Neovisni novinarski portal
29.7.2021.
POLITIKA
Mons. Tomislav Rogić (Foto: Šibenska biskupija)

Šibensku biskupiju vodit će župnik iz Udbine mons. Tomislav Rogić

Mons. Tomislav Rogić (Foto: Šibenska biskupija)
Mons. Tomislav Rogić (Foto: Šibenska biskupija)

Mons. Tomislav Rogić (Foto: Šibenska biskupija)

Mons. Antu Ivasa, koji će ostati upamćen po svom prijateljevanju s Markom Perkovićem Thompsonom i političkom svjetonazoru više nego po duhovnom radu, na čelu Šibenske biskupije zamijenit će  dosadašnji župnik u Udbini mons. Tomislav Rogić.

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe mons. Ante Ivasa na pastoralnom služenju šibenskoj biskupiji u skladu s kanonom 401 § 1 Zakonika kanonskoga prava te je za novog šibenskog biskupa imenovao mons. Tomislava Rogića, dosadašnjeg župnika i dekana na Udbini, priopćio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico, a prenose Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije i IKA.
Mons. Tomislav Rogić rođen je 8. studenoga 1965. u Senju, današnja Gospićko-senjska biskupija, u obitelji Ivana i Marice Rogić. Osnovnu školu pohađao je u Senju. Maturirao je na klasičnoj gimnaziji u Sjemeništu Zmajević u Zadru (1980.-1984.). Teologiju je studirao u Rijeci, a završnu godinu teološkog studija pohađao je u Zagrebu (1985.-1991.) Diplomirao je 1991. na temu “Kralj Šaul pomazanik i odbačenik Božji”.

Novi šibenski biskup (Foto: IKA)

Novi šibenski biskup (Foto: IKA)

Za svećenika je zaređen u Rijeci 22. lipnja 1991. kao svećenik tadašnje Riječko- senjske nadbiskupije. Kada je 2000. godine osnovana Gospićko-senjska biskupija prelazi u kler te nove biskupije. Kao svećenik najprije je djelovao kao župni vikar u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Vežici u Rijeci (1991.-1993.), a potom odlazi na postdiplomski studij u Rim na Papinsko sveučilište Gregoriana gdje postiže magisterij iz Biblijske teologije na temu “L’amore totale che si rivela morendo distaccato per poter collegare tutti per sempre (Mt 27, 38 – 51)” (“Potpuna ljubav objavljuje se umirući podijeljena da bi sve zauvijek ujedinila).
Poslije povratka iz Rima bio je predavač na Biblijskoj katedri Teologije u Rijeci (1996.-2010.), studentski kapelan za grad Rijeku (1996.-2000.), župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci (1997.-2000.). Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije bio je od 2000. do 2004., a potom župnik i dekan župe svetoga Križa u Ogulinu od 2004. do 2012.
Od 2012. godine župnik je i dekan na Udbini i Podlapači te je ravnatelj Nacionalnog svetišta hrvatskih mučenika na Udbini. Član je zbora savjetnika i prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije te kanonik Senjskog kaptola od 2012. Objavio je nekoliko članaka u Riječkom teološkom časopisu te u različitim lokalnim tiskovinama. Služi se talijanskim jezikom.

Šibenski biskup Ante Ivas među političarima (Foto: Tris/H. Pavić)

Šibenski biskup Ante Ivas među političarima (Foto: Tris/H. Pavić)

.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI