Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Domoljubna koalicija: U četvrtak pada premijer Orešković

Domoljubna koalicija:
U četvrtak pada premijer Orešković

domoljubna koalicija

Na slici Darinko Kosor, Domagoj Ivan Milošević i Krešo Beljak. foto HINA/ Denis CERIĆ

 

Predstavnici stranaka Domoljubne koalicije složili su se u utorak, nakon zajedničkog sastanka u središnjici HDZ-a, kako su jedinstveni u stavovima. Ruše Oreškovića ali još ne znaju s koliko ruku.

– U četvrtak će biti izglasovano nepovjerenje gospodinu Tihomiru Oreškoviću. Složili smo se oko toga da je kandidat za mandatara Zdravko Marić i uvjereni smo da u parlamentu postoji većina koja će glasovati u korist gospodina Marića – izjavio je nakon sastanka glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević.
Koalicija je, kako je kazao Milošević, jedinstvena oko stavova kao i poteza koje će u idućim danima poduzimati.
Čelnik HSS-a Krešimir Beljak ustvrdio je kako aktualni premijer nema izbornog legitimiteta, dodajući kako ostaje na istom stajalištu po kojem će HSS-ovci glasovati za njegov opoziv.
– Dajemo HDZ-u palicu u ruke da krenu u sakupljanje nove parlamentarne većine i nadamo se da će u tome uspjeti – poručio je Beljak.
HSLS-ov predsjednik Darinko Kosor ustvrdio je kako situacija u Hrvatskoj nije dobra.
– Nema logike da je netko premijer ako nema podršku 65 zastupnika koji čine većinu. Ali, hitno moramo ili sastaviti novu većinu ili građanima reći da idemo na nove izbore. To je naša odgovornost i mi ćemo taj dio odgovornosti i napraviti – izjavio je Kosor.

Koliko Domoljubna koalicija ima ruku?

– Znamo svi tko su zastupnici koji su spremni podržati parlamentarnu većinu. Svi su dobrodošli: manjine, dio Mosta, Most, svi oni koji su dosad podržavali ili u nekim trenucima podržavali, za to ruke u parlamentu postoje. Ja sam uvjeren da postoji i odgovornost svakog pojedinog zastupnika u Saboru da razumije ovo o čemu danas govorimo. Hrvatska nema vremena za 6 do 12 mjeseci s upitnim završecima – rekao je Domagoj  Ivan Milošević.
Na pitanje pregovara li se još s Mostom uzvratio je kako su Mostu vrata otvorena, „ali, ovaj put mora se znati redoslijed događanja“.
– Domoljubna koalicija zajedno s Bandić Milan 365 , ima 65 mandata i od tud krećemo. I svi su dobrodošli podržati hrvatsku Vladu – rekao je Milošević.
Na opasku novinara kako imaju samo 65 ruku Milošević je odgovorio kako je opće poznato da imaju 68, u ovom trenutku. Dodao je kako će se sve vidjeti u četvrtak te kako Domoljubna koalicija ima potrebnih 76 ruku za rušenje Oreškovića.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI