Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
IZDVOJENO
Olimpijci se vratili (foto Facebook)

Vatreni olimpijci iz Hong Konga donijeli pet medalja – ništa od bengalki na Plesu i Prljavaca na Trgu

Olimpijci se vratili (foto Facebook)

Olimpijci se vratili (foto Facebook)

Evo jedne vijesti koja je stara dva dana, ali je vrijedi ponoviti jer baš i nije izazvala značajniji interes u hrvatskom medijskom prostoru, iako sadrži ključne riječi poput olimpijada, natjecanje, Hrvatska, medalja, uspjeh, srebro itd. Unatoč tim pojmovima, zbog nje nije organiziran doček na aerodromu Pleso s bengalkama i kockastim modnim detaljima, niti je Prljavo kazalište nastupilo na Trgu bana Jelačića u slavu šampiona, a čini se kako se s olimpijskim pobjednicima u ovom slučaju umotani navijačkim šalovima nisu fotografirali niti predsjednica RH, ni Milan Bandić i slični. Naime, Hrvatska je osvojila ukupno pet medalja na 57. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu koja se održavala od 6. do 16. srpnja 2016. godine.

Na njoj je zbrajalo, oduzimalo, dijelilo, množilo, rješavalo jednadžbe i mozgalo 602 natjecatelja iz 109 zemalja. U toj snažnoj konkurenciji hrvatska reprezentacija osvojila je pet medalja i 30. mjesto, kako javljaju iz Hrvatskog matematičkog društva na portalu matematika.hr.
Naši matematički vatreni nastupili su u sljedećem sastavu Adrian Beker (3. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Domagoj Bradač (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Andrija Mandić (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Petar Orlić (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Daniel Paleka (4. razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar) i Leon Starešinić (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb), a svojevrsni matematički vatreni izbornici su bili Tonći Kokan i Nikola AdžagaDaniel Paleka osvojio je srebrnu medalju. Adrian Beker, Leon Starešinić, Domagoj Bradač i Petar Orlić osvojili su brončane medalje, a Andrija Mandić pohvalu.
S ceremonije proglašenja pobjednika (foto Facebook)

S ceremonije proglašenja pobjednika (foto Facebook)

– Međunarodna matematička olimpijada najprestižnije je matematičko natjecanje na kojem učenici rješavaju vrlo zahtjevne i originalne zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Učenici se natječu pojedinačno, a najbolji su za svoj uspjeh nagrađeni medaljom. Rezultat ekipe je ukupni zbroj bodova svih članova. Ovaj izniman uspjeh potvrđuje da naši predstavnici ostvaruju odlične rezultate na ovom prestižnom međunarodnom natjecanju te nastavlja niz osvajanja velikog broja medalja. Hrvatska delegacija zahvalna je mentorima i školama učenika, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskom matematičkom društvu te svima koji su sudjelovali u pripremama ekipe – ističu voditelji ekipe Tonći Kokan i Nikola Adžaga.
Mathe Mišo, službena maskota matematičke reprezentacije, u svojoj kolekciji ima 5 novih medalja i pohvalu, poručili su na facebooku veseli olimpijci iz Hong Konga.
Maskota Mathe Misho okićena medaljama (foto Facebook)

Maskota Mathe Misho okićena medaljama (foto Facebook)

– Andriji Mandiću je samo jedan bod nedostajao do medalje, te je osvojio pohvalu za osvajanje svih bodova na jednom zadatku (što je on ostvario na čak dva zadatka). Za bod je srebro izmaklo Leonu Starešiniću i Adrianu Bekeru, a uz njih su brončane medalje osvojili još Petar Orlić i Domagoj Bradač. Daniel Paleka je osvojio srebrnu medalju s ukupno 25 bodova. Olimpijci se vraćaju u Zagreb u nedjelju u 10 sati – dodjite i čestitajte im na uspjehu! – pozvali su na FB stranici Matematička natjecanja.
No doček i nije bio masovan, ako se izuzmu obitelji i prijatelji olimpijaca, jer su se u to vrijeme mediji mahom bavili unutarstranačkim izborima u HDZ-u, a čije je rezultate lako mogao predvidjeti ili izračunati i najlošiji matematičar, jer su se vrtjeli oko broja jedan (jedan kandidat, jedan predsjednik, jedan glas).
Na stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta jučer se pojavila i kratka čestitka mladim matematičarima tehničkog ministra P. Šustara, a kojega će šira javnost pamtiti po destrukciji dugotrajnih napora za poboljšanje obrazovnog sustava u Hrvatskoj.
Čestitka matematičarima se pojavila odmah ispod čestitke vatrenoj teniskoj reprezentaciji za ulazak u polufinale na Davis cupu, te hrvatskoj reprezentaciji u rukometu na pijesku.
Veselje u Hong Kongu (foto: matematika.hr)

Veselje u Hong Kongu (foto: matematika.hr)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI