Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
EKOLOGIJA / REPORTAŽE
11. Festival ruralne kulture u Kninu: Uz nove generacije nema frke za FRK

11. Festival ruralne kulture u Kninu:
Uz nove generacije nema frke za FRK

Nismo propustili ni ovogodišnji 11. FRK- Festival ruralne kulture koji organizira Ekološka udruga Krka iz Knina. Došli smo drugi dan održavanja festivala, u subotu i uz Krku proveli cijelo popodne.

11 FRK 3

Nije to isti Knin od prije 15 dana. Samo je vrućina ostala. I Krka. Mirna i tiha. Pod krošnjom oraha s pogledom na Atlagića most nemamo želju prijeći na drugu stranu obale. Ionako sve izgleda pusto, s druge strane. Upeklo je sunce, a mi u hladovini, u mirisu rijeke,  zelenilu. Za kamenim stolom, okruženi bršljanom, malim vrtom u kojem miriše kadulja, dozrijevaju pomidore. Sa zvučnika se čuje Free : All right now! Rock 70-tih koji se nastavio na festivalskoj play listi savršeno se uklopio u tu zelenu oazu. Tko bi reći, al baš paše.
Ne samo nama. Svima je tu sve u redu i baš kako treba. I zato se vraćaju 11. godinu za redom, pa ćete na štandovima naići na manje-više ista lica. Tu je 15-ak izlagača, među kojima već starosjedioci FRK-a Miljenko Čavlina i Milan Kolundžija kod kojih teče samo med i medna rakija. Pa red rukotvorina, što od vune što od drva, nakita i gotovo na svakom drugom štandu nešto reciklirano. Pa neka netko kaže kako dugogodišnji rad Ekološke udruge Krka nije urodio plodom. Održiva ekonomija, njegovanje tradicijskih obrta, kreativnost, ekologija,  puno dobre volje – sve se to našlo na obali Krke i ove godine.

11 FRK 6

Nove generacije dolaze

Lara i Ana Krvavica prvi put su na FRK-u poslovno. Iskoristile su višak slobodnog vremena ljeti i kako kažu, prionule poslu u zadnjih dvadesetak dana izrađujući košare od recikliranog papira, ukrasne predmete od konopa i gipsa. Sve uredno složeno, s označenom cijenom od 10 do 20 kuna i košaricom bombona u kojoj stoji cijena 0 kuna. Ne možete otići od njih a da nešto ne kupite.

11 FRK 5

Nekoliko metara dalje tri  djevojčice jednako poduzetnog duha pozivaju: Lutrija, samo 10 kuna! Svaka je dobitna! Morali smo prvo pružiti desetku pa tek onda izvlačiti papirić na kojem piše nagrada.
– Paketić ljekovitog bilja – čita Kaja i pruža nam kesicu sušene kadulje baš iz onog vrta uz koji smo sjedili. A među nagradama su bile i plišane igračke, platnene torbe, edukativne knjige…

11 FRK 14

Devetogodišnja Lea prodaje krune i brodove od papira napravljene baš za 11. FRK.
– Mama je malo pomogla u izrezivanju – skromno će Lea, a mi zaključujemo kako s njima nema frke za budućnost FRK-a.

11 FRK 11

Za koju godinu, ne sumnjamo, svoj će štand imati i netko od polaznika brojnih dječjih radionica: bojalo se majice, izrađivalo promotivne plakate, tkalo, šivalo. Propustili smo radionički bogatiji petak, ali u subotu smo naišli na lončarsku radionicu koju već nekoliko godina na FRK-u održava Udruga Prospero iz Gračaca. Predsjednica udruge Slavica Miličić strpljivo pokazuje kako oblikovati glinu. Gledajući sa strane može vam se učiniti jednostavno, nekoliko okretaja i posuda je tu, ali kaže nam Slavica, njoj je trebalo 6 mjeseci učenja. Uz njegovanje tradicije lončarstva udruga Prospero održava i radionice filcanja vune i tkanja, a iz njihove radionice izlaze i torbe tkane od plastičnih vrećica, keramičke sove i anđeli te filcane ovčice koje su im najtraženiji proizvod.
– Dok traje turistička sezona prodaje ide, ali zimi sve stane. Zato se sad okrećemo i izradi „zimskog asortimana“: filcanih kapa, papuča i sl…
– Možete li naći dovoljno vune?
-Vune ima. Zašto da kupujemo npr. kinesku, kad je ovdje ima dovoljno, a ljudi nam je često, da ne bi bacili, poklanjaju – kaže Slavica Miličić.

11 FRK 2

11 godina FRK-a

 -Krenulo je nabolje. Ne možemo reći da nisu vidljivi rezultati. Ovaj festival je imao za cilj promociju kulturnih i prirodnih ljepota kako bi razvili turizam na ovom području. Mi uvijek ističemo kako je Knin grad na 7 rijeka, sa jednom od najvećih i najljepših tvrđava u Europi, grad iz kojeg se kreće prema najvišem vrhu Hrvatske. Knin je prelijep ali ti potencijali još uvijek nisu turistički iskorišteni ni prepoznati – kaže Inga Kukolj iz Ekološke udruge Krka.
 Zna Inga, kako su „trisovci“ svaki put u potrazi za pravim turistima na FRK-u pa i bez da pitam dodaje kako je turista ove godine više nego prethodnih.
 – Ali to još uvijek nije onoliko koliko bi zapravo trebalo biti na jednom ovakvom predivnom i opuštenom festivalu. Na tome još moramo raditi ali zajedno i sa lokalnom samoupravom i sa turističkim zajednicama i nacionalnim parkom.
 S turistima je, kaže Inga, FRK još u minusu ali sa izlagačima je uvijek u plusu. Prije 11 godina, na prvom FRK-u, neki od njih tek su počinjali.
– Sada su već registrirani kao domaće radinosti ili obiteljska gospodarstva i imaju tržište za svoje proizvode. Mi smo im dali taj početni poticaj da razviju posao, a sada je za njih ovaj festival mjesto na kojem se, u izlaganje, mogu družiti, razmijeniti iskustva i dobro se zabaviti. I s tim smo zadovoljni.

11 FRK 7

Moglo bi sve biti puno veće i bolje, dodaje Inga, kad bi udruga imala veći budžet za festival ali … Tako vrijedi ona: koliko para – toliko muzike. Ali na FRK-u još više vrijedi ona: dobro se dobrim vraća. Tako je prošle godine na festival „zalutao“ Davorin Bogović koji je oduševljen atmosferom obećao kako će se vratiti dogodine. I vratio se pa u subotu navečer nastupio sa Golden Royal bandom. Glazbeni program zaokružili su i tišnjanski „Teški osjećaji“ kojima smo ipak našli jednu falingu ali koja nema nikakve veze s glazbom. Veslanje! Lijevo, desno, nije baš išlo glatko, nikako „uvatit pravac“ pa vožnja kanuom nije dugo potrajala…Ali probali su!

11 FRK 12

Krenuli smo i mi slijedeći savjete iskusnijih da veslamo uzvodno dok imamo snage, a na povratku će nas, nizvodno, rijeka sama nositi. I vratila nas je Krka na istu obalu, pod istu krošnju oraha, vrtu i starom rocku. I sve je “All right”  i nema frke dok je ovakvih mjesta i ovakvih ljudi.

11 FRK 13

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI