Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
HRVATSKA / POLITIKA
Hrvatsko zdravstvo na koljenima, a Vlada sponzorira mostarsku Sveučilišnu bolnicu s 40 milijuna kuna!

Hrvatsko zdravstvo na koljenima, a Vlada sponzorira mostarsku Sveučilišnu bolnicu s 40 milijuna kuna!

Hrvatska vlada odlučila je s novih 40 milijuna kuna hrvatskih poreznih obveznika dodatno “potaknuti” BiH zdravstveni sustav. O tomu je javnost izvijestio ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je specificirao kako će milijuni iz hrvatskog državnog proračuna u toku ove godine sukcesivno “kapati” svakog mjeseca na račun Sveučilišne bolnice u Mostaru za plaćanje dospjelih obaveza dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog materijala, jer će u protivnom isporuka lijekova biti blokirana . Hrvatskim građanima ministar Kujundžić je “utješno” dobacio kako će biti potpisan ugovor između Ministarstva zdravstva i mostarske Sveučilišne bolnice kako bi se redovito kontrolirao utrošak novca i podmirivanje obveza dobavljačima. Nema tog ugovora koji se kod nas ne može zaobići…

A sjetimo se, i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pod paskom “reformske” ministrice Blaženke Divjak, zatražilo je od Ministarstva financija otpis čak 217 milijuna kuna potraživanja prema mostarskom Sveučilištu. Dokle, zaboga ?!
U Vladi to umataju u sintagmu “potpore”, ili kontekstualiziraju kao dio širih aktivnosti koje Hrvatska provodi na planu pomoći Hrvatima izvan Hrvatske, i osiguravanja jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH u odnosu na Bošnjake i Srbe.
Prema riječima ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, ovakvim potporama RH utječe na ostanak i opstanak Hrvata u susjednoj BiH, gdje se njihov broj sustavno smanjuje, a u odnosu na prijeratno vrijeme se prepolovio.
No, je li razlog tomu razina zdravstvenih ili obrazovnih institucija u BiH, osjećaj inferiornosti u odnosu na druga dva naroda ili podgrijavanje nacionalističke, toksične atmosfere u Federaciji BiH, i vječita težnja BiH Hrvata da se i doslovnim preseljenjem integriraju u hrvatsko društvo koje im velikodušno otvara sve šanse, osobito ako su sretni vlasnici HDZ iskaznice?
Hrvatska redovito milijunima kuna iz hrvatskog državnog proračuna podupire ne samo mostarsku Sveučilišnu bolnicu, nego i mostarsko sveučilište, Hrvatsko narodno kazalište i druge hrvatske institucije, ali upumpavanje novca iz RH nije dosad pridonijelo porastu želje za ostankom Hrvata u BiH.
S druge strane hrvatsko zdravstvo je u kolapsu, zasigurno ni ovdje dugovi prema dobavljačima i ljekarnama nisu nimalo zanemarivi, no, ministar Kujundžić smatra da bi bilo nehumano i dugoročno neodrživo okrenuti glavu od svog naroda, i da budućnost i sudbinu Hrvata treba gledati u cjelini.  Pa i ako žive u dvije odvojene, samostalne, suverene države koje, svaka za sebe, ima odgovornost za funkcioniranje sustava?!
U travnju prošle godine Ministarstvo obrazovanja tražilo je od Ministarstva financija otpis čak 217 milijuna kuna koje potražuje od Sveučilišta u Mostaru. Ministrica Divjak odrekla se tog novca u korist Mostaraca, iako je Ministarstvo imalo pravo zahtijevati povrat svih isplaćenih iznosa temeljem Ugovora o kreditu. No, ugovor je pretvoren u potporu RH Sveučilištu Mostar. Ured Državne revizije još od listopada 2014. zahtijeva od Ministarstva obrazovanja da regulira odnose s mostarskim Sveučilištem u pogledu obveza po spornom kreditu za izgradnju mostarskog sveučilišnog kampusa, ali je umjesto toga kompletan kredit otplaćen na teret hrvatskih poreznih obveznika, iz državnog proračuna RH.
Kako piše Faktograf, u vrijeme sklapanja Ugovora s HBOR-om kao kreditorom, Ministarstvom obrazovanja i Sveučilištem Mostar, hrvatski premijer je bio Ivo Sanader, a hrvatski ministar obrazovanja Dragan Primorac, dok je njegov pomoćnik bio Stipe Mamić koji je i danas desna ruka ministrice Divjak, i gle čuda, zadužen baš za financije. Razumije se, jer mu to ide najbolje!
Faktograf spominje i tekst iz Nacionala iz prosinca 2006. u kojem se problematizira izgradnja sveučilišnog kampusa u Mostaru i zakonitost provedenog postupka, a napose uloga Stipe Mamića u svemu tome. Vodila se i “uskočka” istraga oko možebitnih nezakonitih radnji Stipe Mamića, koje je on, dakako, 2009. negirao, a teretilo ga se, temeljem anonimne prijave, zajedno s još troje nižerangiranih djelatnika, da su opremili zgradu MZOŠ-a u Donjim Sveticama luksuznim, skupocjenim namještajem za koji su potrošili dva milijuna kuna, ali bez javnog natječaja. U istrazi USKOK-a nije utvrđena osnovana sumnja, a Mamić je, nakon odlaska Milanovićeve Vlade ponovo uskrsnuo u Ministarstvu i danas vjerno služi i HNS-ovoj ministrici Blaženki Divjak.
A hrvatska Vlada nastavlja izdašno sponzorirati hrvatsko biračko tijelo u BiH, nazivajući to potporom i pomoći opstojnosti Hrvata u Bosni. Samo u obnovu i izgradnju suspektnog sveučilišnog kampusa u Mostaru, još 2006. Vlada je, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, dala oko 360 milijuna kuna. Bilo je to dvostruko više negoli je dobilo Sveučilište u Osijeku, ravno onom što je Ministarstvo osiguralo splitskom, i nešto manje zagrebačkom Sveučilištu. I nikad nije dosta, jer glasovi dijaspore sve su skuplji, i financijski i politički…

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI