Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA / SCENA
Trenutak u kojem Juncker Orbanu 'lijepi' šamarčinu (foto printscreen youtube)

EU video:
Veseli Juncker lijepi šamarčine, a Orbanu kaže ‘diktatore’

Trenutak u kojem Juncker Orbanu 'lijepi' šamarčinu (foto printscreen youtube)

U ovim navodno dramatičnim trenucima za Europsku uniju, kako se medijski predstavljaju zbivanja oko (ne)izlaska Velike Britanije iz okrilja majke EU-e, tzv. Brexita, iz bespuća internetske (neo)zbiljnosti opet je izronio djelomično smiješan i simptomatičan lanjski kratki video zapis u kojem je glavni akter predsjednik Europske komisije – Jean-Claude Juncker (62).

U tom videu, kojega su poslije prenosile brojne televizije, čelnik najviše EU-izvršne vlasti na pozornici u okviru lanjskog samita Istočnog partnerstva Europske unije (EU-Eastern Partnership uspostavljeno 2009. kako bi se podržali pokušaji političkih, društvenih i ekonomskih reformi u ex-sovjetskim zemljama: Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelarusiji, Gruziji, Moldovi i Ukrajini) koji se održao u Latviji, svečano, potpuno opušteno i dijelom protokolarno dočekuje čelnike europskih i drugih država.
Ništa neobično, da u tom trenutku predsjednik EK-e nije bio, recimo to tako, u izrazito svečarskom i iznimno veselom raspoloženju, a koje je vjerojatno bilo posljedica učestalog osvježavanja specifičnim napitcima.
Već na početku je vidljivo da neće biti riječ o protokolarnoj i dosadnoj političarskoj ceremoniji usiljenog smješkanja i izvještačenog rukovanja: Juncker je na pozornicu stupio blagim vojničkim strojevim korakom, te stao između predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i Laimdote Straujuma, ondašnje latvijske premijerke, šeretski se osmjehujući.

‘The dictator is coming…’

Ono što slijedi je zanimljivo: Juncker dočekuje čelnike država ljubeći ih čelo, neke u blizinu usta, nekima posprdno salutira, druge neobično grli, s nekolicinom uspoređuje boju i dezen svoje kravate s njihovima, poneki čelnik dobije udarac šakom u rame, drugima pokazuje gdje treba stajati, no većinu dočeka sa – šamarom... različitog inteziteta.
Kod nekih od dolazećih političara je u trenutku nastajanja Junckerocva šamara dobrodošlice bila vidljiva i stanovita instiktivna obrambena reakcija, no većina je skrušeno, s neprirodnim smiješkom, stiočki i diplomatski korektno otrpjela iznenadnu šamarčinu nadređenog EU-glavonje Junckera.
Trenutak u kojem Juncker Orbanu 'lijepi' šamarčinu (foto printscreen youtube)

Trenutak u kojem Juncker Orbanu ‘lijepi’ šamarčinu (foto printscreen youtube)

Posebno je zanimljiv trenutak kada, uoči protokolarnog došetavanja mađarskog čelnika Victora Orbana (53), Juncker kaže:
The dictator is coming...
Dolazi diktator‘, reče Juncker, dok se latvijska premijerka zbunjeno smješkala, a Donald Tusk s nelagodom pokušavao navući osmijeh.
Diktatore… – kazao je Juncker Orbanu, dižući desnu ruku u zrak, potom se sportski rukujući s njime, dok mu je lijevom zalijepio – šamar.

Milanović dobio po leđima

Negdje u 55 sekundi se uočava i tadašnji hrvatski premijer Zoran Milanović, kojega Juncker otpravlja udarcem u leđa.
Ostatak, ako vas je volja, pogledajte u kratkom videu.
Inače, Juncker je prototip političara koji je to od malih nogu. Prije dvadesete je već istaknuti član luksemburške Kršćanske socijalne pučke stranke (Christian Social People’s Party, i u 28. je već zamjenik ministra uprave u toj zemlji. Potom je ministar financija, a onda i 18 godina premijer Luksemburga. Zarano sudjeluje u radu ondašnje Europske ekonomske zajednice (EEZ), a kažu i kako je odigrao ključnu ulogu u pripremi potpisivanja Ugovora iz Maastrichta kojim se 1992. godine osnovala Europska unija.
A i ova donja fotografija ponešto govori.

Juncker s obrazom na  i EU-stijegu (foto EU/HINA)

Juncker s obrazom na EU-stijegu (foto EU/HINA)

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI