Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POVIJEST/SADAŠNJOST / PRAVDOSUĐE
Nakon presude dvojcu s ustaškom zastavom na Rujevici: Plenković poziva navijače da budu “fer prema reprezentaciji”, gotovo moli da ne rade ekscese s ustašlukom …!?

Nakon presude dvojcu s ustaškom zastavom na Rujevici:
Plenković poziva navijače da budu “fer prema reprezentaciji”, gotovo moli da ne rade ekscese s ustašlukom …!?

“Junacima” koji su na utakmici europskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije ponosno u nekoliko navrata razvili zakonom zabranjenu ustašku zastavu, stigla je zaslužena kazna. Riječki Općinski sud donio je nepravomoćnu presudu protiv dvojice okrivljenih koji su skrivili preršaj radi kojeg je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza. Osuđeni su na novčanu i zatvorsku kaznu…

Za prvookrivljenog 23-godišnjeg D.C. sud je odredio novčanu kaznu  od 1300 eura, a za drugookrivljenog 34-godišnjeg D.S. kaznu zatvora u trajanju od 20 dana. Iduće dvije godine obojici će, također, biti zabranjen dolazak na utakmice hrvatske reprezentacije. Kad se igra kod kuće, u Hrvatskoj, bit će obavezni javiti se policiji, a kad reprezentacija igra vani, u inozemstvu, morat će policiji predati i svoje putne isprave. Treći akter ovog događaja, 25-godišnji P.B. i dalje je pod istragom.

Okrivljeni dvojac je na stadionu Rujevica razvio ustašku zastavu dimenzija 140×65 centimetara, koju im je policija oduzela da bi je, nakon pravomoćnosti presude, uništila.

Neugodan slučaj, nažalost, jedan u nizu takvih kojima svjedočimo na našim sportskim terenima i tribinama, komentirao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je podsjetio da je isticanje ustaške zastave neprihvatljivo i kažnjivo, te pozvao navijače da budu “fer prema reprezentaciji koja nam čini toliko zadovoljstvo i omogućimo Osječanima i svim prijateljima nogometa da dođu na novi stadion i vjerujem u novi uspjeh hrvatske reprezentacije”.

Posebno je istaknuo uspjehe Vatrenih u zadnjih pet i pol godina, kakve ne ostvaruju zemlje naše veličine, a zadnji put je to, prije Hrvatske, pošlo za rukom Urugvaju, no, to je bilo prije Drugog svjetskog rata, napomenuo je premijer.

I to je sve što je imao reći na čin sramoćenja vlastite zemlje isticanjem simbola zločinačkog režima. Možda zato što je i sam Plenković suučesnik u stvaranju atmosfere pogodne za takvo manifestiranje primitivizma i govora mržnje, jer je dozvolio da se u javnom prostoru, makar i iznimno, koristi znakovlje HOS-a koje u grbu ima ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Ako je korištenje simbola ustaškog režima zakonom kažnjivo, onda ne može biti dozvoljeno, pa ni iznimno, za potrebe HOS-a, odnosno za potrebe premijerovog podizaženja dijelu ekstremnijeg desnog biračkog tijela. Predugo su, uz kojekakva nesuvisla objašnjenja, tolerirani ispadi ustašluka i parade crnokošuljaša u javnosti, da bi se sad preko noći takva praksa dokinula, pogotovo ako za to ne postoji iskrena politička volja.

Plenković je i šef HDZ-a, a gle vraga, navijač koji je na Rujevici mahao s ustaškom zastavom sin je, kako doznaje 24 sata, jednog lokalnog HDZ-ovog vijećnika. Zar je to ikomu iznenađenje? HDZ je stranka koja je najzaslužnija za rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj, bio je to dio njihovog političkog programa. “Pravi hrvatski vitezovi”, tzv cvijet hrvatstva, učili su svoju djecu da je Nezavisna država Hrvatska “izraz povijesne težnje hrvatskog naroda za vlastitom državom” (nije li i Tuđman tako govorio…), a ne zločinačka, kvislinška tvorevina koja je trgovala nacionalnim teritorijem. Razvijala se sustavno ustašofilija, i kad je uzela maha, kad je postala sinonim novovalnog hrvatstva, a Vladi počele stizati packe iz EU i međunarodne zajednice, sad bi se HDZ htio oprati od toga, kao da s takvim pojavama nema baš ništa. Nažalost, ima, i to više negoli se čini …

(Foto: H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI