Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
IZDVOJENO
‘Luka i igara’ u PP Vransko jezero: Nauči isplesti luk i potjeraj kineski češnjak u Kinu

‘Luka i igara’ u PP Vransko jezero:
Nauči isplesti luk i potjeraj kineski češnjak u Kinu

luka igara

Čini se kako se domaći češnjak ponovno vraća kući, nakon što ga je s hrvatskih tržnica i supermarketa gotovo potpuno istisnuo manje kvalitetni uvozni kineski češnjak. Za povratak luka je dijelom zaslužna i manifestacija Luka i igara, zabavno-edukativno-prodajna priredba koju priređuje Javna ustanova Park prirode Vransko jezero.

Zahvaljujući marljivoj i maštovitoj upravi PP Vransko jezero, ovo je već treća godina zaredom da na svježem zraku, u ambijentu vidikovca Kamenjak, odakle puca pogled na dobar dio hrvatskog arhipelaga, mještani i poljoprivrednici prikažu zaboravljene vještine pletenja luka i kapule (češnjaka i crvenog luka), te predstave svoje autohtone proizvode kakvi se teško mogu naći u shopping-centrima.  Zainteresirani mogu naučiti kako posaditi luk, kako ga isplesti, te kako usput potjerati kineski luk natrag u Kinu. U nastavku evo priopćenja PP Vransko jezero s detaljnim programom Luka i igara.

IMG_3970

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero treću godinu zaredom organizira Sajam lokalnih proizvoda pod nazivom “Luka i igara”, s ciljem unaprjeđenja i boljeg povezivanja s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, promoviranja tradicijske kulturne baštine područja te promocije i plasiranja autohtonih proizvoda domaćim i stranim posjetiteljima.
Sajam će se održati 17.07.2016. s početkom u 18 sati na vidikovcu i infocentru Kamenjak, prepoznatoj turističkoj destinaciji odakle s pruža nezaboravan pogled na cijelo Vransko jezero i reviju otoka i otočića.
Sajam “Luka i igara” je izložbeno-prodajnog karaktera na kojem će OPG-ovi iz područja Parka prirode Vransko jezero i okolice kroz prigodan program upoznati posjetitelje s načinom pripreme i pečenja prisnaca – autohtonog specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara i kruha ispod peke, uz degustaciju i bogatu ponudu lokalnih poljoprivrednih proizvoda (luk, kapula, bajami, krumpir, slanutak, jari grah, bob, smokve, ovčji i kozji sir, panceta, brašno, vino, med, ulje, rakije, likeri, eterična ulja…).

lukaigara1

Uz prezentaciju i natjecanje u tradicijskoj vještini pletenja pletenica luka i kapule, KUD Vrana predstavit će tradicijske plesove i pjesme ovog kraja. Za cjelokupnu dobru atmosferu, uz domaće vino i hranu, pobrinut će se band Škabelin iz Sv. Filip i Jakova.
Na dan Sajma “Luka i igara”, 17. 7., posjetitelji će moći upoznati Park prirode Vransko jezero kroz program OBILAZAK uz stručno vodstvo, po promotivnoj cijeni od 25 kn po osobi (redovna cijena je 40 kn za odrasle) koja uključuje i ulaznicu na Sajam.
Obilazak će se održati u popodnevnim satima, neposredno prije Sajma, te je potrebna PRETHODNA NAJAVA (do petka 15. srpnja do 12h) na broj 023/383-181 ili 091/2323-093 ili email info@pp-vransko-jezero.hr.

lukaigara2

IZLAGAČI:
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Pakoštana, Vrane, Banjevaca, Radašinovaca, Kašića, Bile Vlake, Biograda, Benkovca, Betine i Murtera.
gost izlagač: iz Krapine
Udruga Pčelara Velebit iz Zadra, Udruga Rešta iz Benkovca
Prisnac je autohtono jelo koje se već stoljećima priprema na prostoru Bukovice i Ravnih kotara, a spada među hladna predjela kruha i peciva. Prisnac je pita kojega su vrijedne domaćice pripremale najčešće za svečane prigode. Budući da u njega ide dosta sastojaka, namirnice za njegovu izradu su se znale brižno sakupljati određeno vrijeme, pogotovo skorup i domaći sir, kojih u prošlosti nije bilo tako lako pribaviti. Vrijedne ruke naših baka mijesile su ovu sočnu poslasticu koja i danas mami ljubitelje zavičajne kuhinje. Svi oni koji se još nisu okušali u spremanju ovog specijaliteta ili ga nisu probali, moći će na našem sajmu ”Luka i igara” vidjeti i naučiti tehniku pripremanja prisnaca.

lukaigara

Zvijezda sajma Allium sativum, češnjak ili luk, nekad pa tako i danas, tradicionalno se sprema spleten u vijence, obješen na hladno i suho mjesto i tako sačuvan za ostatak godine i zimu. Tijekom ljetnih mjeseci sela u zaleđu Zadarske županije, Bukovice i Ravnih kotara pretvaraju se u zemlju češnjaka jer stotine brižno ispletenih autohtonih rešti (vijenaca) češnjaka i kapule strpljivo čekaju posjetitelje i znatiželjne kupce. Upravo takav scenarij dočekat će Vas na sajmu ”Luka i igara” gdje ćete imati priliku sudjelovati u radionici i naučiti tradicionalni zanat pletenja vijenaca luka i kapule.

Sajam Luka i igara_PPVJ_

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI