Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
POLITIKA
Stier i Jandroković nakon sastanka u Središnjici HDZ (Foto HDZ)

‘Cilj je pobjeda i bolji standard građana’ – HDZ slijedeći tjedan objavljuje novu koaliciju

Stier i Jandroković nakon sastanka u Središnjici HDZ (Foto HDZ)
Stier i Jandroković nakon sastanka u Središnjici HDZ (Foto HDZ)

Stier i Jandroković nakon sastanka u Središnjici HDZ (Foto HDZ)

Čelnici HDZ-a održali su u subotu u središnjici stranke niz sastanaka s predstavnicima dosadašnjih koalicijskih partnera, ali odluku o tome s kim će i na koji način sklopiti novu koaliciju nisu htjeli otkriti.

– Imali smo razgovore sa svim političkim strankama koje su u u prošlom sazivu bile u koaliciji s HDZ-om. Bili su to otvoreni razgovori, procijenili smo dosadašnju suradnju i razmotrili moguće nove modalitete suradnje. Sada će stranačka tijela imati tu analizu i tijekom sljedećeg tjedna bit će donesena odluka koja će onda biti objavljena –  rekao je kandidat za političkog tajnika HDZ-a Davor Ivo Stier u izjavi za novinare u Središnjici HDZ-a nakon sastanka s predstavnicima Domoljubne koalicije.

– Osim stranaka s kojima smo bili u koaliciji do sada, HDZ ima niz kontakata i s drugim snagama i nezavisnim stručnjacima koji sasvim sigurno  mogu pridonijeti, ali to trebaju stranačka tijela analizirati .Ono što je nama cilj nam je pobjeda 11. rujna i ono što je najvažnije boljitak standarda hrvatskih građana – rekao je Stier na pitanje  razgovara li se o suradnji i s Ružom Tomašić.

Stier nije htio odgovoriti ni kakav bi bio model te nove suradnje, ni kako će se nova HDZ-ova koalicija zvati. Nije otkrio ni što misli o opciji samostalnog izlaska HDZ-a na izbore, niti je komentirao najave o suradnji s Dragom Prgometom i Jadrankom Kosor. Otkrio je tek da s Jadrankom Kosor za sada nije bilo kontakata, a za sve ostalo je rekao da to trebaju analizirati tijela stranke i da će slijedećeg tjedna donijeti odluke.


Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić je nakon sastanka ponovio kako je stekao dojam da HDZ želi nastavak suradnje s njegovom strankom, ali i poručio kako HSP AS nije zainteresiran isključivo za suradnju na predstojećim parlamentarnim izborima, nego za trajnu političku suradnju, kakvu su dvije stranke ostvarile na pet izbora proteklih godina.

“Top tema je bila ta suradnja, ne samo na ovim izborima, nego na dugoročnoj bazi. HSP se ne bavi politikom a od danas do sutra. Cilj nam je pobjeda na parlamentarnim izborima, ali i lokalni i europski izbori. Razgovarali smo o modulu i načinu suradnje na svim tim izborima”, kazao je Ćorić.

U HDZ-u je bio i čelnik Hrasta Ladislav Ilčić, koji je izvijestio kako je na sastanku detaljno analizirana dosadašnja suradnja u okviru Domoljubne koalicije, kojoj on zamjera manjak komunikacije, no uvjeren je da se to može poboljšati u sljedećem mandatu.

Reako je da se danas nije razgovaralo o mogućem zajedničkom izlasku na izbore. “Ima dovoljno vremena do predaje lista. Ovo je tek prvi sastanak, a konkretnije ćemo razgovarati sredinom sljedećeg tjedna”, najavio je Ilčić.
Nije želio odgovoriti na pitanje jesu li mu HDZ-ovi čelnici ostavili dojam da žele nastavak suradnje, a neslužbene informacije kako HDZ na izbore ne namjerava s Hrastom smatra medijskom konstrukcijom.

Predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) Goran Dodig kazao je, pak, da je na sastanku “izražena obostrana želja za nastavkom suradnje”.

U ime HDZ-a s dosadašnjim partnerima razgovarao je predsjednik stranke Andrej Plenković sa suradnicima, među kojima su bili Domagoj Ivan Milošević i Gordan Jandroković, šef izbornog stožera stranke Damir Jelić, aktualni politički tajnik Tomislav Čuljak i budući Davor Ivo Stier te Davor Božinović.

Nakon razgovora s dosadašnjim i drugim potencijalnim partnerima, najavljeno je da će se u ponedjeljak  održati sjednice središnjih tijela HDZ-a, Predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća koje će analizirati modalitete po kojim bi stranka mogla izići na izbore.

Neslužbeni izvori Hine iz vrha stranke procjenjuju, međutim, kako se neće nastaviti suradnja s HSP AS-om, Hrast-om i ZDS-om.

Na zajednički nastup na izborima, smatraju u Hini, mogu računati HSLS i HDS, a razgovori se vode i s drugim strankama, primjerice Hridi Drage Prgometa, no izvori u HDZ-u kažu kako se vjerojatno neće ići na nacionalnu koaliciju, nego će kandidati tih stranaka sudjelovati na HDZ-ovim listama po različitim izbornim jedinicama.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI