nitko, budite ponosni…

Početak staze na Lastovu - sada... (foto Udruga Sunce)

 Početak staze na Lastovu - sada... (foto Udruga Sunce)

‘Nebo iznad Lastova’ (foto Udruga Sunce)

Lastovo je danas korak bliže otoku održivog turizma. Naime, jučer je na Lastovu svečano otvorena poučna staza “Preko sadašnjosti u prošlost” s ciljem da Lastovo postane prepoznatljiva turistička destinacija koja potiče očuvanje prirodnih vrijednosti i tradicije otočja – javlja Pinija Poljaković, voditeljica komunikacija u Udruzi za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Na Trgu lastovskog poklada u Lastovu sinoć je uz klapsku pjesmu, delicije i rukotvorine lokalnih OPG-ova svečano otvorena poučna staza „Preko sadašnjosti u prošlost“. Dio je to aktivnosti SEA-Med projekta kojeg zajednički ostvaruju Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje i Udruga Sunce iz Splita, a s ciljem da područje Parka postane prepoznatljiva turistička destinacija koja potiče očuvanje prirodnih vrijednosti i tradicije otočja, kako se pojašnjava.
– Poučna staza duga je 6.4 km s mnoštvom ploča, putokaza, igara, planisferom sa zvjezdanim nebom… Vjerujemo kako će se i domaći i gosti uvijek rado prošetati stazom koja posjetitelje upoznaje s iznimno bogatom kulturnom baštinom te prolazi kroz polja, lokve, vinograde i maslinike našeg Lastova – rekla je Jelena Matoković, stručna voditeljica Parka prirode Lastovsko otočje.
Dva brata Lastovca (foto Udruga Sunce)

Dva brata Lastovca u majicama  Parka prirode Lastovsko otočje (foto Udruga Sunce)

Prilikom otvorenja Milena Šijan iz Udruge Sunce predstavila je i Lastovsku kuharicu, zabavnu turističku mapu te najavila nove promidžbene materijale i aktivnosti koje će doprinijeti provedbi Plana održivog turzima. Okupljene je pozdravio i Ravnatelj Javne ustanove Kristo Jovanović te direktor WWF Adrie Martin Čolar riječima „Budite svjesni da ovo što imate nema nitko, budite ponosni na Lastovo koje je jedinstveno u svijetu“.
– Da su svjesni svoje posebnosti pokazalo je 8 lastovskih OPG-ova koji su se po prvi su se puta okupili i pokazali u punom sjaju. Slične manifestacije u budućnosti pridonijet će održivom financiranju lokalne zajednice, a posjetiteljima dati priliku da postanu dio lastovskog suživota čovjeka i prirode. Mirisi, okusi, zvuci i osmjesi lokalaca i gostiju pokazatelj su kako Lastovo sigurno korača putem održivog turzima kažu u Udruzi Sunce.
Inače, Projekt SEA-Med Hrvatska koordinira i provodi Udruga Sunce, a u partnerstvu sa WWF-om (svjetska organizacija za zaštitu prirode), Ministarstvom za zaštitu okoliša i prirode (MZOIP), Ministarstvom turizma, Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu (HAOP), te u suradnji s lokalnom zajednicom otoka Lastova i svim zainteresiranim dionicima.
S otvaranja staze  (foto Udruga Sunce)

S otvaranja staze (foto Udruga Sunce)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI