Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Hrvatski iseljenički kongres (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatski iseljenički kongres:
Da bi lijepo govorili o Hrvatskoj, iseljenici od države traže ustupke

Hrvatski iseljenički kongres (Foto: Tris/H. Pavić)
Hrvatski iseljenički kongres (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatski iseljenički kongres (Foto: Tris/H. Pavić)

Preko 250 sudionika iz 11 zemalja svijeta sudjelovalo u u 164 različitih tematskih predavanja i okruglih stolova drugog Hrvatskog iseljeničkog kongresa koji se u Šibeniku održavao od 1. do 3.  srpnja. Kongres je usvojio Rezoluciju koja se nastavlja na oni s prvog kongresa, održanog prije dvije godine u Zagrebu.

– Na I. Hrvatskom iseljeničkom kongresu usvojena je rezolucija, koja je bila ignorirana od svih državnih vlasti u Hrvatskoj.  Prema tome, II. Hrvatski iseljenički kongres nastavlja njegov rad: analizom činjenica i odnosa između Domovine i iseljeništva. Kroz trajanje događaja i njegovih predavanja, osjeti se postojanje optimizma i pozitivne energije, potkrijepljeno velikim brojem izuzetno logičnih i pozitivnih prijedloga kako obnoviti narušeni most između Domovine i iseljene Hrvatske. Tako je među sudionicama, ove godine, također usvojena rezolucija, koja sadrži sažete jednostavne prijedloge, zaključke i zahtjeve, koje preko hrvatske javnosti, upućujemo svima na državnom vrhu. Pokazalo se da hrvatski iseljenici, ili pak povratnici, nisu izgubili vjeru niti želju, da podare doprinos u izgradnji jedne demokratske i razvijene Lijepe Naše – stoji u izjavi za javnost Drugog iseljeničkog kongresa.

– Osim toga, jedan od glavnih ciljeva Kongresa je izgradnja političke kulture, tolerancije, dijaloga, respektiranja manjina i drugih nacionalnosti, te prihvaćanje drugih neovisno o boji kože ili vjeroispovijesti. Kao najveći zaključak Hrvatskog iseljeničkog Kongresa možemo reći, i ponavljat ćemo, samo jedno: hrvatsko iseljeništvo isijava kao nedjeljiv dio hrvatskog nacionalnog bića – stoji, među ostalim, u izjavi (Priopćenje za javnost II. Hrvatskog iseljeničkog Kongresa).

U Rezoluciji (Rezolucija 2. hrvatskog iseljenickog kongresa) se iseljenici žale da u posljednje dvije godine nije bilo većih poboljšica položaja hrvatskih iseljeničkih skupina u hrvatskom društvu, te  traže uspostavu i obnovu Ministarstva iseljeništva, traže reviziju iseljeničke legislative,  promjenu zakona kojima se definira zastupljenost hrvatskog iseljeništva u Hrvatskom državnom saboru, promjenu zakona kojima se uređuju porezne obveze iseljeništva, uklanjanje političkih zapreka uspješnoj gospodarskoj suradnji s iseljeništvom, napose zapreke koje otežavaju investicije hrvatskih iseljenika, traže da se u hrvatskim diplomatskim službama zapošljavaju profesionalci koji će surađivati sa iseljenicima, traže  posebni sveučilišni studij hrvatskog iseljeništva, osnutak muzeja hrvatskog iseljeništva, obnovu i obranu sjećanja na hrvatske iseljenike, spomenike, spomen-ploče i slično, državne potpore za katoličke misije… Na kraju Rezolucije iseljenici ponavljaju tvrdnju iz prethodne, a ona glasi: ‘Hrvatska je iseljenička majka; o majci se uvijek govori lijepo’. Nije potanko pojašnjeno što su tom tvrdnjom željeli reći oni koji su napustili majku i otišli maćehi, misleći da će im ona biti bolja. Valjda ‘lijepi govor’ uvjetuju prethodno navedenim zahtjevima. Treba li i može li 1300 godina stara majka pomagati sinove i kćeri koji je napuštaju svaki put kad je njoj teško, da bi za uzvrat oni o njoj ‘uvijek govorili lijepo’?

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI