Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
POLITIKA
Josipa Rimac o proslavi Oluje: Govori i titule mi nikad nisu bili važni

Josipa Rimac o proslavi Oluje:
Govori i titule mi nikad nisu bili važni

Josipa Rimac na konferenciji za novinare Odbora za organizaciju proslave (Foto: Tris/H. Pavić)

Josipa Rimac na konferenciji za novinare Odbora za organizaciju proslave (Foto: Tris/H. Pavić)

Bivša kninska gradonačelnica i bivša saborska zastupnica Josipa Rimac neće zajedno s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović govoriti na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza u Kninu.

Obznanjeno je to danas službeno na konferenciji za novinare  povodom svečanog obilježavanja ovih dvaju džavnih blagdana i 21. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja u Kninu.

Konferencija Odbora za organizaciju proslave Oluje (Foto: Tris/H. Pavić)

Konferencija Odbora za organizaciju proslave Oluje (Foto: Tris/H. Pavić)

 – U prijedlogu organizacijskog odbora za proslavu Oluje je bio prijedlog da se na Trgu dr. Ante Starčevića obrate predstavnik braniteljske populacije, a također je bio iznesen i prijedlog da u ime branitelja govori i saborska zastupnica i članica organizacijskog odbora gospođa Josipa Rimac, te  predsejdnica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Koliko znam, Josipa je jučer jasno javno rekla da ne želi govoriti u nastalim uvjetima i okolnostima, tako da će govoriti predstavnik branitelja i predsjednica Republike – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, na što se nadovezala i samo bivša gradonačelnica.

– Mala ispravka. Ja sam netko tko voli biti transparentan. Nije prijedlog bio da ja govorim u ime hrvatskih branitelja. Vjerojatno su informacije kao takve otišle van i izazvale reakcije pojedinih zlobnih skupina. Prijedlog je bio da govorim u ime domaćima, u ime Grada Knina. Ipak sam 11 godina u organizaciji ovog najvažnijeg dana u novijoj hrvatskoj povijesti. Svih tih 11 godina su bili neki prijepori, a danas kada ih nema sad imamo pitanje treba li netko govoriti ili ne – rekla je Josipa Rimac, nabrajajući oko čega su se dosadašnjih godila lomila koplja.

– Ne smijemo zaboraviti na ono najvažnije a to su svi hrvatski branitelji koji su dali svoje živote da bi mi danas uživali u slobodi. Što znači jedan govor u odnos na onaj prkos, ponos, pobjedu i dostojanstvo? Stoga želim pokazati da mi nikad titule ni govori nisu bili toliko važni. Ono što mi je važno je da ta proslava prođe u redu i u miru i da svi oni koji dođu u Knin taj dan, kao i prošle godine, odu zadovoljni, da ne bude gužve, nedajbože kakvih izgreda, da još jednom pokažemo zajedništvo i jedinstvo – rekla je bivša gradonačelnica Rimac.

– Nitko od nas ne može taj dan biti ispred hrvatskih branitelja – dodala je.

Tomislav Ivić kazao je kako su sa  pripremama za proslavu stigli do završne faze. U Kninu je 500 vojnika, a osim za njih, u kninskim vojarnama i onima u Splitu osiguran je smještaj za sve hrvatske branitelje koji 5. kolovoza dođu slaviti u Knin i bude im trebao smještaj.

– Program počinje dan uoči Dana pobjede. Tri ministra, obrane, unutarnjih poslova i branitelja, će organizirati svečano primanje za ratne zapovjednike iz Oluje, a sutradan u osam sati počinje budnica ulicama Knina, središnji događaj podizanja državne zastave na kninskoj tvrđavi i nakon toga bit će polaganje vijenaca pod spomenikom na Trgu dr. Ante Starčevića, a nakon toga u 11.30 bit će sveta misa za sve poginule branitelje. U popodnevnim satima ide sportski, zabavni i kulturni program, sve će završiti navečer u 21 sati kada na igralištu NK Dinare počinje koncert Marka Perkovića Thompsona i prijatelja – najavio je Tomislav Ivić.

Josipa Rimac i Tomislav Ivić (Foto: Tris/H. Pavić)

Josipa Rimac i Tomislav Ivić (Foto: Tris/H. Pavić)

 – Koncert je znakovitog imena ‘Pobjeda za heroje’. Osim toga, u 21 sat bit će organiziran i Call centar čiji će sav prihod prihod biti namijenjen za obnovu vodotornja u Vukovaru. U 23.30 po završetku koncerta bit će upriličen vatromet u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja, te 21. obljetnice VRO Oluje. Treba reći i to da će koncert prenositi HRT izravno. Dakle to je jedan uistinu lijep događaj, rekao bih, točka na i svih ovih događanja koja će se se dogoditi u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i 21. obljetnice VRO Oluje – rekao je Ivić.

 Oluja

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI